Po jakim czasie się poddać jak drożdże nie ruszają

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mgrzemow
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.09
    • 79

    Po jakim czasie się poddać jak drożdże nie ruszają

    Zestaw Browamator Pils 12 BLG. Brożdże Bohemian Lager. Saszetka spuchła jak trzeba jednak w momencie kiedy skończyłem chłodzić brzeczkę to starter jeszcze nie ruszył. Wlałem tak jak było - a to było jakieś 44h temu. Chyba już nie ma na co czekać - czy sądzicie, że powinienem dodać drożdże z saszetki? Brzeczka pachnie ładnie ale nic się w niej nie dzieje.

    A tak w ogóle to wracam do warzenia po dłuższej przerwie i pozdrawiam wszystkich serdecznie.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgrzemow Wyświetlenie odpowiedzi
    Zestaw Browamator Pils 12 BLG. Brożdże Bohemian Lager. Saszetka spuchła jak trzeba jednak w momencie kiedy skończyłem chłodzić brzeczkę to starter jeszcze nie ruszył. Wlałem tak jak było - a to było jakieś 44h temu. Chyba już nie ma na co czekać - czy sądzicie, że powinienem dodać drożdże z saszetki? Brzeczka pachnie ładnie ale nic się w niej nie dzieje.

    A tak w ogóle to wracam do warzenia po dłuższej przerwie i pozdrawiam wszystkich serdecznie.
    jak saszetka spuchła znaczy drożdże żyją , może przenieś w cieplejsze miejsce ?
    Jeśli za 24 h nie ruszą rozwodnij suche
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2008-11-17, 21:06.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      jak saszetka spuchła znaczy drożdże żyją , może przenieś w cieplejsze miejsce ?
      Jeśli za 24 h nie ruszą rozwodnij suche
      Podpisuję się pod Anteksem - może temperatura za niska - drożdże dolnej fermentacji najlepiej zostawić w brzeczce o temp. ok. 20 stopni i dopiero po zastartowaniu przenieść w temperaturę odpowiednią dla dolnej fermentacji. Jeśli ją trzymasz od początku w np. 10 stopniach, to nic dziwnego, że cisza.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • mgrzemow
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2004.09
        • 79

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
        jak saszetka spuchła znaczy drożdże żyją , może przenieś w cieplejsze miejsce ?
        Jeśli za 24 h nie ruszą rozwodnij suche
        Brzeczka ma ok 15 stopni. Dać jej więcej? Drożdże teoretycznie powinny chodzić w 10-14 st...

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Zgraliśmy się w czasie - przeczytaj mój post powyżej Twojego
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10788

            #6
            starter jeszcze nie ruszył , a już dałeś drożdże do fermentatora
            podgrzej do 20°C a powinny ruszyć
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • mgrzemow
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2004.09
              • 79

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              starter jeszcze nie ruszył , a już dałeś drożdże do fermentatora
              podgrzej do 20°C a powinny ruszyć
              Czyli pomimo że drożdże są przeznaczone dla niższych temperatur, to startować muszą w wyższych? Przestawiłem fermentor do ciepłego pokoju. Zobaczymy rano.

              Dzięki za szybki odzew. Pozdrowienia.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10788

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgrzemow Wyświetlenie odpowiedzi
                Czyli pomimo że drożdże są przeznaczone dla niższych temperatur, to startować muszą w wyższych? Przestawiłem fermentor do ciepłego pokoju. Zobaczymy rano.

                Dzięki za szybki odzew. Pozdrowienia.
                jak byś zrobił duży starter to by zapewne ruszyły w tych 10-15°C
                Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2008-11-17, 21:26.
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Makaron
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 2107

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  jak byś zrobił duży starter to by zapewne ruszyły w tych 10-15°C
                  No do lagerow to chyba 1,5 litrowy by sie najlepiej nadal.
                  "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10788

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                    No do lagerow to chyba 1,5 litrowy by sie najlepiej nadal.
                    myślę że na 20 l 12 blg to może być nawet mniejszy
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                      myślę że na 20 l 12 blg to może być nawet mniejszy
                      A nie większy?
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • mgrzemow
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2004.09
                        • 79

                        #12
                        Ruszyły!!!

                        Dzięki wielkie za wczorajsze rady. Drożdże ruszyły, na powierzchni pojawiła się niewielka pianka (ledwo co na powierzchni) i rurka bulgocze (choć niezbyt często). No i teraz mam kolejne pytanie - kiedy przestawić fermentor z powrotem w zimne miejsce?

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgrzemow Wyświetlenie odpowiedzi
                          Dzięki wielkie za wczorajsze rady. Drożdże ruszyły, na powierzchni pojawiła się niewielka pianka (ledwo co na powierzchni) i rurka bulgocze (choć niezbyt często). No i teraz mam kolejne pytanie - kiedy przestawić fermentor z powrotem w zimne miejsce?
                          Już. Im później tym mniej będzie lagera w tym piwie. Szczególnie, że przestawiasz do temp. 15°C.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • slavoy
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛
                            • 2001.10
                            • 5055

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                            Już. Im później tym mniej będzie lagera w tym piwie. Szczególnie, że przestawiasz do temp. 15°C.

                            Dokładnie. W ogóle to zdaje się, że zakres temperaturowy do fermentacji lagera to 10-14 stopni, zatem te 15 stopni to i tak za dużo.

                            P.S. To pisałam, ja Marusia
                            Ostatnia zmiana dokonana przez slavoy; 2008-11-18, 14:31.
                            Dick Laurent is dead.

                            Comment

                            • mgrzemow
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2004.09
                              • 79

                              #15
                              Fermentor przestawiony z powrotem w zimne miejsce. Zobaczymy, czy fermentacja się nie zatrzyma. Na razie bulga...

                              Dzięki i pozdrowienia.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X