Wydajność a słody barwiące i karmelowe

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Totus
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.11
    • 326

Wydajność a słody barwiące i karmelowe

Czy do liczenia wydajności warzenia powinno się uwzględniać dodatek słodów karmelowych i barwiących? Czy słody karmelowe oprócz aromatów posmaków i koloru wnoszą do finalnej brzeczki porównywalną ilość cukrów co słody zwykłe (pilzneńskie, pszeniczne)?
  • sebanek
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.02
    • 178

Właśnie nurtuje mnie to samo pytanie, także w odniesieniu do słodu melanoidynowego oraz "caracośtamcośtam". Może po 1,5 roku od zaistnienia pytania na forum ktoś podejmie się trudu odpowiedzi???

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

Myślę, że pomijalne.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• Infam
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.05
        • 715

No i idąc tym tokiem myślenia możemy sobie nieźle zwiększyć wydajność naszych warzelni i poprawić samopoczucie
        Co do palonych to się nie upieram ale karmelowe to inna bajka.
        "Dużo to nie znaczy Dobrze
        Dobrze znaczy dużo"

Comment

• sebanek
          • 2009.02
          • 178

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedzi
          No i idąc tym tokiem myślenia możemy sobie nieźle zwiększyć wydajność naszych warzelni i poprawić samopoczucie
          Co do palonych to się nie upieram ale karmelowe to inna bajka.
          No właśnie, no właśnie!!! Wczoraj warzyłem piwo i wydajność obliczoną przy uwzględnieniu całego zasypu miałem 59%, a bez uwzględnienia słodów specjalnych 76%

Comment

• piotrg
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.05
            • 59

Ja do oszacowania końcowej gęstości brzeczki stosuje taki wzór:

[Potencjalna zawartość cukru w słodzie]= 0,75*0.995^[EBC słodu]

Ten wzór nie ma żadnych podstaw teoretycznych, zwyczajnie z własnych doświadczeń z kilkoma warkami ze sporą ilością słodów karmelowych oraz bez nich tak wyszło.

Mniej więcej się sprawdza.
            Ale też jestem ciekaw jak inni sobie z tym radzą.
            FemtoBrowar
            http://www.femtobrowar.pglab.xon.pl/

Comment

• rafal_s
              • 2006.11
              • 128

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedzi
              Właśnie nurtuje mnie to samo pytanie, także w odniesieniu do słodu melanoidynowego oraz "caracośtamcośtam". Może po 1,5 roku od zaistnienia pytania na forum ktoś podejmie się trudu odpowiedzi???
              Ekstraktywność słodów jest różna. Za najbardziej ekstraktywne uważa się pilzneński, pszeniczny i pale. Jeśli przyjąć zacieranie 1 lb (454 g) słodu w 1 galonie (3.785 l) potencjalne stężenie brzeczki kształtuje się następująco:
              • pszeniczny: 9.3 - 10 Blg
              • pilzneński, pale: 8.8 - 9.3 Blg
              • monachijski, wiedeński: 8.8 - 9.0 Blg
              • karmelowy: 8.3 - 8.8 Blg (jaśniejszy - większa ekstraktywność)

Widać więc że słód karmelowy ma co najwyżej 95% wydajności w porównaniu z pilzneńskim i 88% w porównaniu w pszenicznym. Warto uwzględniać takie korekty w obliczaniu potrzebnych słodów, bo przy większych warkach różnica może być zauważalna.

Comment

• sebanek
                • 2009.02
                • 178

No to chyba znalazłem odpowiedź w książce F. Hlavaćek, A. Lhotsky "Piwowarstwo" Wyd. Warszawa 1966.
                Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                X