Pierwsza warka-pare pytan

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • andron1
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.10
    • 11

    Pierwsza warka-pare pytan

    No to zaczalem, na poczatek oczywiscie brew-kit.
    Troche czytalem, ale mam jeszcze kilka pytan.
    Jest juz 48h burzliwej no i zauwazylem ze piana troche opadla.Czy to normalne?? Wczesniej bylo tak z 2 cm teraz jest pare mm.
    Czy wieko domykac do konca?? Czy zostawic nie docisniete??
    Fermentator trzymam w pokoju wiec troche mi sie podniosla temp. do okolo 24st, czy schladzac do 21-20?? Mam prosty sposob - otwieranie na chwilke balkonu
    Czy mozna fermentator przenosic??
    Czy to prawda ze nie mozna do niego za czesto zagladac??
    Po jakim czasie, jesli nie widac objawow fermentacji sprawdzac poziom Blg??

    To narazie wszystko, bede wdzieczny za odpowiedzi

    Zdrowko
  • macas
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2008.02
    • 680

    #2
    Robienie piwa z Brewkitu, to prawie jak oranżada w proszku, jeżeli nic nie wybuchnie to będzie całkiem wypijalne piwko !!!!
    24 stopnie to trochę ciepło (nie napisałeś jakie piwko robisz) będzie się krótko fermentowało.
    Proponuję zmierzyć BLG po 6-7 dniach w wiaderku. Jeżeli będzie 3 to glukozy i do butelek, jeśli 5 to na cichą na 4-5 dni i do butelek.
    Co do zaglądania to ja zaglądam (ciekawski jestem) tylko nie chucham do środka. a nie dasz rady przez całą dobę stać przy balkonie i wietrzyć, lepiej poszukać na następną warkę miejsca z temp do 22 stopni.

    Ja teraz mam dla górniaków 18, a dolniaków około 10 stopni .

    potrzymaj z tydzień w butelkach i pierwszą testowo otwórz
    na pewno będzie smaczne bo Twoje !!!!!!
    Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
    Beniamin Franklin

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andron1 Wyświetlenie odpowiedzi
      Jest juz 48h burzliwej no i zauwazylem ze piana troche opadla.Czy to normalne?? Wczesniej bylo tak z 2 cm teraz jest pare mm.
      No przecież kiedyś musi zacząć opadać.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andron1 Wyświetlenie odpowiedzi
      Czy wieko domykac do konca?? Czy zostawic nie docisniete??
      Tu pokombinuj i sie okaże

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andron1 Wyświetlenie odpowiedzi
      Fermentator trzymam w pokoju wiec troche mi sie podniosla temp. do okolo 24st, czy schladzac do 21-20??
      Jest to już bez znaczenia.Przyjmuje sie to co napisał macas ale nie przejmuj sie tym wcale.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andron1 Wyświetlenie odpowiedzi
      Czy mozna fermentator przenosic??
      Ależ oczywiście bo niby czemu nie?
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andron1 Wyświetlenie odpowiedzi
      Czy to prawda ze nie mozna do niego za czesto zagladac??
      Po jakim czasie, jesli nie widac objawow fermentacji sprawdzac poziom Blg??
      Im mniej grzebania w młodym piwie tym lepiej ale bez przesady, blg możesz mierzyć ile razy chcesz ale nic to nie zmieni.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • Infam
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.05
        • 715

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andron1 Wyświetlenie odpowiedzi
        No to zaczalem
        Gratulacje!

        Na większość pytań odpowiedział Macas ale po kolei.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andron1 Wyświetlenie odpowiedzi
        Jest juz 48h burzliwej no i zauwazylem ze piana troche opadla.Czy to normalne?? Wczesniej bylo tak z 2 cm teraz jest pare mm.
        Przy tej temperaturze to normalne. Swoją drogą to temperatura jest za wysoka. Wyprzedzając kolejne pytanie - schładzać. Uchylanie drzwi balkonowych nie jest najwygodniejszą i najodpowiedniejszą metodą. Wstaw do pokoju gdzie mógłbyś przykręcić zawór kaloryfera lub wykombinuj schładzanie inną metodą (sporo na forum). Optimum dla drożdży górnej fermentacji to 19-21*C (masz górniaki?).

