Przeliczanie ekstraktu barwiącego na słód czekoladowy

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sziszi
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.02
    • 37

Przeliczanie ekstraktu barwiącego na słód czekoladowy

Chciałbym w swoim piwie zastąpić część ekstraktu barwiącego w proszku(7000 EBC) słodem Carafa Special III (1300-1500EBC). Chodzi mi głównie o zmniejszenie posmaków palonych a wprowadzenie czekoladowych, przy uzyskaniu takiego samego efektu zabarwienia. Pomijam kwestię stężenia brzeczki interesuje mnie kwestia koloru.
    Czy należy to przeliczać po prostu w stosunku 1 do 5 (7000EBC/1400EBC=5)?
    Czy użycie innych słodów Carafa Special I lub II daje ten sam posmak czekoladowy, a różnica jest tylko w zabarwieniu?
    Czy różnica barwy skutkuje w tych słodach różnicą w smaku palonego ziarna?
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

Napisz jakie piwo chcesz zrobić, podaj recepturę, to Ci powiemy ile gram dać Carafy. Ja w porównani z ekstraktem nie pomogę, bo nie stosowałem barwiącego.
    Palności się nie pozbędziesz - słód można zapodać na samiutki koniec warzenia, to goryczy będzie mniej. Im ciemniejszy słód tym intensywniejsza goryczka podpalana, ale mniej go używasz, więc trudno stwierdzić co wyjdzie lepiej.

Comment

• sziszi
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.02
      • 37

"Porter na piątkę" przepis Pawcia umieszczony na browamatorze
      3kg słodu pilzneńskiego
      1,5 kg slodu monachijskiego
      0,7 kg slodu karmelowego
      1,8 kg ekstraktu słodowego jasnego (syrop)
      0,1 kg ekstraktu barwiącego

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
        Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
        dadek
        Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
        2023-06-30, 00:55
      • darekd
        Knoblach, Frank Hopfen Pils
        darekd
        Browar z okolic Bambergu w bawarskiej Górnej Frankonii. Piwo z tego browaru często dostępne jest we wrocławskim lokalu FAM i uwarzone jest na nasz rynek.
        Stąd na ecie jest logo lokalu oraz browaru Moon Lark (nie wiem jaka jest rola tego browaru przy warzeniu, bo w swoich mediach ledwo się...
        2024-05-23, 22:11
      • darekd
        Louka, Oatmeal 15
        darekd
        Rzemieślniczy browar z miejscowości Louka w kraju południowomorawskim (pow. Hodonin, blisko granicy ze Słowacją), który zaczął warzyć w 2020 r.
        Więcej:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-59-pivovar-lo...
        2024-01-28, 23:25
      • darekd
        Eichbaum, Cronus German Pilsner
        darekd
        Piwo dostępne w Sieci Stokrotka. Puszka była tak oldskulowa, że musiałem to kupić, szczególnie że cena (ok. 2,80 PLN) zachęcała do podjęcia tego ryzyka.
        Jest to piwo kierowane do litewskiej firmy Maxima (która jest właścicielem Stokrotki). Na puszce jest skład (woda, słód, chmiel)...
        2025-01-04, 01:50
      • dadek
        Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
        dadek
        Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
        2023-11-17, 00:48
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...