Wczoraj uwarzyłem moją czwartą warkę. Jest to IPA z zestawu Browamatora. Niejasny jest dla mnie jeden punkt w tzw. wskazówkach do warzenia. Dotyczy on chmielenia na zimno którego jak dotąd jeszcze nie ćwiczyłem. Punkt brzmi: "20 g chmielu Fuggles - chmielenie na zimno podczas fermentacji cichej (7-10 dni)". Czy mam rozumieć że fermentacja cicha dla tego piwa ma trwać tylko 7-10 dni ? A jeśli tak to w którym momencie zadać chmiel ? Od razu po przelaniu na cichą ? I czy ten chmiel mam po prostu wrzucić do fermentatora ?
Chmielenie na zimno IPA.
Collapse
X
-
Tagi: brak👍 1
-
Wczoraj uwarzyłem moją czwartą warkę. Jest to IPA z zestawu Browamatora. Niejasny jest dla mnie jeden punkt w tzw. wskazówkach do warzenia. Dotyczy on chmielenia na zimno którego jak dotąd jeszcze nie ćwiczyłem. Punkt brzmi: "20 g chmielu Fuggles - chmielenie na zimno podczas fermentacji cichej (7-10 dni)". Czy mam rozumieć że fermentacja cicha dla tego piwa ma trwać tylko 7-10 dni ? A jeśli tak to w którym momencie zadać chmiel ? Od razu po przelaniu na cichą ? I czy ten chmiel mam po prostu wrzucić do fermentatora ?"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson -
Comment
-
Nie mozna traktowac piw brytyjskich ta sama miarka co kontynentalnych. Generalnie moim zdaniem zbyt dlugie lezakowanie powoduje, ze czesc niesamowitych smakow chmielowych po prostu wyparowuje, lagodnieje. Zatem nie wszystkie piwa dojrzewaja z godnoscia i powinny byc spozywane w miare szybko, ale oczywiscie nie za szybko."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Wczoraj minął tydzień od rozlania IPA do butelek więc pokusiłem się o małą degustację. Piwo ma śliczną pianę ale jest sakramencko gorzkie. Na tyle gorzkie że nie dałem rady wypić całej butelki bez dolania soku. Zastanawiam się co mu zaszkodziło. Chmielenie na zimno miało trwać 7 - 10 dni podczas cichej a trwało 11 dni. Chyba ten jeden dodatkowy dzień nie zepsuł piwa ? Czy jest szansa że podczas leżakowania goryczka a właściwie ogromna gorycz się zmniejszy ?Comment
-
Nie ma innej możliwości - musi być gorzkie, a tym bardziej tydzień po zabutelkowaniu. Ze względu na ilość chmielu w tym piwie, musisz dać mu zdecydowanie więcej czasu. Myślę, że tak przynajmniej ze 3 miesiąceComment
-
Po prostu mocno nachmieliłeś piwo.
Goryczka z czasem powinna trochę się zmniejszyć...Comment
-
Comment
-
może wyszło Ci mniej "piwa" niż założył Browamator dając taką a nie inną ilość chmielu.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2009-01-15, 13:54.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Comment
-
2. Zestawy z BA biorą pod uwagę, że chmiel może stracić trochę alfakwasów w trakcie leżenia na magazynie, czy u klienta.
3. Spece z BA zakładają, że piwowar może używać siateczek do gotowania chmielu. Te zmniejszają efektywność chmielenia.
Po 4. i najważniejsze - oni tam w BA po prostu za dużo chmielu ładują do tych zestawów.Comment
-
Policzymy, czy ma prawo być gorzkie.Comment