Kupna woda do piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krzem82
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.11
    • 113

    Kupna woda do piwa

    Pytanie kieruje do osób które kupują wodę mineralną lub źródlaną do produkcji piwa. Jakiej wody używacie? Jakich marek? Czym się kierujecie przy wyborze?
    Byłem dzisiaj w markecie i kupiłem kilka butelek z wodą. Przy wyborze kierowałem się tym żeby woda zawierała większy stosunek anionów do kationów. Postępowałem tak dlatego, że wydawało mi się, że przewaga anionów do kationów da odczyn bardziej kwaśny. Nie wiem.
    Jutro sprawdzę te wody na pH oraz twardość. To napisze jak wyszło. A wybrałem:
    Arctic - naturalna woda mineralna niegazowana,
    Staropolanka - naturalna woda mineralna,
    Muszyna - wysokozmineralizowana,
    Kropla Beskidu - niegazowana,
    Ustronianka - niegazowana.
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Po pierwsze nie brałbym wody mineralnej, tylko źródlaną. Po drugie możesz ściągnąć sobie ProMasha. Ma on taką bazę (database) jak water, gdzie podano z grubsza skład wody w znanych piwnych miejscach. Możesz się pobawić w znalezienie wody podobnej do tej z Monachium lub z Trent.
    Aha no i koniec końców to chyba najlepiej wziąć najtańszą.
    Last edited by kopyr; 2008-11-26, 20:14. Powód: wywaliłem cytat
    blog.kopyra.com

    Comment

    • krzem82
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.11
      • 113

      #3
      Nie chodziło mi za bardzo żeby znaleźć wodę taką jak jest w Monachium lub Trenta bo one i tak są dostosowywane pewnie do produkcji piwa. Chodziło mi wodę która by miała pH niższe chociaż od 7 i twardość niską. Ale z tą wodą mineralną to chyba, rzeczywiście poszedłem złym tropem, źródlana zawiera mniej minerałów.

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzem82 Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie chodziło mi za bardzo żeby znaleźć wodę taką jak jest w Monachium lub Trenta bo one i tak są dostosowywane pewnie do produkcji piwa.
        Nie są. To inne wody dostosowuje się do nich.

        Skąd cholera bierze się przesąd, że mineralna, miękka woda jest najlepsza do KAŻDEGO piwa?

        Do zabaw z pH masz kwas mlekowy lub słód zakwaszający i zupełnie możesz to sobie darować.

        Comment

        • krzem82
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.11
          • 113

          #5
          Nie wiem skąd bierze się przesąd ale czytałem na forum że niektórzy kupują wodę do produkcji piwa. Postanowiłem to sprawdzić i dać im możliwość wypowiedzenia się, a przy okazji dowiedzieć się coś czegoś. Jeśli chodzi o miękkość to woda ma być na pilznera.

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzem82 Wyświetlenie odpowiedzi
            Nie wiem skąd bierze się przesąd ale czytałem na forum że niektórzy kupują wodę do produkcji piwa. Postanowiłem to sprawdzić i dać im możliwość wypowiedzenia się, a przy okazji dowiedzieć się coś czegoś. Jeśli chodzi o miękkość to woda ma być na pilznera.
            Wbrew pozorom bardzo trudno kupić miękką wodę. Z prostej przyczyny, że twarda jest smaczniejsza. Wobec tego na sklepowych półkach króluje woda twarda lub średnia. Miękkiej jeszcze nie widziałem.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzem82 Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie wiem skąd bierze się przesąd ale czytałem na forum że niektórzy kupują wodę do produkcji piwa. Postanowiłem to sprawdzić i dać im możliwość wypowiedzenia się, a przy okazji dowiedzieć się coś czegoś. Jeśli chodzi o miękkość to woda ma być na pilznera.
              Zacznijmy od początku:jaką masz wodę w kranie?Długo się mydło zmywa?Czajnik bardzo "zarasta" kamieniem?
              Zasadniczo to łatwiej w kranie o wodę do Pilsa niż do pszenicy w stylu niemieckim choć nie jest to regułą.Każda woda w kranie,która pochodzi z rzeki będzie dobra do piwa, które chcesz zrobić.Ma być miękka a takich wód raczej w sklepie nie sprzedają.
              Dla przeciwwagi poczytaj to http://browar.biz/forum/showthread.p...ight=jaka+woda
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • krzem82
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.11
                • 113

