Chciałbym w swoim piwie zastąpić część ekstraktu barwiącego w proszku(7000 EBC) słodem Carafa Special III (1300-1500EBC). Chodzi mi głównie o zmniejszenie posmaków palonych a wprowadzenie czekoladowych, przy uzyskaniu takiego samego efektu zabarwienia. Pomijam kwestię stężenia brzeczki interesuje mnie kwestia koloru.
Czy należy to przeliczać po prostu w stosunku 1 do 5 (7000EBC/1400EBC=5)?
Czy użycie innych słodów Carafa Special I lub II daje ten sam posmak czekoladowy, a różnica jest tylko w zabarwieniu?
Czy różnica barwy skutkuje w tych słodach różnicą w smaku palonego ziarna?
Czy należy to przeliczać po prostu w stosunku 1 do 5 (7000EBC/1400EBC=5)?
Czy użycie innych słodów Carafa Special I lub II daje ten sam posmak czekoladowy, a różnica jest tylko w zabarwieniu?
Czy różnica barwy skutkuje w tych słodach różnicą w smaku palonego ziarna?
Comment