He he dzisiaj zrobiłem taki eksperyment. Miałem trochę słodu barwiącego Strzegom 1350 EBC. Wziąłem go 125g dodałem 500ml wody (pH-7,5) wymieszałem w temperaturze około 35st. sprawdziłem pH i było dokładnie 5,45. Bez przerwy zakwaszającej od razu uzyskałem niezłe pH. Wiem że te ciemne mocniej zmniejszają pH niż jasny.
Kupna woda do piwa
Collapse
X
-
He he dzisiaj zrobiłem taki eksperyment. Miałem trochę słodu barwiącego Strzegom 1350 EBC. Wziąłem go 125g dodałem 500ml wody (pH-7,5) wymieszałem w temperaturze około 35st. sprawdziłem pH i było dokładnie 5,45. Bez przerwy zakwaszającej od razu uzyskałem niezłe pH. Wiem że te ciemne mocniej zmniejszają pH niż jasny.Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Inaczej powiem opieram się na moich doświadczeniach z ekstraktem barwiącym. Zalecają dawać go łyżkę na warkę, ja dałem 250g i piwo było wyraźnie kwaskowe.Comment
-
We Wrocku większość robi na "kranówie", ja całe lato również, tylko do Pilsów i Pszenicy przywożę sobie źródlaną spod 'Świętej Góry"
ale i zrobione na kranówie smakują lepiej niż z marketu !!!!Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin FranklinComment
-
Woda
W związku z tym że w moim rejonie jest dosyć podła woda postanowiłem korzystać z dostępnych w sklepach wód w pojemnikach 5 litrowych. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w korzystaniu z tych wód? Jeśli tak to z jakiego źródła do jakich piw? Będę wdzięczny za pomoc.Comment
-
W związku z tym że w moim rejonie jest dosyć podła woda postanowiłem korzystać z dostępnych w sklepach wód w pojemnikach 5 litrowych. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w korzystaniu z tych wód? Jeśli tak to z jakiego źródła do jakich piw? Będę wdzięczny za pomoc.
Burton też ma "podłą" wodę, która jest klasykiem dla górnej fermentacji.
Nie ma wody idealnej dla każdego stylu, ale jednocześnie uważam, że jej znaczenie dla smaku piwa jest raczej przeceniane...Comment
-
Też używam wody z Biedronki, oczywiście nie do wszystkich piw. Tania żródlanka, zdaje się za 1,6 zł za 5 litrów. Chyba ta z Lidla jeszcze tańsza i mniej zmineralizowana, ale nie mam pewności. Dotychczas uzyłem do German Ale i do Stouta i wyszły całkiem całkiem...Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam
Jest to mój pierwszy post na tym forum szukałem odpowiedzi lecz jakoś nie mogłem nigdzie znaleźć a mianowicie w mojej okolicy jest źródełko w lesie gdzie woda jest bardzo dobra i sporo ludzi ją pobiera do celów spożywczych,moje pytanie brzmi czy taką wodę muszę przegotować...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
-
Krakus założył wątek o polskich browarach na terenach objętych żywiołem powodziowym
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ce#post2342029
a za naszą południową granicą w Czechach niestety też kilka browarów padło ofiarą wielkiej wody:...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Na tą chwilę to niewątpliwie najmłodszy browar w Rotterdamie (jeśli nie w całej Holandii), ruszył z produkcją w połowie 2021 roku. Nie znalazłem go nawet na mapach Pendragona, a dowiedziałem się o jego istnieniu od kolegów mieszkających od kilku lat w Rotterdamie, więc odwiedziliśmy...
-
Channel: Holandia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment