Czy do liczenia wydajności warzenia powinno się uwzględniać dodatek słodów karmelowych i barwiących? Czy słody karmelowe oprócz aromatów posmaków i koloru wnoszą do finalnej brzeczki porównywalną ilość cukrów co słody zwykłe (pilzneńskie, pszeniczne)?
Wydajność a słody barwiące i karmelowe
Collapse
X
-
Myślę, że pomijalne.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
Ja do oszacowania końcowej gęstości brzeczki stosuje taki wzór:
[Potencjalna zawartość cukru w słodzie]= 0,75*0.995^[EBC słodu]
Ten wzór nie ma żadnych podstaw teoretycznych, zwyczajnie z własnych doświadczeń z kilkoma warkami ze sporą ilością słodów karmelowych oraz bez nich tak wyszło.
Mniej więcej się sprawdza.
Ale też jestem ciekaw jak inni sobie z tym radzą.FemtoBrowar
http://www.femtobrowar.pglab.xon.pl/Comment
-
- pszeniczny: 9.3 - 10 Blg
- pilzneński, pale: 8.8 - 9.3 Blg
- monachijski, wiedeński: 8.8 - 9.0 Blg
- karmelowy: 8.3 - 8.8 Blg (jaśniejszy - większa ekstraktywność)
Widać więc że słód karmelowy ma co najwyżej 95% wydajności w porównaniu z pilzneńskim i 88% w porównaniu w pszenicznym. Warto uwzględniać takie korekty w obliczaniu potrzebnych słodów, bo przy większych warkach różnica może być zauważalna.Comment
-
No to chyba znalazłem odpowiedź w książce F. Hlavaćek, A. Lhotsky "Piwowarstwo" Wyd. Warszawa 1966.Attached FilesComment
Related Topics
Collapse
-
Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
-
Channel: Belgia
-
-
Browar z Nowego Miasta Lubawskiego:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ejski-piwoteka
Ekstr. 20%
Alk. 7,9%
Aromat - dużo karmelu, toffi. Dużo...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał
? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji
. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
-
Channel: Niemcy
-
-
Piwo niefiltrowane z zawartością alko 5.4%
Słody pilzneńskie i karmelowe,
Chmiele Magnum, Saaz, Perle.
Piana - więcej na początku potem prawie pełna warstewka.
Lacing - trochę było - ładne firanki.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony pomarańczowy....-
Channel: Łotwa
2024-09-25, 14:48 -
-
Hejka, przez jakiś będę się tu udzielał w imieniu Centrum Piwowarstwa
Niedawno dotarł do nas Piwowar nr 50.
Numer 50 magazynu "Piwowar" skupia się głównie na grodziskim piwowarstwie, prezentując różnorodne aspekty tego stylu. Zawiera wywiady z pasjonatami...2024-09-18, 13:25 - Loading...
- Koniec listy.
Comment