Witam
Pozwólcie że jako nowy sie przywitam.
Kupiłem tydzień temu takie piwo:
Nastawiłem tydzień temu w niedziele rano
Miało 11 BLG
Wdług instrukcji która tam była pod denkiem ( temperatura od 21-27 4-6dni trwa fermentacja)
Dzisiaj zauważyłem coś niepokojącego mianowicie na stronie ich pisze że to jest dolne i temperatura nie powinna przekraczać 20 stopni a ja go trzymam w balonie w temperaturze 22 okrytego kocem.
Owszem piwo fermentuje na wierzchu biała nieduża piana (była większa).
Jutro minie dokładnie 7 dni a ono nadal bulga ( raz na 7sekund)
Zastanawiam sie czy wszystko dobrze robię i czy ta temperatura nie za wysoka. Właśnie ściągłem koc.
Jutro przymierzam się do sprawdzenia BLG
Prosze o rady.
Krzysiek
Pozwólcie że jako nowy sie przywitam.
Kupiłem tydzień temu takie piwo:
Nastawiłem tydzień temu w niedziele rano
Miało 11 BLG
Wdług instrukcji która tam była pod denkiem ( temperatura od 21-27 4-6dni trwa fermentacja)
Dzisiaj zauważyłem coś niepokojącego mianowicie na stronie ich pisze że to jest dolne i temperatura nie powinna przekraczać 20 stopni a ja go trzymam w balonie w temperaturze 22 okrytego kocem.
Owszem piwo fermentuje na wierzchu biała nieduża piana (była większa).
Jutro minie dokładnie 7 dni a ono nadal bulga ( raz na 7sekund)
Zastanawiam sie czy wszystko dobrze robię i czy ta temperatura nie za wysoka. Właśnie ściągłem koc.
Jutro przymierzam się do sprawdzenia BLG
Prosze o rady.
Krzysiek
Comment