Przeliczanie ekstraktu barwiącego na słód czekoladowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sziszi
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.02
    • 37

    Przeliczanie ekstraktu barwiącego na słód czekoladowy

    Chciałbym w swoim piwie zastąpić część ekstraktu barwiącego w proszku(7000 EBC) słodem Carafa Special III (1300-1500EBC). Chodzi mi głównie o zmniejszenie posmaków palonych a wprowadzenie czekoladowych, przy uzyskaniu takiego samego efektu zabarwienia. Pomijam kwestię stężenia brzeczki interesuje mnie kwestia koloru.
    Czy należy to przeliczać po prostu w stosunku 1 do 5 (7000EBC/1400EBC=5)?
    Czy użycie innych słodów Carafa Special I lub II daje ten sam posmak czekoladowy, a różnica jest tylko w zabarwieniu?
    Czy różnica barwy skutkuje w tych słodach różnicą w smaku palonego ziarna?
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Napisz jakie piwo chcesz zrobić, podaj recepturę, to Ci powiemy ile gram dać Carafy. Ja w porównani z ekstraktem nie pomogę, bo nie stosowałem barwiącego.
    Palności się nie pozbędziesz - słód można zapodać na samiutki koniec warzenia, to goryczy będzie mniej. Im ciemniejszy słód tym intensywniejsza goryczka podpalana, ale mniej go używasz, więc trudno stwierdzić co wyjdzie lepiej.
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • sziszi
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.02
      • 37

      #3
      "Porter na piątkę" przepis Pawcia umieszczony na browamatorze
      3kg słodu pilzneńskiego
      1,5 kg slodu monachijskiego
      0,7 kg slodu karmelowego
      1,8 kg ekstraktu słodowego jasnego (syrop)
      0,1 kg ekstraktu barwiącego

      Comment

      Przetwarzanie...
      X