Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
Wyświetlenie odpowiedzi
Chmielenie na zimno IPA.
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziW pierwszym poscie jest napisane.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziTam jest tylko o chmielu do chmielenia na zimno.
- chmiel Marynka 40 g (granulat)
- chmiel Challenger 20 g (granulat)
- chmiel Fuggles 30 g (granulat)
Wg moich szybkich wyliczeń, gdyby tym chmielić 25l to miało by to ok 50IBU. Dla 20l byłoby to ok 63IBU. Oj... fakt... może być trochę gorzkie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedziWłaściwie to jacer ma rację: przecież jest napisane "Jest to IPA z zestawu Browamatora.". Zakładając że to ten zestaw to mamy:
- chmiel Marynka 40 g (granulat)
- chmiel Challenger 20 g (granulat)
- chmiel Fuggles 30 g (granulat)"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedziNo to mi nic nie mowi. Przeciez mozna rozlozyc chmielenie roznymi chmielami na rozne czasy i osiagnac mozna rozne efekty. Wszystko mozna wrzucic na poczatku i tylko zostawic fuggles do chmielenia na zimno.
Marynka na 60'.
Challenger na 30' (lub na 15')
Fuggles (10g) na 5'
Ciekawy jestem czy się pomyliłem.
Ale w sumie to i tak z samej Marynki powinno być ok 50IBU na 20l.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedziNo niby prawda, ale założyłem najpopularniejsze chmielenie:
Marynka na 60'.
Challenger na 30' (lub na 15')
Fuggles (10g) na 5'
Ciekawy jestem czy się pomyliłem.
Ale w sumie to i tak z samej Marynki powinno być ok 50IBU na 20l."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedziWg moich szybkich wyliczeń, gdyby tym chmielić 25l to miało by to ok 50IBU. Dla 20l byłoby to ok 63IBU. Oj... fakt... może być trochę gorzkie.
Powinienem się od razu zorientować że problem jest w tym miejscu. Po warzeniu i przelaniu do fermentatora brzeczki było niewiele ponad 18 l. Samo warzenie odbyło się z ilościami i czasami dokładnie według przepisu czyli tak jak podał Stasiek69.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedziCzyli piwo bedzie bardzo dobre za pol roku Jak goryczka zmaleje podczas lezakowania.
Comment
-
Comment