Czy do liczenia wydajności warzenia powinno się uwzględniać dodatek słodów karmelowych i barwiących? Czy słody karmelowe oprócz aromatów posmaków i koloru wnoszą do finalnej brzeczki porównywalną ilość cukrów co słody zwykłe (pilzneńskie, pszeniczne)?
Wydajność a słody barwiące i karmelowe
Collapse
X
-
Myślę, że pomijalne.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedziNo i idąc tym tokiem myślenia możemy sobie nieźle zwiększyć wydajność naszych warzelni i poprawić samopoczucie
Co do palonych to się nie upieram ale karmelowe to inna bajka.
Comment
-
-
Ja do oszacowania końcowej gęstości brzeczki stosuje taki wzór:
[Potencjalna zawartość cukru w słodzie]= 0,75*0.995^[EBC słodu]
Ten wzór nie ma żadnych podstaw teoretycznych, zwyczajnie z własnych doświadczeń z kilkoma warkami ze sporą ilością słodów karmelowych oraz bez nich tak wyszło.
Mniej więcej się sprawdza.
Ale też jestem ciekaw jak inni sobie z tym radzą.FemtoBrowar
http://www.femtobrowar.pglab.xon.pl/
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedziWłaśnie nurtuje mnie to samo pytanie, także w odniesieniu do słodu melanoidynowego oraz "caracośtamcośtam". Może po 1,5 roku od zaistnienia pytania na forum ktoś podejmie się trudu odpowiedzi???- pszeniczny: 9.3 - 10 Blg
- pilzneński, pale: 8.8 - 9.3 Blg
- monachijski, wiedeński: 8.8 - 9.0 Blg
- karmelowy: 8.3 - 8.8 Blg (jaśniejszy - większa ekstraktywność)
Widać więc że słód karmelowy ma co najwyżej 95% wydajności w porównaniu z pilzneńskim i 88% w porównaniu w pszenicznym. Warto uwzględniać takie korekty w obliczaniu potrzebnych słodów, bo przy większych warkach różnica może być zauważalna.
Comment
-
No to chyba znalazłem odpowiedź w książce F. Hlavaćek, A. Lhotsky "Piwowarstwo" Wyd. Warszawa 1966.Attached Files
Comment
-
Comment