Ostatnio z powodu ustawicznego braku czasu zastanawiam się czy dało by rade jednego wieczoru zrobić zacieranie i filtracje a następnego gotowanie. Czy taka brzeczka mogłaby postać jeden dzień? Czy jakby ewentualnie skaziła to gotowanie to zlikwiduje? No i jak to może to wpłynąć na smak?
zacieranie i gotowanie dzień później
Collapse
X
-
Nie słyszałem żeby ktoś robił takie eksperyment. Spróbuj! Opisz wynik koniecznie.
Brzeczkę trzeba byłoby odstawić w raczej chłodne miejsce, na pewno zakryć, żeby nic nie wpadło.
Jak Ci skiśnie to gotowanie raczej nie pomoże, ale wydaje mi się, że powinno być ok.
Pamiętaj jednak, że doprowadzenie do wrzenia zajmie Ci dużo więcej czasu. -
Ja tak robiłam, sprawdzało się.
Ale raz mi wzięło dziadostwo skwaśniało przez noc w garnkui od tej pory tak nie robię
Comment
-
Robiłem tak dwie moje ostatnie warki. Wszystko z braku czasu.
Brzeczka mi nie skwaśniała i nie było innych problemów.
Jak już wspominał Seta, doprowadzanie do wrzenia zajmuje więcej czasu (mi około 1,5h na największym palniku kuchenki gazowej - objętość około 26-28l). Gar był rzecz jasna przykryty pokrywką i trzymany w kuchni w temperaturze pokojowej, aczkolwiek przy lekko otwartym oknie.Comment
-
).
Małażonka z Ironem też sobie chwalą taki podział."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
-
Comment
-
Można a czemu by i nie. Robiłem tak nie raz a to z powodu że już zajechany byłem czy też s powodu kepskiej filtracji. Na drugie dzień powinno być dobre, a podczas gotowania wszystko się wygotuuje co powinno.
A co to za noc była-w lato?Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Z reguły doprowadzam do wrzenia, ale jak już jestem spóźniona, bywa, że przerywam w granicach 85-90C i pędzę do roboty.
Natomiast zgadzam z oszczędnością (u mnie gazu). Ponieważ jednak gaz aż tak drogi nie jest, a mi jest wygodniej w ten sposób warzyć, więc to czynię i już
Comment
-
Comment
-
Od strony teoretycznej.
Pozostawienie brzeczki po filtracji pociąga za sobą nast. konsekwencje:
1. Wzrost barwy brzeczki (powstawanie związków Maillarda) co przy wyrobie piw jasnych może być wadą,
2. bez zagotowania cały czas czynne są enzymy, zwłaszcza beta-amylaza, ale w tak długim czasie może zaznaczyć się wpływ również alfa-amylazy, co może zmienić charakter piwa,
3. mogą rozwinąć się drobnoustroje obecne w dużych ilościach na łusce słodu - kwaśnienie piwa,
4. przez podgrzewanie i schładzanie brzeczki zwiększa się tzw. obciążenie cieplne brzeczki co nie jest chyba zbyt korzystne, ale musiałbym trochę poszperać na ten temat, bo tak z głowy to niezbyt pamiętam.
Aby nie tracić czasu ja zaczynam podgrzewać już brzeczkę po I wodzie wysłodkowej i tak mniej więcej z końcem filtracji rozpoczyna się wrzenie.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Cześć, szykuje się do uwarzenia klasyka z Marynką i Lubelską.
Zasyp:
Słód pilzneński 4 kg
Słód monachijski 1 kg
Chmiele:
Lubelski 50 g
Marynka 50 g
Drożdże:
US-05
Zacieranie:
50*C...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Cześć. Mam w planach warzenie imperialnej IPY i pomyślałem, że fajnie by było zrobić ciemną wersję. Jednak nie mam żadnych słodów palonych. Jedyne co mam to słody czekoladowe- 0,5 kg czekoladowy 1200 EBC i kilogram 400 EBC. Zobaczcie czy wyjdzie coś z tych składników. Jeśli nie to wywalę...
-
Channel: Surowce
2018-11-18, 19:12 -
-
Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
-
Channel: Belgia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment