co lepsze: leżakowanie czy cicha

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

    #16
    Dolna fermentacja:
    Klasycznie to fermentacja burzliwa odbywała się w otwartych kadziach fermentacyjnych. Najczęściej były one chłodzone wodą lodową poprzez zewnętrzne płaszcze, lub poprzez system rur wewnątrz tanku, bo podczas fermentacji burzliwej młode piwo dość mocno ogrzewa się. Brzeczkę przed nastawieniem chłodzono wodą lodową, a do tego chłodzono całe pomieszczenie (nawiewy schłodzonego powietrza poprzez parownice amoniakalne)
    Jeżeli brzeczka była dobrze napowietrzona (warunek szybkiego zafermentowania), drożdże dobrze propagowane, temp O.K. po 5-6 dniach fermentacja główna (nazywana przez nas burzliwą) była zakończona. Podczas tego czasu drożdże przeszły kolejno fazy niskich, wysokich i opadających krążków i kończono zbieraniem deki, aby nie zanieczyścić drożdży. Prowadzono fermentację zimną (5-7st.) lub ciepłą (10-15 st.) w zależności ile było czasu i jakie piwo chciano uzyskać.
    Potem młode piwo przepompowywano do kadzi leżakowych i obniżano temp do 0-1 st. najlepiej w czasie 1 st. na dobę. Nie za szybko, bo nadal odbywa się fermentacja (ekstrakt pozorny na koniec ferment. głównej wynosi 3-4%). Podczas leżakowania osiadają na dnie drożdże wraz z osadami białkowymi i garbnikami (osady zimne), wzrasta ciśnienie w tanku i piwo wysyca się dwutlenkiem węgla (powstaje kwas węglowy) i obniża się pH. Ten proces to u nas fermentacja cicha. Według starych przepisów powinna trwać tyle tygodni, ile ballingów ma brzeczka nastawna. Browary stosowały to niezwykle rzadko (potrzebna ogromna pojemność piwnic). Najczęściej to 2-4 tyg. Podczas fermentacji cichej w domu nie osiągamy tylko efektu ciśnieniowego; pozostałe warunki można spełnić. Ważne jest aby temp. leżakowania nie wahała się. Efekt ciśnieniowego wysycenia CO2 piwa otrzymujemy podczas refermentacji w butelkach. Wystarcza ok. 1% ekstraktu w piwie aby je dobrze wysycić. Jeżeli podczas leżakowania drożdże nam siadły bardzo mocno, ważniejszy może okazać się dodatek świeżej kultury drożdży do refermentacji niż cukru (jeżeli odfermentowanie nie było zbyt wysokie, a my chcemy piwo wytrawne). Jeżeli chcemy silne wysycenie CO2 w piwie górnej fermentacji, to do refermentacji dobrze dodać drożdże dolnej fermentacji i refermentować w temp. 3-5 st.
    Last edited by wogosz; 2008-11-26, 19:41.

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
      Podczas fermentacji cichej w domu nie osiągamy tylko efektu ciśnieniowego;
      Niektórzy używają beczek, zatem i ten warunek spełniony może być. Znam osoby, które po fermentacji burzliwej przenosza piwo do beczek. Maja mozliwosc regulacji cisnienia i temperatury ( w mniejszym stopniu) i po danym czasie przenosza piwo do innych beczek, w których przechowuja i podaja piwo.
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • piokl13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.06
        • 946

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
        Niektórzy używają beczek, zatem i ten warunek spełniony może być. Znam osoby, które po fermentacji burzliwej przenosza piwo do beczek. Maja mozliwosc regulacji cisnienia i temperatury ( w mniejszym stopniu) i po danym czasie przenosza piwo do innych beczek, w których przechowuja i podaja piwo.
        Przenoszą piwo do innych beczek w celu refermentacji? Czy spożycia? Bo jak spożycia, to po co przenosić?

        Comment

        • Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedzi
          Przenoszą piwo do innych beczek w celu refermentacji? Czy spożycia? Bo jak spożycia, to po co przenosić?
          W celu pozbycia sie nadmiaru osdow ,nie tylko drozdzwoych ale i bialek i innych śmieci.
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • wogosz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.12
            • 1007

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron,
            Maja mozliwosc regulacji cisnienia i temperatury ( w mniejszym stopniu) i po danym czasie przenosza piwo do innych beczek, w których przechowuja i podaja piwo.
            Możliwość ciśnieniowego leżakowania jest bardzo cenna. Jednak przy przelewaniu z beczki do beczki piwo częściowo się odgazuje, bo w domowych warunkach nikt raczej nie ma rozlewu ciśnieniowego. Wiesz może, czy przy przelewaniu między beczkami dodawali cukier do refermentacji jak to robimy w butelkach?

            Comment

            • Makaron
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 2107

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
              Możliwość ciśnieniowego leżakowania jest bardzo cenna. Jednak przy przelewaniu z beczki do beczki piwo częściowo się odgazuje, bo w domowych warunkach nikt raczej nie ma rozlewu ciśnieniowego. Wiesz może, czy przy przelewaniu między beczkami dodawali cukier do refermentacji jak to robimy w butelkach?
              Z beczki do beczki tez dasz rade przelac cisnieniowo, majac 2 corneliusy i podlaczenie co2 to nie ma z tym problemu. Pozatym mozna pozniej wyrownac ewentualnie niedobory dogazowujac co2 z butli.
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

              Comment

              • piokl13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.06
                • 946

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                W celu pozbycia sie nadmiaru osdow ,nie tylko drozdzwoych ale i bialek i innych śmieci.
                Czy podczas wylewania piwa z pierwszej beczki pozbywamy się osadów? Jeżeli tak, to można od razu wlać do kufla w celu spożycia. Przecież w kuflu będę miał to samo, co otrzymam w drugiej beczce, jeżeli do niej przeleję.
                Last edited by piokl13; 2008-12-01, 09:47.

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Czy podczas wylewania piwa z pierwszej beczki pozbywamy się osadów? Jeżeli tak, to można od razu wlać do kufla w celu spożycia. Przecież w kuflu będę miał to samo, co otrzymam w drugiej beczce, jeżeli do niej przeleję.
                  No ale w drugiej beczce kontynuujesz leżakowanie. Tyle, że młode piwo nie styka się z osadami, co ma na nie negatywny wpływ. Z tego samego względu robimy cichą, zamiast trzymać 4 tygodnie na burzliwej. O ile zrozumiałem Twoje pytanie.

                  Comment

                  • piokl13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.06
                    • 946

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                    No ale w drugiej beczce kontynuujesz leżakowanie. Tyle, że młode piwo nie styka się z osadami, co ma na nie negatywny wpływ. Z tego samego względu robimy cichą, zamiast trzymać 4 tygodnie na burzliwej. O ile zrozumiałem Twoje pytanie.
                    Nie do końca. Bo pytałem, po co przelewać, jak chce się piwo od razu spożyć.
                    Ale Twoja odpowiedź i tak jest git .

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X