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andron1 Wyświetlenie odpowiedzi
        Czy wieko domykac do konca?? Czy zostawic nie docisniete??
        Czy mozna fermentator przenosic??

        Jeśli masz wieko z rurką to zamykać, proste. Podejrzewam, że masz wieko szczelne. W takim wypadku nie należy max. dociskać (też proste )
        Fermentor można przenosić jeśli z kręgosłupem wszystko w porządku
        Co najwyżej wyjąć rurkę ferm. coby się woda z rurki nie wybulgotała do środka.

        PO FAKCIE ZOBACZYŁEM, ŻE UPRZEDZIŁ MNIE FIDOANGEL...
        Last edited by Infam; 2008-12-11, 19:22.
        "Dużo to nie znaczy Dobrze
        Dobrze znaczy dużo"

        Comment

        • andron1
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.10
          • 11

          #5
          Drożdże fermentacji górnej. Wczoraj obnizylem temp - mokra koszulka

          Jeszcze jedno pytanko. Jak uchyle wieko i powacham to wyczuwa sie lekko "kwasny-jabkowy" zapach. Czy to zle?? Po chwili czuc juz piwkiem i drozdzami.

          Acha brew-kit - Coopers Mexican + Enhancer

          Comment

          • lordofdabeer
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.06
            • 112

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andron1 Wyświetlenie odpowiedzi
            Jeszcze jedno pytanko. Jak uchyle wieko i powacham to wyczuwa sie lekko "kwasny-jabkowy" zapach. Czy to zle?? Po chwili czuc juz piwkiem i drozdzami.

            Acha brew-kit - Coopers Mexican + Enhancer
            Zalecana cierpliwość i niegrzebanie przy fermentorze - choć wiadomo, że ciężko się powstrzymać

            Powinno być w porządku - te zapachy to raczej po prostu fermentujące piwo. Więcej będziesz w stanie ewentualnie powiedzieć dopiero po zakończeniu fermentacji i zlaniu zielonego piwa. A już na pewno będziesz wiedział co i jak po otwarciu butelki.

            Póki co jedynie spokój może cię uratować

            Comment

            • andron1
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2008.10
              • 11

              #7
              Minely 4 doby
              Pomiar blg 5. Jeszcze poczekam dobe i do buteleczek.
              Oczywiscie nie omieszkalem spróbowac.
              Jak dla mnie bomba. Smakuje super. Pianka nawet mala jest

              Comment

              • Infam
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.05
                • 715

                #8
                Jaki miałeś balling brzeczki nastawnej? Jeśli ok. 12 Blg to odfermentowanie do 5 Blg to mizerka (nigdy co prawda nie robiłem konserwy Coopers Mexican). Macas dobrze radzi:
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
                [...]Proponuję zmierzyć BLG po 6-7 dniach w wiaderku. Jeżeli będzie 3 to glukozy i do butelek, jeśli 5 to na cichą na 4-5 dni i do butelek.
                "Dużo to nie znaczy Dobrze
                Dobrze znaczy dużo"

                Comment

                • andron1
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2008.10
                  • 11

                  #9
                  Na poczatku okolo 13-14 Blg.Poczekam jeszcze 2 dni i sprawdze. Nie omieszkam zamiescic pomiarow

                  Comment

                  • Infam
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.05
                    • 715

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andron1 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Minely 4 doby
                    Pomiar blg 5. Jeszcze poczekam dobe i do buteleczek.
                    Oczywiscie nie omieszkalem spróbowac.
                    Jak dla mnie bomba. Smakuje super. Pianka nawet mala jest
                    I jak tam, sprawdziłeś Blg?
                    "Dużo to nie znaczy Dobrze
                    Dobrze znaczy dużo"

                    Comment

                    • andron1
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2008.10
                      • 11

                      #11
                      Tak
                      Sorry zapomnialem wpisac.
                      Bylo okolo 3. Juz zabutelkowane - 4 dni temu. Narazie trzymam w temp pokojowej. W niedziele-po 6 dniach idzie do piwnicy.
                      Wczoraj pierwszy test. Lekko nagazowane, ale bardzo dobre. Nie potrafie opisywac smaku.Wiec nie bede. Prawie nie bylo piany, ale to chyba normalne w typie Mexican.
                      Nastepny test po swietach.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X