Chmielenie na zimno IPA.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • noodles
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.09
    • 700

Chmielenie na zimno IPA.

Wczoraj uwarzyłem moją czwartą warkę. Jest to IPA z zestawu Browamatora. Niejasny jest dla mnie jeden punkt w tzw. wskazówkach do warzenia. Dotyczy on chmielenia na zimno którego jak dotąd jeszcze nie ćwiczyłem. Punkt brzmi: "20 g chmielu Fuggles - chmielenie na zimno podczas fermentacji cichej (7-10 dni)". Czy mam rozumieć że fermentacja cicha dla tego piwa ma trwać tylko 7-10 dni ? A jeśli tak to w którym momencie zadać chmiel ? Od razu po przelaniu na cichą ? I czy ten chmiel mam po prostu wrzucić do fermentatora ?
    Moja kolekcja podstawek
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles Wyświetlenie odpowiedzi
    Wczoraj uwarzyłem moją czwartą warkę. Jest to IPA z zestawu Browamatora. Niejasny jest dla mnie jeden punkt w tzw. wskazówkach do warzenia. Dotyczy on chmielenia na zimno którego jak dotąd jeszcze nie ćwiczyłem. Punkt brzmi: "20 g chmielu Fuggles - chmielenie na zimno podczas fermentacji cichej (7-10 dni)". Czy mam rozumieć że fermentacja cicha dla tego piwa ma trwać tylko 7-10 dni ? A jeśli tak to w którym momencie zadać chmiel ? Od razu po przelaniu na cichą ? I czy ten chmiel mam po prostu wrzucić do fermentatora ?
    Wrzuc chmiel od razu po rozpoczeciu cichej fermentacji i moim zdaniem 7 dni przy szybko opadajacych drozdzach w zupelnosci wystarczy! Mozesz dodac beer finnings to opadanie drozdzy znacznie przyspieszy.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• hasintus
      • 2006.07
      • 850

Cicha fermentacja może trwać ile chcesz. 7 dni to w/g mnie za mało. Chmiel należy wrzucić na 7-10 ostatnich dni cichej fermentacji. Ja robiłem tak, że wkładałem chmiel wraz z wygotowanym kamieniem do woreczka i chlup do piwa.

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
        7 dni to w/g mnie za mało.
        Matko Boska Częstochowska, dla IPA cichej 7 dni za mało?? Dlaczego tak uważasz
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

Nie mozna traktowac piw brytyjskich ta sama miarka co kontynentalnych. Generalnie moim zdaniem zbyt dlugie lezakowanie powoduje, ze czesc niesamowitych smakow chmielowych po prostu wyparowuje, lagodnieje. Zatem nie wszystkie piwa dojrzewaja z godnoscia i powinny byc spozywane w miare szybko, ale oczywiscie nie za szybko.
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• hasintus
            • 2006.07
            • 850

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Matko Boska Częstochowska, dla IPA cichej 7 dni za mało?? Dlaczego tak uważasz
            Matko Bosko bo 7 dni się może nie wyklarować.

Comment

• noodles
              • 2005.09
              • 700

Wczoraj minął tydzień od rozlania IPA do butelek więc pokusiłem się o małą degustację. Piwo ma śliczną pianę ale jest sakramencko gorzkie. Na tyle gorzkie że nie dałem rady wypić całej butelki bez dolania soku. Zastanawiam się co mu zaszkodziło. Chmielenie na zimno miało trwać 7 - 10 dni podczas cichej a trwało 11 dni. Chyba ten jeden dodatkowy dzień nie zepsuł piwa ? Czy jest szansa że podczas leżakowania goryczka a właściwie ogromna gorycz się zmniejszy ?
              Moja kolekcja podstawek

Comment

• lordofdabeer
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.06
                • 112

Nie ma innej możliwości - musi być gorzkie, a tym bardziej tydzień po zabutelkowaniu. Ze względu na ilość chmielu w tym piwie, musisz dać mu zdecydowanie więcej czasu. Myślę, że tak przynajmniej ze 3 miesiące

Comment

• Stasiek
                  • 2007.02
                  • 609

Chmielenie na zimno miało trwać 7 - 10 dni podczas cichej a trwało 11 dni. Chyba ten jeden dodatkowy dzień nie zepsuł piwa ? Czy jest szansa że podczas leżakowania goryczka a właściwie ogromna gorycz się zmniejszy ?
                  Chmielenie na zimno nie zwiększa goryczki tylko aromat, wiec na pewno to nie przez ten dodatkowy dzień. Po prostu mocno nachmieliłeś piwo.
                  Goryczka z czasem powinna trochę się zmniejszyć...

Comment

• noodles
                    • 2005.09
                    • 700

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Po prostu mocno nachmieliłeś piwo.
                    Tylko jakim sposobem ? Chmielu dałem tyle ile było w zestawie BA. Ani grama więcej. Czas chmielenia tylko jeden dzień dłuższy od zalecanego.
                    Moja kolekcja podstawek

Comment

• ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23977

może wyszło Ci mniej "piwa" niż założył Browamator dając taką a nie inną ilość chmielu.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2009-01-15, 13:54.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• lordofdabeer
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.06
                        • 112

Tylko jakim sposobem ? Chmielu dałem tyle ile było w zestawie BA. Ani grama więcej. Czas chmielenia tylko jeden dzień dłuższy od zalecanego.
                        A podczas gotowania brzeczki z chmielem - wrzuciłeś go prosto do brzeczki, czy korzystałeś z siateczek?

Comment

• kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

1. To jest mocno chmielony styl.
                          2. Zestawy z BA biorą pod uwagę, że chmiel może stracić trochę alfakwasów w trakcie leżenia na magazynie, czy u klienta.
                          3. Spece z BA zakładają, że piwowar może używać siateczek do gotowania chmielu. Te zmniejszają efektywność chmielenia.
                          Po 4. i najważniejsze - oni tam w BA po prostu za dużo chmielu ładują do tych zestawów.
                          blog.kopyra.com

Comment

• Stasiek
                            • 2007.02
                            • 609

Powiedz ile chmielu (i jakiego) dałeś do chmielenia i na jaką ilość nastawu. Ale nie do chmielenia na zimno, tylko do gotowania.
                            Policzymy, czy ma prawo być gorzkie.

Comment

• Makaron
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 2107

A mozna sie spytac ile tego chmielu bylo?

Comment

Przetwarzanie...
                              X