                #8
                Ja mam w sumie dostęp do miękkiej wody technologicznej której twardość to 2 stopnie niemieckie tylko, że pH jest 7,5. Wpadłem na pomysł, że trochę bym obniżył to pH mieszając ją z jakąś wodą żeby wypadkowe pH było poniżej 7.Wiem że w moim przypadku najlepsze jest obniżenie kwasem mlekowym lub słodem zakwaszającym bo jak będę kombinował z dolewaniem wody to twardość mi wzrośnie. Tworząc ten temat chciałem poznać opinie ludzi którzy takiej wody używają dlaczego takiego wyboru dokonują.

                Comment

                • krzem82
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.11
                  • 113

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                  Zacznijmy od początku:jaką masz wodę w kranie?[/url]
                  w domu w kranie mam wodę 11 stopni niemieckich pH 7,8. Dzięki za linka poczytam
                  Last edited by krzem82; 2008-11-26, 21:37.

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzem82 Wyświetlenie odpowiedzi
                    w domu w kranie mam wodę 11 stopni niemieckich pH 7,8. Dzięki za linka poczytam
                    A ja mam 5,8pH i zicher. Dodm trochę zakwaszającego i pilsnery mom pikne. Już nie bawia się w woda z martketu, bo szkoda zachodu i kasy.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #11
                      Pierun mosz 5,8 po zasypie czy na czysto wode? I tak piknie.
                      7 to dużo idealnie to chyba 5,4, ale trzeba sprawdzać po zasypaniu. Jak nie masz zakwaszającego to można potrzymać słód z godzinkę na przerwie zakwaszającej - 38*C.

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                        A ja mam 5,8pH i zicher. Dodam trochę zakwaszającego i pilsnery mom pikne. Już nie bawia się w woda z martketu, bo szkoda zachodu i kasy.
                        No właśnie to miałem na myśli.Najlepszym sposobem jest zrobienie piwa i jeśli wydaje się ok. to nie należy zbytnio kombinować.
                        A z tą "wodą technologiczną" to bym ostrożny był.
                        Baaardzo ostrożny w zastosowaniach spożywczych.Wypijesz (krzem82)taką wodę bez strachu?
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • krzem82
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.11
                          • 113

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                          A z tą "wodą technologiczną" to bym ostrożny był.
                          Baaardzo ostrożny w zastosowaniach spożywczych.Wypijesz (krzem82)taką wodę bez strachu?
                          No w sumie trochę niejasno napisałem, moja woda jest zmiękczana do tych 2 stopni ale ona ma zastosowanie do kontaktu z żywnością (herbatę z niej piję). To nie jest woda do na przykład zastosowania w kotłach grzewczych czy jakoś tak.

                          Comment

                          • krzem82
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2005.11
                            • 113

                            #14
                            Sprawdziłem te moje wody mineralne i oto wyniki:

                            Arctic: pH-7,53 , t.o. - 19,5 st. niemieckich, (woda średniotwarda)
                            Kropla Beskidu: pH-7,79 , t.o.-12,0 st. niemieckich, (woda średniotwarda)
                            Ustronianka: pH-7,6 , t.o.-17,5 st. niemieckich, (woda średniotwarda)
                            Muszyna: pH-7,20 , t.o.-30 st. niemieckich, (woda twarda)
                            Staropolanka: pH-7,36 , t.o.-24 st. niemieckich, (woda twarda)

                            Wnioski: Strata czas, niepotrzebna robota.
                            Last edited by krzem82; 2008-11-27, 07:11.

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzem82 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Sprawdziłem te moje wody mineralne i oto wyniki...
                              Ty masz jakieś laboratorium masz w domu?

                              Pamiętaj, że jak dodasz śrutwę to pH Ci spadnie. Będzie dobrze - woda to może 5% sukcesu...
                              Last edited by Seta; 2008-11-27, 08:52.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X