Stout - problem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Coldleon
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.12
    • 95

    Stout - problem

    Cześć,
    Mam problem ze stoutem. Jest po 2 tygodniach fazy cichej. I staneło na 5 BLG.
    Nie chce zejść niżej. Nie wiem, czy mogę butelkować. Miał 12 BLG po ważeniu.
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Coldleon Wyświetlenie odpowiedzi
    Cześć,
    Mam problem ze stoutem. Jest po 2 tygodniach fazy cichej. I staneło na 5 BLG.
    Nie chce zejść niżej. Nie wiem, czy mogę butelkować. Miał 12 BLG po ważeniu.
    Myślę, że można butelkować. Na wszelki wypadek nie szalej z cukrem/glukozą do refermentacji. Stouty są generalnie nisko nasycone. Proponuję 80-100g glukozy na 20l piwa.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Coldleon
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.12
      • 95

      #3
      Dzieki. To moja 3 warka i generalnie w mordę zapomniałem zmierzyć dokładnie blg po warzeniu. I w dodatku poszedłem według regulaminu, nie czekałem do niskiego blg pod koniec burzliwej, tylko zlałem po 7 dniach.

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Jak nie mierzyłeś blg to napisz ile miałeś zasypu i ile litrów otrzymałeś - coś tam się oszacuje. Ale powinno być OK. Nie dawaj więcej glukozy, niż radzi Kopyr, to w najgorszym razie będziesz miał za bardzo nagazowanego stouta - ostatnia rzecz, którą przejmowałbym się w trzecie warce...

        Comment

        • Coldleon
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.12
          • 95

          #5
          Cześć,
          Niestety, nie zmierzyłem, w ferworze walki - zapomniałem. Żona mnie poganiała, bo mieliśmy iść gdzieś czy coś. Dzieki za info. Jutro rozlewam, dam znak jak wywali butelki w kosmos.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #6
            Sprawdzaj nagazowanie co jakiś czas i nie dopuść do powstania "granatów" upuszczając gaz przez lekkie odchylenie kapsla.
            Powodzenia
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • Coldleon
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2008.12
              • 95

              #7
              Kolego, nie strasz Sprawdziłem właśnie - spadło o 4 blg,

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Coldleon Wyświetlenie odpowiedzi
                Kolego, nie strasz Sprawdziłem właśnie - spadło o 4 blg,
                Z 5 blg spadło o 4 blg .Już bym sie zaczął naprawdę bać o to piwo.
                Last edited by fidoangel; 2008-12-12, 15:01.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • Coldleon
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.12
                  • 95

                  #9
                  W jaki sensie bałbyś się, postawięłm praę dni temu przy kaloryferze i zapracowały drożdze jak mniemam

                  Comment

                  • Infam
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.05
                    • 715

                    #10
                    Ano fidoangel bałby się nieco o piwo bo domowe wyroby zwykle nie odfermentowują do jedynki. Ja jednak stawiam na Twój balingomierz (sprawdź odczyt w wodzie 20*C i nanieś poprawkę). Co prawda miałem na koncie piwo, które odfermentowało do 1 Blg (z 12 Blg) ale było to celowe i więcej tego nie powtórzę. A może stout odfermentował do 4 a nie o 4 Blg?
                    Popracuj nad formą bo ciezko sie czyta :
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Coldleon Wyświetlenie odpowiedzi
                    W jaki sensie bałbyś się, postawięłm praę ...
                    "Dużo to nie znaczy Dobrze
                    Dobrze znaczy dużo"

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #11
                      A czy przypadkiem to nie był czeski błąd? Literka d uciekła koledze? Stawiam, że piwo odfermentowało do 4°blg.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • Coldleon
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.12
                        • 95

                        #12
                        No oczywiście, spadło do 4 blg Już zostało zakapslowane. Dałem 90 g glukozy. Siedzi w butelkach. Czekam aż zacznie eksplodować

                        Comment

                        • Infam
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.05
                          • 715

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Coldleon Wyświetlenie odpowiedzi
                          [...]spadło do 4 blg Już zostało zakapslowane[...]
                          I po co tak się śpieszyć? Mozna było ten 1 Blg spokojnie odfermentować. Ci najmłodsi adepci sztuki piwowarskiej są tacy niecierpliwi. Stout z czasem się deko przegazuje (a przecież stouty słyną z niewielkiego nagazowania) a i osadu w butelkach będzie sporo.
                          Kolego Coldleon, za karę pierwsza degustacja powinna być po 3. miesiącach.
                          "Dużo to nie znaczy Dobrze
                          Dobrze znaczy dużo"

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedzi
                            I po co tak się śpieszyć? Mozna było ten 1 Blg spokojnie odfermentować. Ci najmłodsi adepci sztuki piwowarskiej są tacy niecierpliwi. Stout z czasem się deko przegazuje (a przecież stouty słyną z niewielkiego nagazowania) a i osadu w butelkach będzie sporo.
                            Kolego Coldleon, za karę pierwsza degustacja powinna być po 3. miesiącach.
                            A co 3°blg to jest jakiś Święty Grall? 4°blg to jest całkiem przyzwoite odfermentowanie. Jeśli nie było przegięcia z glukozą nie powinno być problemu z przesyceniem.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • artur2
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2008.02
                              • 535

                              #15
                              Jeśli tak się boisz dużego nagazowania, to weź jedną butelkę i przelej ją do 0,5l PET po wodzie mineralnej i zakręć. Będziesz mógł na bieżąco sprawdzać nagazowanie przez ściskanie butelki.
                              Mniej alkoholu, więcej smaku !
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X