co lepsze: leżakowanie czy cicha

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piokl13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.06
    • 946

    co lepsze: leżakowanie czy cicha

    Po fermentacji burzliwej piwowarzy domowi najczęściej stosuję fermentację cichą natomiast browary (np. restauracyjne) leżakują piwo przez 2,3 tygodnie w temperaturze bliskiej 0C. Cicha odbywa się w temperaturze zbliżonej do burzliwej, z kolei drożdże zasypiają w 0C.
    Co jest lepsze dla piwa? Jeżeli cicha jest taka pożądana, to dlaczego browary jej nie robią?
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Po fermentacji burzliwej piwowarzy domowi najczęściej stosuję fermentację cichą natomiast browary (np. restauracyjne) leżakują piwo przez 2,3 tygodnie w temperaturze bliskiej 0C. Cicha odbywa się w temperaturze zbliżonej do burzliwej, z kolei drożdże zasypiają w 0C.
    Co jest lepsze dla piwa? Jeżeli cicha jest taka pożądana, to dlaczego browary jej nie robią?
    Ja przenosze do fermentacji cichej tylko i wylacznie po to by pozbyc sie nadmiaru drozdzy. A pozniej piwo lezakuje w kegu w miare mozliwosci w jak najnizszej temperaturze. Jakbym mial tanki to bym tez nie bawil sie w cicha tylko prosto do tankow. Znam osoby ,które po przefermentowaniu ok 90% cukrow piwo z burzliwej przenosza do kegow na kilka/kilkanascie dni, pozniej pod cisnieniem i w atmosferze co2 przenosa piwo do kega z ktorego ktorego przechowuja i podaja piwo.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedzi
      Jeżeli cicha jest taka pożądana, to dlaczego browary jej nie robią?
      Te dwa sposoby służą do uzyskania klarownego piwa.W domu to już najczęściej koniec procesu a w browarach jeszcze filtracja i pasteryzacja.Można w domowych warunkach leżakować piwo np. w kegu jak opisał Makaron ale jak sobie wyobrażasz rozlewanie takiego nagazowanego piwa do butelek?

      A swoją drogą jestem ciekaw jak się odbywa ten proces w browarach, które fermentują w otwartych kadziach?
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedzi
        Po fermentacji burzliwej piwowarzy domowi najczęściej stosuję fermentację cichą natomiast browary (np. restauracyjne) leżakują piwo przez 2,3 tygodnie w temperaturze bliskiej 0C. Cicha odbywa się w temperaturze zbliżonej do burzliwej, z kolei drożdże zasypiają w 0C.
        To też jest cicha. Jak warzyłem Koelscha, to cichą robiłem przez 3 tygodnie w temp. bliskiej 0°C (wg zaleceń).
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Seta
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
          A swoją drogą jestem ciekaw jak się odbywa ten proces w browarach, które fermentują w otwartych kadziach?
          Z tego co ja widziałem i tak potem leżakują w zamkniętych tankach.
          Jak dla mnie fizycznie "ich" leżakowanie jest podobne do "naszej" cichej.
          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #6
            "Cicha" od leżakowania różni się tak naprawdę tylko ciśnieniem w jakim się to odbywa.

            Co do poprzedniego pytania to interesuje mnie na jakim etapie przepompowuje się piwo fermentowane w zbiornikach otwartych do tanków leżakowych.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              Co do poprzedniego pytania to interesuje mnie na jakim etapie przepompowuje się piwo fermentowane w zbiornikach otwartych do tanków leżakowych.
              Podejrzewam, że po zakończeniu fermentacji burzliwej.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • hasintus
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2006.07
                • 850

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                "Cicha" od leżakowania różni się tak naprawdę tylko ciśnieniem w jakim się to odbywa.

                Co do poprzedniego pytania to interesuje mnie na jakim etapie przepompowuje się piwo fermentowane w zbiornikach otwartych do tanków leżakowych.
                Po spadku blg do odpowiedniej wartości, obniża sie temperaturę w otwartej kadzi właśnie do 1 st. C, drożdże opadają, a następnie przepompowuje do tanków leżakowych.
                Last edited by hasintus; 2008-11-25, 22:26.

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                  Po spadku blg do odpowiedniej wartości, obniża sie temperaturę w otwartej kadzi właśnie do 1 st. C, drożdże opadają, a następnie przepompowuje do tanków leżakowych.
                  Jakoś sobie nie mogę wyobrazić jak ogromne,kamienne, odkryte koryto pełne piwa można schłodzić do prawie zera.
                  Może ktoś więcej szczegółów podrzuci?
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23926

                    #10
                    w tych korytkach umieszczone są rury z czynnikiem chłodzącym.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • piokl13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.06
                      • 946

                      #11
                      To w domu też mogę podobnie robić? Schładzam po burzliwej fermentator do blisko zera stopni na dzień, dwa. A potem od razu zlewam do butelki, beczki, bez cichej?

                      Comment

                      • Seta
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #12
                        Ale w browarach nie butelkują od razu po schłodzeniu, tylko leżakują w tankach.
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                          w tych korytkach umieszczone są rury z czynnikiem chłodzącym.
                          a jeżeli wanna jest z kwasówki ?
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23926

                            #14
                            Jedno nie wyklucza drugiego. Wszystko zależy od konstrukcji i wykorzystanych rozwiązań. Rurki z chłodziwem mogą być w tym przypadku poprowadzone po zewnętrznej stronie kadzi. Pewnie jak się człek uprze to można obyc się bez schładzania kadzi bezpośredno i utrzymywać niską temepraturę w całym pomieszczeniu.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • darko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.06
                              • 2078

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                              Po spadku blg do odpowiedniej wartości, obniża sie temperaturę w otwartej kadzi właśnie do 1 st. C, drożdże opadają, a następnie przepompowuje do tanków leżakowych.
                              Z obniżeniem temp trzeba poczekać aż piwo się nagazuje i "dojrzeje" (drożdże usuną dwuacetyl).
                              Do nagazowania piwa wystarczy 1 Blg ekstraktu, tak więc wszystko zależy od doświadczenia piwowara.
                              W domowych warunkach powtarzalność (także receptur) jest niska, tak więc trudno określić, kiedy można przekazać piwo do leżakowania.
                              Last edited by darko; 2008-11-26, 15:52.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X