Po jakim czasie się poddać jak drożdże nie ruszają
Collapse
X
-
-
. Co do moich doswiadczen z w tej kwestii to niestety wszystkie moje piwa, ktore rozpoczely fermentacje po tak dlugim czasie byly srednio wypijalne.
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Comment
-
W międzyczasie temperatura powietrza na zewnątrz spadła i teraz w kanciapie z otwartym oknem jest 10 stopni. Na noc chyba przymknę okno. A browarek bulga. Pozdrowienia.
Acha - przy okazji okazało się, że ciekłokrystaliczny termometr z browamatora (samoprzylepny) nie jest wodoodporny. Fermentor spędził dwa dni w wannie z zimną wodą i się termometr rozwarstwił. To tak dla informacji.Comment
-
Comment
-
Comment
-
Zalecenia Weyasta są takie, że do ale i ciepłego startu dolniaków trzeba 6mln. komórek/ml przy OG<=1,06. Taką ilość otrzymuje się z PROPAGATORA namnożonego w 1/2 galona (1,9l). Do zimnego startu potrzeba startera = 3,8l !!
Do Twojego przykładu: z Propagatora i zimnego startu za mało jest nawet przy 4 galonach!!
Jak wiadomą są to tylko zalecenia producenta a praktyka nasza mówi co innegoPozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Jeszcze jedna rzecz. Zachowanie ilości 6mln. komórek/1ml brzeczki w przypadku drożdży suchych Fermentisa wymagałoby dodania do 20l warki 2 saszetek!! Chyba nikt z nas tego nie robi zatem jak widać można użyć 2x mniejszej ilości drożdży. Zresztą Fermentis podaje dozowanie na poziomie 50-80g/hl (10-16g na 20l brzeczki) dla fermentacji górnej i 80-120g/hl dla dolnej (szczepienie w 12-15°C, poniżej 12°C 200-300g/hl).
Z mojego doświadczenia wynika, że po zastosowaniu startera 2l fermentacja (w ok. 10°C) trwała w sumie ponad miesiąc a piwo i tak było niedofermentowane, co skończyło się jego mocnym przegazowaniem (1 butelka wybuchła a keg się "zniekształcił"). W tym sezonie lagerowym zamierzam na początek machnąć namnażającą 10tkę i dalej polegać na gęstwie.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Gestwa, kilka paczek swierych suchyche, albo jakies startery z ciaglym mieszaniem i napowietrzaniem startera, zapewne tez lirowe, czy dwulitrowe(mozna zmniejszyc wplyw smaku startera na smak piwa przez schodzenie i odlanie wodnej czesci startera) Czyli w praktyce gestwa z poprzedniej warki wychodzi najlatwiejszym rozwiazaniem."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Zainspirowany artykułem z przedostatniego numeru BYO oraz posiłkując się pomysłem z HBT (KLIK) zapraszam do ankiety Google:
https://forms.gle/vVWLc6ac2YA83WDEA
Dotyczy ona ulubiony suchych szczepów do:
1. Amerykańskich ejli (poza mętnymi).
2. Mętnych amerykańskich...-
Channel: Surowce
-
-
Nowe suszone szczepy kveikowe dotarły do nas z norweskiej drożdżowni
Kveik Yeastery. Mamy cztery - stalljen, eitrheim, voss i ebbegarden
- Nuty przewodnie: owoce tropikalne, mango, ananas
- Nuty poboczne: pomarańcza, cytryna
-
Channel: Surowce
2025-02-11, 20:56 - Loading...
- Koniec listy.
Comment