Stout - problem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Coldleon
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.12
    • 95

    #1

    Stout - problem

    Cześć,
    Mam problem ze stoutem. Jest po 2 tygodniach fazy cichej. I staneło na 5 BLG.
    Nie chce zejść niżej. Nie wiem, czy mogę butelkować. Miał 12 BLG po ważeniu.
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Coldleon
    Cześć,
    Mam problem ze stoutem. Jest po 2 tygodniach fazy cichej. I staneło na 5 BLG.
    Nie chce zejść niżej. Nie wiem, czy mogę butelkować. Miał 12 BLG po ważeniu.
    Myślę, że można butelkować. Na wszelki wypadek nie szalej z cukrem/glukozą do refermentacji. Stouty są generalnie nisko nasycone. Proponuję 80-100g glukozy na 20l piwa.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Coldleon
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.12
      • 95

      #3
      Dzieki. To moja 3 warka i generalnie w mordę zapomniałem zmierzyć dokładnie blg po warzeniu. I w dodatku poszedłem według regulaminu, nie czekałem do niskiego blg pod koniec burzliwej, tylko zlałem po 7 dniach.

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Jak nie mierzyłeś blg to napisz ile miałeś zasypu i ile litrów otrzymałeś - coś tam się oszacuje. Ale powinno być OK. Nie dawaj więcej glukozy, niż radzi Kopyr, to w najgorszym razie będziesz miał za bardzo nagazowanego stouta - ostatnia rzecz, którą przejmowałbym się w trzecie warce...

        Comment

        • Coldleon
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.12
          • 95

          #5
          Cześć,
          Niestety, nie zmierzyłem, w ferworze walki - zapomniałem. Żona mnie poganiała, bo mieliśmy iść gdzieś czy coś. Dzieki za info. Jutro rozlewam, dam znak jak wywali butelki w kosmos.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #6
            Sprawdzaj nagazowanie co jakiś czas i nie dopuść do powstania "granatów" upuszczając gaz przez lekkie odchylenie kapsla.
            Powodzenia
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • Coldleon
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2008.12
              • 95

              #7
              Kolego, nie strasz Sprawdziłem właśnie - spadło o 4 blg,

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3491

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Coldleon
                Kolego, nie strasz Sprawdziłem właśnie - spadło o 4 blg,
                Z 5 blg spadło o 4 blg .Już bym sie zaczął naprawdę bać o to piwo.
                Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2008-12-12, 15:01.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • Coldleon
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.12
                  • 95

                  #9
                  W jaki sensie bałbyś się, postawięłm praę dni temu przy kaloryferze i zapracowały drożdze jak mniemam

                  Comment

                  • Infam
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.05
                    • 715

                    #10
                    Ano fidoangel bałby się nieco o piwo bo domowe wyroby zwykle nie odfermentowują do jedynki. Ja jednak stawiam na Twój balingomierz (sprawdź odczyt w wodzie 20*C i nanieś poprawkę). Co prawda miałem na koncie piwo, które odfermentowało do 1 Blg (z 12 Blg) ale było to celowe i więcej tego nie powtórzę. A może stout odfermentował do 4 a nie o 4 Blg?
                    Popracuj nad formą bo ciezko sie czyta :
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Coldleon
                    W jaki sensie bałbyś się, postawięłm praę ...
                    "Dużo to nie znaczy Dobrze
                    Dobrze znaczy dużo"

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #11
                      A czy przypadkiem to nie był czeski błąd? Literka d uciekła koledze? Stawiam, że piwo odfermentowało do 4°blg.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • Coldleon
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.12
                        • 95

                        #12
                        No oczywiście, spadło do 4 blg Już zostało zakapslowane. Dałem 90 g glukozy. Siedzi w butelkach. Czekam aż zacznie eksplodować

                        Comment

                        • Infam
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.05
                          • 715

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Coldleon
                          [...]spadło do 4 blg Już zostało zakapslowane[...]
                          I po co tak się śpieszyć? Mozna było ten 1 Blg spokojnie odfermentować. Ci najmłodsi adepci sztuki piwowarskiej są tacy niecierpliwi. Stout z czasem się deko przegazuje (a przecież stouty słyną z niewielkiego nagazowania) a i osadu w butelkach będzie sporo.
                          Kolego Coldleon, za karę pierwsza degustacja powinna być po 3. miesiącach.
                          "Dużo to nie znaczy Dobrze
                          Dobrze znaczy dużo"

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
                            I po co tak się śpieszyć? Mozna było ten 1 Blg spokojnie odfermentować. Ci najmłodsi adepci sztuki piwowarskiej są tacy niecierpliwi. Stout z czasem się deko przegazuje (a przecież stouty słyną z niewielkiego nagazowania) a i osadu w butelkach będzie sporo.
                            Kolego Coldleon, za karę pierwsza degustacja powinna być po 3. miesiącach.
                            A co 3°blg to jest jakiś Święty Grall? 4°blg to jest całkiem przyzwoite odfermentowanie. Jeśli nie było przegięcia z glukozą nie powinno być problemu z przesyceniem.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • artur2
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2008.02
                              • 535

                              #15
                              Jeśli tak się boisz dużego nagazowania, to weź jedną butelkę i przelej ją do 0,5l PET po wodzie mineralnej i zakręć. Będziesz mógł na bieżąco sprawdzać nagazowanie przez ściskanie butelki.
                              Mniej alkoholu, więcej smaku !
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Belgia, Bruksela, Rue Dieudonné Lefèvre 4, La Source
                                dadek
                                Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
                                2024-10-14, 01:47
                              • bastion
                                Łotwa, Jelgava, Cukura Iela 21, Alus Daritava Viedi.
                                bastion
                                Browar restauracyjny Viedi mieści się na przedmieściach spokojnego miasteczka jakim jest Jelgava. Ale generalnie można to przypiąć chyba do każdego łotewskiego miasta poza stolicą. W piękny letni dzień widać mnóstwo ludzi spacerujących, czy też oddających się żegludze po rzece Lelupie....
                                2023-11-27, 21:50
                              • heckler
                                Czechy, Radíkovice, Radíkovice 12, Pivovar na Statku
                                heckler
                                Radikovice to mała wioska położona na zachód od Hradca Kralove. We wiosce krzyżują się ścieżki rowerowe, a jedna z nich prowadzi do miejscowości Hrádek u Nechanic, gdzie można podziwiać ładny zameczek. Wiadomo, że jak są rowerzyści, to na szlakach musi być jakiś wodopój, ot taka...
                                2023-08-25, 06:29
                              • bastion
                                Czarnogóra, Podgorica, Moskovska 2-9, Akademija Piva.
                                bastion
                                Ci co byli lub będą w Czarnogórze, swoją obecność zawężają do miejscowości nadmorskich, co wcale nie dziwi. Natomiast mało kto zapuszcza się do stolicy. Można to także zrozumieć, ponieważ zabytków praktycznie tam nie ma, co jest pokłosiem zamiłowania rożnych armii, w zrzucaniu ładunków...
                                2021-08-30, 16:47
                              • HaJni
                                Problem z wymianą
                                HaJni
                                Rzadko kiedy wymieniam się podstawkami, ale miałem kilka kompletów nowej serii żubra, wieść poszła i kilka osób się do mnie odezwało. Jeden komplet bez problemów dotarł do Warszawy. Dwa kolejne wysłałem, jak zawsze poleconym, 9 września: jeden do Poznania, drugi do Warszawy. Ten pierwszy...
                                2020-10-14, 17:40
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...