Witam wszystkich,
To moje pierwsze kroki, więc proszę o łagodne traktowanie
Przymierzam się do warzenia, chciałbym zacząć od ekstraktów ze względu na brak sprzętu do zacierania (i umiejętności), małymi kroczkami... Chciałbym prosić o korektę przepisu utworzonego przeze mnie na bazie tego z BA na Alt'a:
- Vienna Red - ekstrakt słodowy Weyermann - 4 kg
- Chmiel aromatyczny Lubelski - granulat 100 g
- Safbrew S-33 saszetka 11,5 g
Trochę zastanawia mnie brak chmielu goryczkowego, ale chyba przy tej ilości aromatycznego powinna powstać właściwa gorycz?
Jaki ekstrakt słodowy dodać do fermentacji wtórnej w butelkach, czy ma to istotne znaczenie dla smaku?
Co sądzicie o powyższych proporcjach, co można by w nich zmienić/dodać/usunąć?
To moje pierwsze kroki, więc proszę o łagodne traktowanie
Przymierzam się do warzenia, chciałbym zacząć od ekstraktów ze względu na brak sprzętu do zacierania (i umiejętności), małymi kroczkami... Chciałbym prosić o korektę przepisu utworzonego przeze mnie na bazie tego z BA na Alt'a:
- Vienna Red - ekstrakt słodowy Weyermann - 4 kg
- Chmiel aromatyczny Lubelski - granulat 100 g
- Safbrew S-33 saszetka 11,5 g
Trochę zastanawia mnie brak chmielu goryczkowego, ale chyba przy tej ilości aromatycznego powinna powstać właściwa gorycz?
Jaki ekstrakt słodowy dodać do fermentacji wtórnej w butelkach, czy ma to istotne znaczenie dla smaku?
Co sądzicie o powyższych proporcjach, co można by w nich zmienić/dodać/usunąć?
Comment