Jakiej objętości powinna być próbka brzeczki aby zmierzyć Blg?? Z góry dziekuje za odpowiedź
Objętość próbki do pomiaru BLG
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mewa88 Wyświetlenie odpowiedziJakiej objętości powinna być próbka brzeczki aby zmierzyć Blg?? Z góry dziekuje za odpowiedź
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mewa88,Jakiej objętości powinna być próbka brzeczki aby zmierzyć Blg??
Ile nalać do probówki, aby za dużo nie wypłynęło po włożeniu ballingomierza? Sprawdź sobie lejąc uprzednio wodę i zaznacz sobie optymalny poziom.
Trzeba jeszcze pamiętać, że jeżeli umyjemy probówkę wodą i jej nie wytrzemy w środku, to musimy ją ze dwa razy przepłukać brzeczką której pomiar dokonujemy wylewając ją i napełnić dopiero porcją którą będziemy mierzyć. Woda z probówki może zafałszować odczyt. Oczywiście przy naszej dokładności para na ściankach nie wpłynie na pomiar, ale kilka kropel już może.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi[...]jeżeli umyjemy probówkę wodą i jej nie wytrzemy w środku, to musimy[...].
(gdzie jest Krzysiu? )"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam,nie musimy
Na pewno jestem trochę skażony pomiarami laboratoryjnymi, ale chciałem dać do zrozumienia, że w każdym działaniu powinniśmy zachować pewną dokładność. Zdaję sobie sprawę, że jeżeli posługujemy się ballingomierzem o dokładności np. 0,5 Blg to przepłukiwanie probówki może być przesadą. Zakładam jednak, że czytają to piwowarzy, którzy może dysponują dużo dokładniejszym sprzętem. Napisałem to tak, jak nakazuje teoria, a od czytelnika zależy czy z niej skorzysta, czy nie.
Comment
-
Comment