Witam.Właśnie sprawdziłem Blg przed rozlaniem do butelek no i okazało sie że wartość balansuje pomiędzy 3.5 a 4,mimo że po burzliwej miałem 3.Czy tym można się martwić.Samo piwko jest OK.PZDR
Wzrost Blg po cichej
Collapse
X
-
Cuda, cuda ogłaszają.
Temp. pomiaru była ta sama? Pęcherzyki CO2 nie wypychały spławika?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
A pomiar był dokonany przed dodaniem surowca do refermentacji, czy po?
Generalnie obstawiałbym niedokładność pomiarów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziA pomiar był dokonany przed dodaniem surowca do refermentacji, czy po?
Comment
-
-
Tak więc od początku. Temp.pomiaru była taka sama (ok.20 C),piwo fermentowało w temp.20-21 C,surowiec był podany po pomiarze(tym razem glukoza).Możliwe,że to przez pęcherzyki powietrza,albo coś z aerometrem nie teges.Zobaczę za ok.2 tygodnie,czy piwko jest GUT.Dzięki WIELKIEmb WOS
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika woosaa Wyświetlenie odpowiedziJeszcze jedno.Czy taka sytuacja sie często zdarza? Jeśli tak,to jak to się ma do jakości piwa? PZDR
Nie wpływa to jednak na jakość piwa"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Taka sytuacja jest możliwa gdy w piwie jest sporo gazu, uniemożliwia on dokonanie prawidłowego pomiaru. Ja wówczas biore troche piwa do szklanki, co jakiś czas intensywnie mieszam, a pomiar robie dopiero wtedy gdy gaz uleci.
Comment
-
Comment