Pilsener temperatura i czas ferm.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • magiczny
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.12
    • 2

    #1

    Pilsener temperatura i czas ferm.

    Witam
    Pozwólcie że jako nowy sie przywitam.
    Kupiłem tydzień temu takie piwo:
    Coopers Brewery is the largest Australian owned brewery. With a passion for the craft of brewing they brew ales, stout, lagers, light and low carb beers.

    Nastawiłem tydzień temu w niedziele rano
    Miało 11 BLG
    Wdług instrukcji która tam była pod denkiem ( temperatura od 21-27 4-6dni trwa fermentacja)
    Dzisiaj zauważyłem coś niepokojącego mianowicie na stronie ich pisze że to jest dolne i temperatura nie powinna przekraczać 20 stopni a ja go trzymam w balonie w temperaturze 22 okrytego kocem.
    Owszem piwo fermentuje na wierzchu biała nieduża piana (była większa).
    Jutro minie dokładnie 7 dni a ono nadal bulga ( raz na 7sekund)
    Zastanawiam sie czy wszystko dobrze robię i czy ta temperatura nie za wysoka. Właśnie ściągłem koc.
    Jutro przymierzam się do sprawdzenia BLG
    Prosze o rady.
    Krzysiek
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Jak Ty tak, to ja tak.
    Pierwsze koty za płoty. Wyjdzie ci jakieś piwo, na pewno nie pilsner. Nie przejmuj się.

    Moja dobra rada - zamknij się na tydzień z kompem i czytaj, czytaj, czytaj. Możesz wychodzić do toalety, rodzina może donosić posiłki, ale poza tym tylko czytanie. Na początek forum, i wątki początkujących jak ty. Choć przydałoby się trochę teorii liznąć.
    W formie książkowej, zażycz sobie pod choinkę Fałata "Jak warzyć piwo". Tam masz wszystko usystematyzowane. Na forum do wielu rzeczy będziesz musiał dojść sam, ale bez problemu się da.
    Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2008-12-13, 22:39.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • magiczny
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.12
      • 2

      #3
      Zależy mi na czasie by to co mam nie wylać do kibelka, może ktoś napisze mi na któymś z forum jak postąpić teraz takiemu laikowi.
      A przy okazji napisze czy ta instrukcja wprowadza w błąd w tym konkretnym przypadku czy nie. Tak ku potomnym bo ja nie znalazłem takiego postu.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        Wszystko jest dobrze.Jak piwo sie sklaruje a będzie to za tydzień-dwa to poczekaj jeszcze ze dwa dni i do butelek wymieszane z rozpuszczonym cukrem lub glukozą/fruktozą.
        Resztę doczytasz.Kopyr prawdę Ci rzekł
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • RomaNzRumunii
          Kolsch temperatura fermentacji
          RomaNzRumunii
          Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
          2023-11-25, 21:07
        • smir
          Oktoberfestbier temperatura fermentacji
          smir
          Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
          ...
          2021-05-24, 21:09
        • heckler
          Czechy, Bohdaneč, Bohdaneč 3, Pivovar Bohdaneč
          heckler
          Bohdaneč, to kolejna wioska w której otwarty został browar. Działają krótko, bo dopiero od marca tego roku. Browar, oraz mała sala mieści się w starej, wyremontowanej hospodzie.
          Warzelnia to 800 litrowe garnki, są 2 otwarte kadzie i 6 tanków. Sprzęt został zakupiony w Szwajcarii, oraz Austrii.
          ...
          2022-06-22, 06:50
        • bartek90
          Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
          bartek90
          Cześć wszystkim,
          jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
          Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
          2020-05-14, 12:41
        • HaJni
          Problem z wymianą
          HaJni
          Rzadko kiedy wymieniam się podstawkami, ale miałem kilka kompletów nowej serii żubra, wieść poszła i kilka osób się do mnie odezwało. Jeden komplet bez problemów dotarł do Warszawy. Dwa kolejne wysłałem, jak zawsze poleconym, 9 września: jeden do Poznania, drugi do Warszawy. Ten pierwszy...
          2020-10-14, 17:40
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...