Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
Wyświetlenie odpowiedzi
Zbyt duże ciśnienie w butelkach?
Collapse
X
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedziRacja przy Budvarach zrobiły mi się te granaty, butelkowane było przy 4 blg i dupa, 30 flaszek poszło w powietrze albo bardziej na posadzkę, dobrze że stało się to w piwnicy, bo jak gdzieś w pokoju, małżonka zrobiłaby mi kręcenie wora
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziJa za to nie mogę wyjść ze zdumienia nad tą recepturą. Czyżby dekokcja, aż tak zmieniła fermentowalność brzeczki? Budvar Lagery zabutelkowane przy 5blg. Przecież to powinna być katastrofa, a tu proszę 1. miejsce w Polsce.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KopyrJa za to nie mogę wyjść ze zdumienia nad tą recepturą.
- słód był słabo rozluźniony
- 20 min. w 63st. to niedużo przy słabym słodzie, a skrobia z dekoktu po połączeniu zacierów nie miała szansy na zadziałanie B-amylazy bo temp. podniesiono do 73st.
Ilość cukrów fermentujących w związku z tym mogła nie być zbyt duża i stąd słabe odfermentowanie. 6,5g/1l piwa do refermentacji to niezbyt dużo i dlatego mogło się to udać.
Przy okazji. Wielu forumowiczów stopień odfermentowania uzależnia w przeważającej części od rodzaju drożdży i to jest racja. Jednak niebagatelne znaczenie ma również sposób zacierania i długością przerw można też regulować słodkość lub wytrawność piwa.
Comment
-
-
Ja bym jednak obstawiał zepsuty termometr Jakby dodać +5st do opisu zacierania to by się zgadzało...Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Ale z drugiej strony Anteks zacierał podobnie z podobnym skutkiemWszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Może faktycznie przez dekokt nie zrobiły się granatySave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
No i to byłby powód dla którego naprawdę warto używać dekoktu - więcej smaku i sukcesy w konkursach...Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Również warzyłem Bohemian Pilsnera z dekokcją (ale jednowarową) w taki sposób:
Warka nr 44 - Bohemian rhapsody (bohemian pilsner)
skład surowcowy:
bohemian pilsner- 3,6 kg.
monachijski- 0,3 kg.
carapils- 0,3 kg.
zakwaszający - 0,1 kg.
Marynka- 26g.
Saaz- 34g.
zacieranie- dekokcja:
62 *C - w sumie chyba z godzinę
odebranie 1/3 zacieru => 72 *C na 10 min., gotowanie 20 min.
dodanie do zacieru głównego i ustalenie temp. na 72 *C - 30 min. (musiałem sporo podgrzać)
filtracja i wysładzanie (ok. 16l. wody)
chmielenie:
gotowanie 60 min.
26g Marynki od początku gotowania
34g Saaz na ostatnie 7 min. gotowania
drożdże- gęstwa Budvar Lager zadana przy 14 *C po czym fermentor umieściłem w piwnicy gdzie mam 10 *C, po 4 godz. już fermentowało
Do 22l. piwa dałem 80g glukozy i piwo nagazowało się bardzo mocno, na granicy uciekania z butelki
Comment
-
Comment