Dochmielanie dla goryczki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #1

    Dochmielanie dla goryczki

    Uwarzyłem piwo i mam wrażenie, że za słabo je nachmieliłem. Poszło 25g Marynki szyszki na 24l piwa o ekstrakcie 14blg. Chciałem uzyskać jakieś 35IBU. Spróbowałem brzeczki i czuć goryczkę, ale z doświadczenia wiem, że żeby było tak nachmielone jak chciałem, to powinno wykręcać gębę. I teraz mam 1L brzeczki odzyskany z osadów. Pomyślałem sobie, żeby może pogotować go z 30 minut z jakimiś 20g Marynki (sprzed roku lub dwóch) w granulacie. Co o tym sądzicie?
    Ktoś coś takiego robił?
    blog.kopyra.com
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Gdzieś czytałem, że można. Ino w mniejszej ilości brzeczki wykorzystanie chmielu jest dużo mniej efektywne, ale jednak jakieś jest...

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
      Gdzieś czytałem, że można. Ino w mniejszej ilości brzeczki wykorzystanie chmielu jest dużo mniej efektywne, ale jednak jakieś jest...
      Dlatego właśnie 20g.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • Infam
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.05
        • 715

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
        Uwarzyłem piwo i mam wrażenie, że za słabo je nachmieliłem. Poszło 25g Marynki szyszki na 24l piwa o ekstrakcie 14blg. Chciałem uzyskać jakieś 35IBU. Spróbowałem brzeczki i czuć goryczkę, ale z doświadczenia wiem, że żeby było tak nachmielone jak chciałem, to powinno wykręcać gębę. I teraz mam 1L brzeczki odzyskany z osadów. Pomyślałem sobie, żeby może pogotować go z 30 minut z jakimiś 20g Marynki (sprzed roku lub dwóch) w granulacie. Co o tym sądzicie?
        Ktoś coś takiego robił?
        Robilim, robilim. Ino eksperymenta nie posiadają ostatecznych wniosków. A porównywać i degustować będzie co (biorąc pod uwagę piwa i moje, i Staśka69). Problem w tym, że te nasze pilsy nie są jeszcze wyleżakowane (ale może pod koniec tyg. jakoś to obejdziemy - dla przyśpieszenia eksperymentu i podania choćby przybliżonych wniosków oczywiście).
        Celowałem z IBU na ok. 39. Warzenie dość późno i niemrawo się kończyło ale oczywiście na pomiar Blg i organoleptyczny IBU brzeczki nastawnej nigdy nie zabraknie czasu. I tu lekkie rozczarowanie - goryczka poczciwa ale po leżakowaniu byłaby zbyt niska. Następna próba sensoryczna IBU przy zlewaniu na cichą. Odczucia podobne. Przegotowałem więc półtora litra brzeczki dodałem 20 g granulatu marynki z 2007r. na ok. 1h. Całość po schłodzeniu dodałem do ok. 45 l piwa w pierwszym dniu cichej. Słyszałem o zimnym dochmielaniu - ale nie dla goryczki
        Przy butelkowaniu okazało się, że osad chmielowy nie jest problemem. Dekantacja załatwia w zupełności sprawę.
        Goryczka jest większa ale czy wystarczająco (może degustacje poprzednich nachmielonych staśkowych69 dają fałszywe odczucia IBU ;-). Jeśli będzie dane porównać ze Staśkowym69 pilsem pod koniec tyg. (biorąc pod uwagę IBU wyliczone i goryczkę sensoryczną) to w te pędy dam znać...
        "Dużo to nie znaczy Dobrze
        Dobrze znaczy dużo"

        Comment

        • Infam
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.05
          • 715

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
          Przy butelkowaniu okazało się, że osad chmielowy nie jest problemem. Dekantacja załatwia w zupełności sprawę...
          Acha, o czystej gęstwie po cichej zapomnijcie.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
          Goryczka jest większa ale czy wystarczająco...
          Nie chciałem przegiąć i wyjechać poza styl. I tak po wrzuceniu do arkusza wychodziło ok. 47 IBU (po dochmieleniu) ale brałem pod uwagę mniejsze izoalfa-kwasy więc w sumie chciałem dokonać tylko korekty. Przy założeniu pełnej efektywności dochmielania IBU wzrosłoby o ok. 9 (więc całkiem sporo). Moim błędem przy warzeniu było przyjęcie zbyt dużej wielkości alfa-kwasów (pomylka o 2 daje 9 IBU różnicy...)
          "Dużo to nie znaczy Dobrze
          Dobrze znaczy dużo"

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
            Moim błędem przy warzeniu było przyjęcie zbyt dużej wielkości alfa-kwasów (pomylka o 2 daje 9 IBU różnicy...)
            U mnie chyba to samo. Do tej pory chmieliłem granulatem, teraz przesiadłem się na szyszkę.

            Właśnie chmielę. Koniec końców zdecydowałem się na szyszkę, właśnie ze względu na gęstwę. Żeby jej nie zanieczyścić. Z moich obliczeń wychodzi, że powinienem dostać jakieś teoretytczne ~300 IBU w 1L, co po podzieleniu przez 25L brzeczki, powinno dać wzrost o ok 12 IBU na 1L. Podstawowy problem jest taki, że do końca nie wiem ile jest tych alfa-kwasów. Niby Marynka ma 11ak. Przyjąłem 10.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Totus
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.11
              • 326

              #7
              Czy są gdzieś na browa.biz-e opisane obliczenia potrzebne do wyznaczenia IBU w gotowym piwie?

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                np. w Promashu są...

                Comment

                • Makaron
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 2107

                  #9
                  Zawsze moglbys uzyc koncentratu chmielowego. Ja mam jedna buteleczke na wpadki tego typu. Jeszcze nigdy nie musialem uzyc, ale jakbym musial mam w gotowosci
                  "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
                    Zawsze moglbys uzyc koncentratu chmielowego. Ja mam jedna buteleczke na wpadki tego typu. Jeszcze nigdy nie musialem uzyc, ale jakbym musial mam w gotowosci
                    Przemknęło mi przez myśl, że to byłoby rozwiązanie. Ale po pierwsze nie mam takiego ekstraktu, po drugie jak go dozować?
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • SielskieWzgorze
                      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                      SielskieWzgorze
                      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                      ...
                      2024-02-19, 09:28
                    • Czarny1975
                      Czas chłodzenia brzeczki
                      Czarny1975
                      Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.

                      Czy (i jaki) wpływ...
                      2017-09-26, 08:50
                    • Charlie44
                      Gęstość brzeczki
                      Charlie44
                      Witam wszystkich, jestem początkujący i zamierzam zrobić sobie moją drugą warkę z brewkitu a później już wziąć się za coś trudniejszego.
                      No i co do tego brewkitu właśnie to pierwszą warkę zrobiłem z 1,6kg brewkitu oraz 1kg mieszanki suchego ekstraktu i glukozy, piwo wyszło...
                      2017-10-19, 12:51
                    • Portomordo0203
                      [Sprzedam] - Grainfather G30 rok 2020
                      Portomordo0203
                      Dzień dobry,

                      Mam do sprzedania kocioł zacierno-warzelny firmy Grainfather, model G30 dla warek o wielkości 20-25 litrów do warzenia piwa w warunkach domowych.

                      Cena: 2 500,0 zł

                      Urządzenie kupione było w styczniu 2020 roku w sklepie internetowym twójbrowar.pl (mam...
                      2024-07-30, 12:15
                    • Grbuy
                      Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                      Grbuy
                      Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                      2023-11-30, 20:57
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...