Przerwa białkowa a obfitość piany

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wrony
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.09
    • 33

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Napisz czy to ale czy lager , Blg pocz. -Blg końcowe, jak długo leżakowane. Może uda się coś wywnioskować, stawiałbym na ale nisko odfarmetowane, ale z ale to mogę się mylić
    Miałem to i w Lagerze i w Ale. Też właśnie zastanawiam się że może to wina tego że za dużo cukru dorzucam do piwa, łyżka do herbaty, czubata.:/

    O Blg nic nie powiem bo się jeszcze w to nie bawiłem.

    Pozdrawiam!

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrony
      łyżka do herbaty, czubata.:/


      Do jednej butelki?

      No i wszystko jasne.

      Niepełna płaska w zupełności wystarczy.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Infam
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.05
        • 715

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrony
        [...]O Blg nic nie powiem bo się jeszcze w to nie bawiłem.[...]
        To jesteś na tym samym etapie, co ja z produkcją bimbru
        (bez urazy, Twoje)
        "Dużo to nie znaczy Dobrze
        Dobrze znaczy dużo"

        Comment

        • wrony
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.09
          • 33

          #34
          Świeżak jestem, a muszę też przyznać że Lager i Ale wyszły mi takie że po pierwszym można się nawalić.

          Nie jestem urażony!

          Comment

          • Infam
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.05
            • 715

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrony
            Świeżak jestem, a muszę też przyznać że Lager i Ale wyszły mi takie że po pierwszym można się nawalić.[...]
            Ok. Przekonałeś mnie. Od dzisiaj warzę bez kontroli Blg!
            "Dużo to nie znaczy Dobrze
            Dobrze znaczy dużo"

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrony
              Miałem to i w Lagerze i w Ale. Też właśnie zastanawiam się że może to wina tego że za dużo cukru dorzucam do piwa, łyżka do herbaty, czubata.:/

              O Blg nic nie powiem bo się jeszcze w to nie bawiłem.

              Pozdrawiam!
              Czubatą zważyłem wyszło 10,1g starczy ta dawka na 2 butelki mocno nagazowanego piwa. Jak dla mnie to nawet na 3 butelki będzie OK (średnie wysycenie, piwo nie startuje z butelki i ładnie oddaje bąbelki do końca degustacji)

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • klim55
                Fermentacja burzliwa - brak piany
                klim55
                Witam,

                W poniedziałek wstawiłem swoją drugą warkę z brewkita - tym razem padło na Silesian Porter. Fermentacja wystartowała w ciągu 4h i przez dwie doby wydobywała się bardzo duża ilość CO2 jednak praktycznie w ogóle nie było piany ( zaobserwowałem jedynie krążki ciemnej...
                2017-07-20, 16:25
              • m2200
                Barley wine - brak piany.
                m2200
                Cześć, uwarzyłem pierwszego barley wine'a (rozlałem go 19.11.17 - czyli ma teraz dwa miesiące). BLG - 21. Problemem jest całkowity brak piany (no może cienka warstwa przy nalewaniu, która jednak szybko znika).

                Jakie mogą być tego przyczyny? Kiedyś miałem podobny problem z...
                2018-01-23, 21:13
              • Tentadarksho
                Dolna fermentacja - brak piany
                Tentadarksho
                Witam.
                Na wstępie zaznaczam, iż oprócz jako takiej wiedzy teoretycznej, nie mam żadnej wiedzy praktycznej w warzeniu piwa i jestem w tym zielony jak murawa na Narodowym, dlatego tu jestem.
                W niedzielę koło 14 zamkąłem wieko fermentora z moim pierwszym lagerem z brewkitu i odstawiłem...
                2017-03-22, 08:30
              • dadek
                Niemcy, Erfurt, Rhodaer Chausse 12, Waldhaus-Bräu
                dadek
                Odwiedzony dzień wcześniej browarek Waldkasino https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-2-waldkasino znajduje się na skraju starego i wielkiego obszarowo lasu (o nazwie Steigerwald) w granicach Erfurtu, ale od strony...
                2025-01-03, 01:44
              • Prusak
                Nowa Wytwórnia, Imperialny Porter Bałtycki
                Prusak
                E: 24 Blg
                A: 10, 5%
                Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
                Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
                W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
                2025-01-03, 01:31
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...