albo tu
Zakładanie browaru
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lordofdabeer Wyświetlenie odpowiedziNiestety w naszym pięknym kraju nawet założenie „małego” browaru restauracyjnego wiąże się z naprawdę dużymi kosztami, o czym zresztą już też było na forum.
Dopóki nie zmienią się przepisy to raczej można sobie dać siana.
A po co restauracyjny? RZEMIEŚLNICZY to przyszłość.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziA po co restauracyjny? RZEMIEŚLNICZY to przyszłość.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika koczki86 Wyświetlenie odpowiedziale to 11 to znaczy ze ???? ja chcę reaktywować markę sokół konkretnie.
Jeśli zależy Ci na marce i masz rynek zbytu, zrób tak: zamów cysternę piwa w Namysłowie, Jako rozleje Ci ją do puszek i już możesz sprzedawać. Po co Ci browar?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika koczki86 Wyświetlenie odpowiedzia jakie to koszty tak około?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika koczki86 Wyświetlenie odpowiedziWitajcie moi drodzy.
Mam pytanie: Czy pomysł założenia browaru jest trafiony czy raczej dać sobie spokój?
Chodzi mi konkretnie o taki mały browar lokalny.
To po prostu kraj cudów i cudownych ludzi którzy potrafią wszystko
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedziTutaj hydraulik staje się z dnia na dzień np. właścicielem pabu czy restauracji, zatrudnia przypadkowych ludzi i tłumaczy im jak ma wyglądać cała ich działalność, taksówkarz staje się deweloperem i buduje setki mieszkań, fryzjer ustawia mecze , przypadkowy konsument piwa otwiera browar i z całą powagą myśli że mu się powiedzie.
To po prostu kraj cudów i cudownych ludzi którzy potrafią wszystko
Przecież rynek zweryfikuje wszystko.
A że ktoś chce zaryzykować i być może (czego nie życzę) stracić kasę to niepowinno nas obchodzić.
Czyli co? Ja jako mgr inz elektryk nie moge załozyć browaru?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziI co w tym złego??
Przecież rynek zweryfikuje wszystko.
A że ktoś chce zaryzykować i być może (czego nie życzę) stracić kasę to niepowinno nas obchodzić.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziCzyli co? Ja jako mgr inz elektryk nie moge załozyć browaru?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedziA no to w tym złe że, ofiarami tej weryfikacji są konsumenci i kontrachenci (dostawcy surowców, odbiorcy towaru)
Nie wiem dlaczego z góry zakładasz, że ktoś bedzie produkował niedobre piwo.
Wielu ludzi niewiedząc, że na czymś się nie zna odnosiło sukcesy.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziJak to na wolnym rynku. Na tym to polega.
Nie wiem dlaczego z góry zakładasz, że ktoś bedzie produkował niedobre piwo.
Wielu ludzi niewiedząc, że na czymś się nie zna odnosiło sukcesy.
A jak widzę kolejny temat na forum "Lubię piwo to otworze sobie browar, powiedzcie mi tylko jak" to mi się
Comment
-
-
Trzeba powiedzieć, że hasintus ma rację. Jeżeli ktoś zadaje tak fundamentalne pytania, jak ile to by kosztowało, to można z 99,(9)% pewnością stwierdzić, że nic z tego nie będzie.
To się zresztą wpisuje w wymowę ostatniego felietonu. IMO to piwowarzy domowi są predestynowani do zakładania browarów. Choćby z tego względu, że będą oczekiwali o wiele mniejszej stopy zwrotu niż inwestor spoza branży. Laik, jeśli chodzi o piwo może założyć browar restauracyjny i to pod warunkiem, że zna się na gastronomii. Browar przemysłowy nie ma szans. Rzemieślniczy musi być prowadzony przez pasjonata, inaczej na siebie nie zarobi, przynajmniej przez pierwszy okres.
Choć wyjątki się zdarzają. Jak przeczytałem ostatnio w Przewodniku Piwosza, właściciele Ambera zanim podjęli decyzję, że wejdą w piwo, rozważali żelatynę. Aczkolwiek wydaje mi się, że młody i nieokrzesany kapitalizm z lat 90-tych XX wieku se ne vrati.
Comment
-
Comment