He he dzisiaj zrobiłem taki eksperyment. Miałem trochę słodu barwiącego Strzegom 1350 EBC. Wziąłem go 125g dodałem 500ml wody (pH-7,5) wymieszałem w temperaturze około 35st. sprawdziłem pH i było dokładnie 5,45. Bez przerwy zakwaszającej od razu uzyskałem niezłe pH. Wiem że te ciemne mocniej zmniejszają pH niż jasny.
Kupna woda do piwa
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzem82 Wyświetlenie odpowiedziHe he dzisiaj zrobiłem taki eksperyment. Miałem trochę słodu barwiącego Strzegom 1350 EBC. Wziąłem go 125g dodałem 500ml wody (pH-7,5) wymieszałem w temperaturze około 35st. sprawdziłem pH i było dokładnie 5,45. Bez przerwy zakwaszającej od razu uzyskałem niezłe pH. Wiem że te ciemne mocniej zmniejszają pH niż jasny.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziTo oczywiste. Jak szczodrze sypniesz barwiącego, to piwo jest wyraźnie kwaśne w smaku."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziJak szczodrze sypniesz barwiącego, to piwo jest wyraźnie gorzkie w smaku.To oczywiste.
Inaczej powiem opieram się na moich doświadczeniach z ekstraktem barwiącym. Zalecają dawać go łyżkę na warkę, ja dałem 250g i piwo było wyraźnie kwaskowe.
Comment
-
-
We Wrocku większość robi na "kranówie", ja całe lato również, tylko do Pilsów i Pszenicy przywożę sobie źródlaną spod 'Świętej Góry"
ale i zrobione na kranówie smakują lepiej niż z marketu !!!!Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziPierun mosz 5,8 po zasypie czy na czysto wode? I tak piknie.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Woda
W związku z tym że w moim rejonie jest dosyć podła woda postanowiłem korzystać z dostępnych w sklepach wód w pojemnikach 5 litrowych. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w korzystaniu z tych wód? Jeśli tak to z jakiego źródła do jakich piw? Będę wdzięczny za pomoc.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sindbad64 Wyświetlenie odpowiedziW związku z tym że w moim rejonie jest dosyć podła woda postanowiłem korzystać z dostępnych w sklepach wód w pojemnikach 5 litrowych. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w korzystaniu z tych wód? Jeśli tak to z jakiego źródła do jakich piw? Będę wdzięczny za pomoc.
Burton też ma "podłą" wodę, która jest klasykiem dla górnej fermentacji.
Nie ma wody idealnej dla każdego stylu, ale jednocześnie uważam, że jej znaczenie dla smaku piwa jest raczej przeceniane...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziDo pszeniczniaków korzystam z wody dostępnej w Biedronce i jest ok. Do pozostałych piw używam kranówy ale u mnie jest dobra woda.
Comment
-
Comment