Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgrzemow
Wyświetlenie odpowiedzi
Po jakim czasie się poddać jak drożdże nie ruszają
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziZatrzymać to się nie zatrzyma, przecież to drożdże do dolnej fermentacji i tak masz za ciepło, jak napisaliśmy powyżej - jakieś problemy z czytaniem masz?"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi. Co do moich doswiadczen z w tej kwestii to niestety wszystkie moje piwa, ktore rozpoczely fermentacje po tak dlugim czasie byly srednio wypijalne.
Comment
-
-
W międzyczasie temperatura powietrza na zewnątrz spadła i teraz w kanciapie z otwartym oknem jest 10 stopni. Na noc chyba przymknę okno. A browarek bulga. Pozdrowienia.
Acha - przy okazji okazało się, że ciekłokrystaliczny termometr z browamatora (samoprzylepny) nie jest wodoodporny. Fermentor spędził dwa dni w wannie z zimną wodą i się termometr rozwarstwił. To tak dla informacji.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgrzemow Wyświetlenie odpowiedziAcha - przy okazji okazało się, że ciekłokrystaliczny termometr z browamatora (samoprzylepny) nie jest wodoodporny. Fermentor spędził dwa dni w wannie z zimną wodą i się termometr rozwarstwił. To tak dla informacji.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedziNo do lagerow to chyba 1,5 litrowy by sie najlepiej nadal.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziA nie większy?Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziwiększy ? to na 20 l portera 22blg jaki byście dali ?
Zalecenia Weyasta są takie, że do ale i ciepłego startu dolniaków trzeba 6mln. komórek/ml przy OG<=1,06. Taką ilość otrzymuje się z PROPAGATORA namnożonego w 1/2 galona (1,9l). Do zimnego startu potrzeba startera = 3,8l !!
Do Twojego przykładu: z Propagatora i zimnego startu za mało jest nawet przy 4 galonach!!
Jak wiadomą są to tylko zalecenia producenta a praktyka nasza mówi co innegoPozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Jeszcze jedna rzecz. Zachowanie ilości 6mln. komórek/1ml brzeczki w przypadku drożdży suchych Fermentisa wymagałoby dodania do 20l warki 2 saszetek!! Chyba nikt z nas tego nie robi zatem jak widać można użyć 2x mniejszej ilości drożdży. Zresztą Fermentis podaje dozowanie na poziomie 50-80g/hl (10-16g na 20l brzeczki) dla fermentacji górnej i 80-120g/hl dla dolnej (szczepienie w 12-15°C, poniżej 12°C 200-300g/hl).
Z mojego doświadczenia wynika, że po zastosowaniu startera 2l fermentacja (w ok. 10°C) trwała w sumie ponad miesiąc a piwo i tak było niedofermentowane, co skończyło się jego mocnym przegazowaniem (1 butelka wybuchła a keg się "zniekształcił"). W tym sezonie lagerowym zamierzam na początek machnąć namnażającą 10tkę i dalej polegać na gęstwie.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziwiększy ? to na 20 l portera 22blg jaki byście dali ?"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
Comment