Wzrost Blg po cichej

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • woosaa
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2005.07
    • 1553

    Wzrost Blg po cichej

    Witam.Właśnie sprawdziłem Blg przed rozlaniem do butelek no i okazało sie że wartość balansuje pomiędzy 3.5 a 4,mimo że po burzliwej miałem 3.Czy tym można się martwić.Samo piwko jest OK.PZDR
    mb WOS
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Cuda, cuda ogłaszają.

    Temp. pomiaru była ta sama? Pęcherzyki CO2 nie wypychały spławika?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Jak dla mnie piwo Ci się schłodziło i ballingomierz wskazał wyższą wartość.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        A pomiar był dokonany przed dodaniem surowca do refermentacji, czy po?

        Generalnie obstawiałbym niedokładność pomiarów.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          A pomiar był dokonany przed dodaniem surowca do refermentacji, czy po?
          Ja myślę, że to pytanie jest kluczowe
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • woosaa
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2005.07
            • 1553

            #6
            Tak więc od początku. Temp.pomiaru była taka sama (ok.20 C),piwo fermentowało w temp.20-21 C,surowiec był podany po pomiarze(tym razem glukoza).Możliwe,że to przez pęcherzyki powietrza,albo coś z aerometrem nie teges.Zobaczę za ok.2 tygodnie,czy piwko jest GUT.Dzięki WIELKIE
            mb WOS

            Comment

            • woosaa
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2005.07
              • 1553

              #7
              Jeszcze jedno.Czy taka sytuacja sie często zdarza? Jeśli tak,to jak to się ma do jakości piwa? PZDR
              mb WOS

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                Taka sytuacje jest fizycznie niemożliwa. No chyba ...
                Na 99,9% to jakiś błąd pomiaru.
                Jak dobrze umyłeś fermentator to piwo będzie super!

                Comment

                • Infam
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.05
                  • 715

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika woosaa Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jeszcze jedno.Czy taka sytuacja sie często zdarza? Jeśli tak,to jak to się ma do jakości piwa? PZDR
                  Taka sytuacja zdarza się (poza przytoczonymi powyżej) przy pomiarach różnymi balingomierzami (np. w międzyczasie stłukłeś balingomierz i zakupiłeś nowy lub też przy upadku lekko przesunęła się skala...). Można jednak co jakiś czas (np. przed pomiarem) sprawdzać spławik w wodzie 20*C.
                  Nie wpływa to jednak na jakość piwa
                  "Dużo to nie znaczy Dobrze
                  Dobrze znaczy dużo"

                  Comment

                  • bogdan62
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2004.10
                    • 173

                    #10
                    Taka sytuacja jest możliwa gdy w piwie jest sporo gazu, uniemożliwia on dokonanie prawidłowego pomiaru. Ja wówczas biore troche piwa do szklanki, co jakiś czas intensywnie mieszam, a pomiar robie dopiero wtedy gdy gaz uleci.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X