Witam.Czy przy warzeniu mocniejszych piwek mozna wydłuzyć fermentację(zwłaszcza cichą) ,czy nie ma to znaczenia?Obecnie warzę tak: 7 dni burzliwa i 7 dni cicha.( +- 1 dzień)i Blg 9-13.PZDR
Mocniejsze piwa a czas fermentacji
Collapse
X
-
Nie bedę zakładał nowego tematu,podepne sie pod "swój".obecnie mam na cichej"stouta"12.5,rozlew wypada mi na 23.12(po 7 dniach cichej).I tu mam mały dylemat! Wiadomo,czas przedświateczny i w kuchni ruch jak w ulu(nie chcę się narażać żonie).Czy nie stanie się nić przyszłemu piwku jak rozleję go po świętach?np.w sobotę tj.po 11 dniach cichej.PZDRmb WOS
Comment
-
-
Nic się nie stanie. Najlepiej to go wystaw na balkon albo zanieś do piwnicy, bo jeszcze w tym ferworze zostanie skopany i cicha na nic
Comment
-
-
Zawsze butelkuje po 2 tyg cichejMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Zdarzało mi się butelkować bez cichej (pszenicę) ale zwykle przelewam na cichą jak piana spadnie i Blg ma wartość 4-5 i trzymam tydzień.
Niestety 2 razy zaczęło się coś niedobrego dziać, z czego jednego Pale Ale nie dało sie uratować
Na dolniakach 7 dni to minimum (przynajmniej u mnie)Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika woosaa Wyświetlenie odpowiedzi[...]obecnie mam na cichej"stouta"12.5,rozlew wypada mi na 23.12(po 7 dniach cichej).I tu mam mały dylemat! Wiadomo,czas przedświateczny i w kuchni ruch jak w ulu(nie chcę się narażać żonie).Czy nie stanie się nić przyszłemu piwku jak rozleję go po świętach?np.w sobotę tj.po 11 dniach cichej.PZDR
Było o długiej cichej (chyba na zaprzyjaźnionym forum). Daleko nie szukając: Stasiek69 całkowity czas fermentacji (co prawda portera) 4 miesiące. Dobry wyszedł, mniam (porównamy niebawem z moim). Ale są lepsi (sorry Staś). I pół roku trzymali na cichej (podobno też bez skutków ubocznych. Ja staram się trzymać zasady, że górniaki stoją 2 tyg. na cichej (18*C lub niżej), dolniaki 3 do 4 tyg. (9*C w dół, do 2..4*C).
W jednym przypadku, a był to IRA, cicha przeciągnęła się do 6 tyg. (ok.18..19*C) i piwo nabrało niezłego capa. Jeśli musiałbym precyzować to w skrócie określiłbym rzeczonego, jako "autoliza drożdży". I waniało, i klepało (w smaku).Last edited by Infam; 2008-12-22, 01:50."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Coś mi się pokręciło / zasugerowało tą cichą, więc sprostowanie:
W jednym przypadku, a był to IRA, cicha przeciągnęła się do 6 tyg. (ok.18..19*C) i piwo nabrało niezłego capa.
To była burzliwa. Po niej już oczywiście nie zlewałem na cichą tylko zabutelkowałem. Ten akapit więc wnosi tylko zamieszanie w temacie..."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
Comment