Po jakim czasie się poddać jak drożdże nie ruszają

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgrzemow Wyświetlenie odpowiedzi
    Fermentor przestawiony z powrotem w zimne miejsce. Zobaczymy, czy fermentacja się nie zatrzyma. Na razie bulga...

    Dzięki i pozdrowienia.
    Zatrzymać to się nie zatrzyma, przecież to drożdże do dolnej fermentacji i tak masz za ciepło, jak napisaliśmy powyżej - jakieś problemy z czytaniem masz?
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Zatrzymać to się nie zatrzyma, przecież to drożdże do dolnej fermentacji i tak masz za ciepło, jak napisaliśmy powyżej - jakieś problemy z czytaniem masz?
      Chyba, ze to jakies dzikusy maja uczte w fermentorze . Co do moich doswiadczen z w tej kwestii to niestety wszystkie moje piwa, ktore rozpoczely fermentacje po tak dlugim czasie byly srednio wypijalne.
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
        . Co do moich doswiadczen z w tej kwestii to niestety wszystkie moje piwa, ktore rozpoczely fermentacje po tak dlugim czasie byly srednio wypijalne.
        Nie strasz kolegi Będzie dobrze
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • mgrzemow
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2004.09
          • 79

          #19
          W międzyczasie temperatura powietrza na zewnątrz spadła i teraz w kanciapie z otwartym oknem jest 10 stopni. Na noc chyba przymknę okno. A browarek bulga. Pozdrowienia.

          Acha - przy okazji okazało się, że ciekłokrystaliczny termometr z browamatora (samoprzylepny) nie jest wodoodporny. Fermentor spędził dwa dni w wannie z zimną wodą i się termometr rozwarstwił. To tak dla informacji.

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgrzemow Wyświetlenie odpowiedzi
            Acha - przy okazji okazało się, że ciekłokrystaliczny termometr z browamatora (samoprzylepny) nie jest wodoodporny. Fermentor spędził dwa dni w wannie z zimną wodą i się termometr rozwarstwił. To tak dla informacji.
            Miałem to samo..

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
              No do lagerow to chyba 1,5 litrowy by sie najlepiej nadal.
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
              A nie większy?
              większy ? to na 20 l portera 22blg jaki byście dali ?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                większy ? to na 20 l portera 22blg jaki byście dali ?
                Wg przykładu na stronie producenta do brzeczki fermentowanej w wysokiej temperaturze, o gęstości OG=1,085 (21°blg) na 5 galonów (19l) należy sporządzić starter z AKTYWATORA o łącznej objętości 1galona (3,8l)!. Dla dolnej fermentacji stratującej z niskiej temperatury zaleca się jeszcze 2x większą ilość komórek drożdżowych!

                Zalecenia Weyasta są takie, że do ale i ciepłego startu dolniaków trzeba 6mln. komórek/ml przy OG<=1,06. Taką ilość otrzymuje się z PROPAGATORA namnożonego w 1/2 galona (1,9l). Do zimnego startu potrzeba startera = 3,8l !!

                Do Twojego przykładu: z Propagatora i zimnego startu za mało jest nawet przy 4 galonach!!

                Jak wiadomą są to tylko zalecenia producenta a praktyka nasza mówi co innego
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  #23
                  Jeszcze jedna rzecz. Zachowanie ilości 6mln. komórek/1ml brzeczki w przypadku drożdży suchych Fermentisa wymagałoby dodania do 20l warki 2 saszetek!! Chyba nikt z nas tego nie robi zatem jak widać można użyć 2x mniejszej ilości drożdży. Zresztą Fermentis podaje dozowanie na poziomie 50-80g/hl (10-16g na 20l brzeczki) dla fermentacji górnej i 80-120g/hl dla dolnej (szczepienie w 12-15°C, poniżej 12°C 200-300g/hl).
                  Z mojego doświadczenia wynika, że po zastosowaniu startera 2l fermentacja (w ok. 10°C) trwała w sumie ponad miesiąc a piwo i tak było niedofermentowane, co skończyło się jego mocnym przegazowaniem (1 butelka wybuchła a keg się "zniekształcił"). W tym sezonie lagerowym zamierzam na początek machnąć namnażającą 10tkę i dalej polegać na gęstwie.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • Makaron
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 2107

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    większy ? to na 20 l portera 22blg jaki byście dali ?
                    Gestwa, kilka paczek swierych suchyche, albo jakies startery z ciaglym mieszaniem i napowietrzaniem startera, zapewne tez lirowe, czy dwulitrowe(mozna zmniejszyc wplyw smaku startera na smak piwa przez schodzenie i odlanie wodnej czesci startera) Czyli w praktyce gestwa z poprzedniej warki wychodzi najlatwiejszym rozwiazaniem.
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X