Chmielenie na zimno IPA.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
    A mozna sie spytac ile tego chmielu bylo?
    W pierwszym poscie jest napisane.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      W pierwszym poscie jest napisane.
      Tam jest tylko o chmielu do chmielenia na zimno.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • Stasiek
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2007.02
        • 609

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        Tam jest tylko o chmielu do chmielenia na zimno.
        Właściwie to jacer ma rację: przecież jest napisane "Jest to IPA z zestawu Browamatora.". Zakładając że to ten zestaw to mamy:
        - chmiel Marynka 40 g (granulat)
        - chmiel Challenger 20 g (granulat)
        - chmiel Fuggles 30 g (granulat)

        Wg moich szybkich wyliczeń, gdyby tym chmielić 25l to miało by to ok 50IBU. Dla 20l byłoby to ok 63IBU. Oj... fakt... może być trochę gorzkie.

        Comment

        • Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
          Właściwie to jacer ma rację: przecież jest napisane "Jest to IPA z zestawu Browamatora.". Zakładając że to ten zestaw to mamy:
          - chmiel Marynka 40 g (granulat)
          - chmiel Challenger 20 g (granulat)
          - chmiel Fuggles 30 g (granulat)
          No to mi nic nie mowi. Przeciez mozna rozlozyc chmielenie roznymi chmielami na rozne czasy i osiagnac mozna rozne efekty. Wszystko mozna wrzucic na poczatku i tylko zostawic fuggles do chmielenia na zimno.
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • Stasiek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2007.02
            • 609

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
            No to mi nic nie mowi. Przeciez mozna rozlozyc chmielenie roznymi chmielami na rozne czasy i osiagnac mozna rozne efekty. Wszystko mozna wrzucic na poczatku i tylko zostawic fuggles do chmielenia na zimno.
            No niby prawda, ale założyłem najpopularniejsze chmielenie:
            Marynka na 60'.
            Challenger na 30' (lub na 15')
            Fuggles (10g) na 5'
            Ciekawy jestem czy się pomyliłem.

            Ale w sumie to i tak z samej Marynki powinno być ok 50IBU na 20l.

            Comment

            • Makaron
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 2107

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
              No niby prawda, ale założyłem najpopularniejsze chmielenie:
              Marynka na 60'.
              Challenger na 30' (lub na 15')
              Fuggles (10g) na 5'
              Ciekawy jestem czy się pomyliłem.

              Ale w sumie to i tak z samej Marynki powinno być ok 50IBU na 20l.
              Czyli piwo bedzie bardzo dobre za pol roku Jak goryczka zmaleje podczas lezakowania.
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

              Comment

              • noodles
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.09
                • 700

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
                Wg moich szybkich wyliczeń, gdyby tym chmielić 25l to miało by to ok 50IBU. Dla 20l byłoby to ok 63IBU. Oj... fakt... może być trochę gorzkie.

                Powinienem się od razu zorientować że problem jest w tym miejscu. Po warzeniu i przelaniu do fermentatora brzeczki było niewiele ponad 18 l. Samo warzenie odbyło się z ilościami i czasami dokładnie według przepisu czyli tak jak podał Stasiek69.
                Moja kolekcja podstawek

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                  Czyli piwo bedzie bardzo dobre za pol roku Jak goryczka zmaleje podczas lezakowania.
                  No w końcu taka była idea , żeby piwo wytrzymało trudy długiej podróży z Anglii do Indii.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X