Zbyt duże ciśnienie w butelkach?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
    A co to my koncern jakiś? Trzeba tylko poznać drożdżaki, te głęboko odfermentowujące i na nie uważać. Ja jako żarłoków typuję WB-06 i Budvar Lagery. W ich wypadku rzeczywiście nie ma co butelkować powyżej 2blg.
    Racja przy Budvarach zrobiły mi się te granaty, butelkowane było przy 4 blg i dupa, 30 flaszek poszło w powietrze albo bardziej na posadzkę, dobrze że stało się to w piwnicy, bo jak gdzieś w pokoju, małżonka zrobiłaby mi kręcenie wora
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
      Racja przy Budvarach zrobiły mi się te granaty, butelkowane było przy 4 blg i dupa, 30 flaszek poszło w powietrze albo bardziej na posadzkę, dobrze że stało się to w piwnicy, bo jak gdzieś w pokoju, małżonka zrobiłaby mi kręcenie wora
      Ja za to nie mogę wyjść ze zdumienia nad tą recepturą. Czyżby dekokcja, aż tak zmieniła fermentowalność brzeczki? Budvar Lagery zabutelkowane przy 5blg. Przecież to powinna być katastrofa, a tu proszę 1. miejsce w Polsce.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • przemo70
        † 1970-2019 Piwosz w Raju
        • 2007.05
        • 1501

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        Ja za to nie mogę wyjść ze zdumienia nad tą recepturą. Czyżby dekokcja, aż tak zmieniła fermentowalność brzeczki? Budvar Lagery zabutelkowane przy 5blg. Przecież to powinna być katastrofa, a tu proszę 1. miejsce w Polsce.
        Tylko pogratulować i sprawdzić we własnej warzelni tą recepturę i jak będą granaty to udać się z reklamacją do kolegi Dagome Tak na moje to butelki były odgazowywane ale nie chcę się wymądrzać bo za młody jestem w tym swoim warzeniu i wielu rzeczy z tym związanych jeszcze nie wiem
        Save water, drink beer ...

        http://www.parowozy.com.pl/
        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kopyr
          Ja za to nie mogę wyjść ze zdumienia nad tą recepturą.
          Może to być prawdopodobne gdy:
          - słód był słabo rozluźniony
          - 20 min. w 63st. to niedużo przy słabym słodzie, a skrobia z dekoktu po połączeniu zacierów nie miała szansy na zadziałanie B-amylazy bo temp. podniesiono do 73st.
          Ilość cukrów fermentujących w związku z tym mogła nie być zbyt duża i stąd słabe odfermentowanie. 6,5g/1l piwa do refermentacji to niezbyt dużo i dlatego mogło się to udać.
          Przy okazji. Wielu forumowiczów stopień odfermentowania uzależnia w przeważającej części od rodzaju drożdży i to jest racja. Jednak niebagatelne znaczenie ma również sposób zacierania i długością przerw można też regulować słodkość lub wytrawność piwa.

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #20
            Ja bym jednak obstawiał zepsuty termometr Jakby dodać +5st do opisu zacierania to by się zgadzało...

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #21
              Ale z drugiej strony Anteks zacierał podobnie z podobnym skutkiem

              Comment

              • przemo70
                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                • 2007.05
                • 1501

                #22
                Może faktycznie przez dekokt nie zrobiły się granaty
                Save water, drink beer ...

                http://www.parowozy.com.pl/
                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #23
                  No i to byłby powód dla którego naprawdę warto używać dekoktu - więcej smaku i sukcesy w konkursach...

                  Comment

                  • kolomar
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.12
                    • 175

                    #24
                    Również warzyłem Bohemian Pilsnera z dekokcją (ale jednowarową) w taki sposób:

                    Warka nr 44 - Bohemian rhapsody (bohemian pilsner)

                    skład surowcowy:
                    bohemian pilsner- 3,6 kg.
                    monachijski- 0,3 kg.
                    carapils- 0,3 kg.
                    zakwaszający - 0,1 kg.
                    Marynka- 26g.
                    Saaz- 34g.

                    zacieranie- dekokcja:
                    62 *C - w sumie chyba z godzinę
                    odebranie 1/3 zacieru => 72 *C na 10 min., gotowanie 20 min.
                    dodanie do zacieru głównego i ustalenie temp. na 72 *C - 30 min. (musiałem sporo podgrzać)
                    filtracja i wysładzanie (ok. 16l. wody)

                    chmielenie:
                    gotowanie 60 min.
                    26g Marynki od początku gotowania
                    34g Saaz na ostatnie 7 min. gotowania

                    drożdże- gęstwa Budvar Lager zadana przy 14 *C po czym fermentor umieściłem w piwnicy gdzie mam 10 *C, po 4 godz. już fermentowało

                    Do 22l. piwa dałem 80g glukozy i piwo nagazowało się bardzo mocno, na granicy uciekania z butelki
                    Warzenie piwa

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X