Jakiej objętości powinna być próbka brzeczki aby zmierzyć Blg?? Z góry dziekuje za odpowiedź
Objętość próbki do pomiaru BLG
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mewa88,Jakiej objętości powinna być próbka brzeczki aby zmierzyć Blg??
Ile nalać do probówki, aby za dużo nie wypłynęło po włożeniu ballingomierza? Sprawdź sobie lejąc uprzednio wodę i zaznacz sobie optymalny poziom.
Trzeba jeszcze pamiętać, że jeżeli umyjemy probówkę wodą i jej nie wytrzemy w środku, to musimy ją ze dwa razy przepłukać brzeczką której pomiar dokonujemy wylewając ją i napełnić dopiero porcją którą będziemy mierzyć. Woda z probówki może zafałszować odczyt. Oczywiście przy naszej dokładności para na ściankach nie wpłynie na pomiar, ale kilka kropel już może.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam,nie musimy
Na pewno jestem trochę skażony pomiarami laboratoryjnymi, ale chciałem dać do zrozumienia, że w każdym działaniu powinniśmy zachować pewną dokładność. Zdaję sobie sprawę, że jeżeli posługujemy się ballingomierzem o dokładności np. 0,5 Blg to przepłukiwanie probówki może być przesadą. Zakładam jednak, że czytają to piwowarzy, którzy może dysponują dużo dokładniejszym sprzętem. Napisałem to tak, jak nakazuje teoria, a od czytelnika zależy czy z niej skorzysta, czy nie.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam,
Krótkie pytanie - ile maksymalnie może trwać burzliwa fermentacja?
Od 8 dni fermentuje mi bitter 14 blg, temperatura na fermentorze 19-22.
Strasznie boje się zakażenia, dlatego unikam otwierania fermentora i pomiaru blg żeby sprawdzić czy cukry stoją w miejscu....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Ciekawa saksońska współpraca. Odwołujące się do tradycyjnej 200-letniej receptury gose kontraktowego Ritterguts Gose z Borny, warzone w sięgającym historią drugiej połowy XIX browarze Reichenbrand z Lipska. Styl Gose, wywodzący się właśnie z tych rejonów Niemiec to jeden z najstarszych...
-
Channel: Niemcy
-
-
Dzień dobry, cześć i czołem
Znowu będzie pisanie o popełnionych błędach i kilka pytań o to co się stało oraz co może się stać. No jestem nowicjuszem więc proszę o wyrozumiałość.
Zrobiłem sobie dwa dni temu drugi zacier (APA) w mojej "karierze" i chciałbym...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Dzień dobry, cześć i czołem
Znowu będzie pisanie o popełnionych błędach i kilka pytań o to co się stało oraz co może się stać. No jestem nowicjuszem więc proszę o wyrozumiałość.
Zrobiłem sobie dwa dni temu drugi zacier (APA) w mojej "karierze" i chciałbym...-
Channel: Twoje warzenie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment