po co te przerwy??

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oldboy
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.11
    • 60

    #16
    0 zacieraniu na lenia już poczytałem tyle ze ja taki leniwy nie jestem.Na razie staram się coś znaleźć w "twoje warzenie" ale cosik nie mogę.(do czego najlepiej nadaje sie ta lodówka??)
    ps . jak mierzycie temperaturę przy zacieraniu.Ja warze tylko 10 l warki ale i tak widzę ze gdy temp. mierze przy dnie to jest diametralnie inna(on+) niz pomiar np. 10 cm wyżej (zawsze mierze po przemieszaniu)

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oldboy
      0 zacieraniu na lenia już poczytałem tyle ze ja taki leniwy nie jestem.
      Nie rozumiem co jedno ma z drugim wspolnego. Ktos to kiedys nazwal "na lenia", ale sposob nie jest dla leniwych. Po prostu tak sie zaciera na wyspach. Slod jest dobrze rozluzniony i wiekszosc procesow juz wykonanych (nie potrzeba przerwy bialkowej), zatem moim zdaniem jest to metoda jak najbardziej odpowiednia do dostepnych obecnie slodow. Alternatywa to dekokcja, bo w ten sposob wprowadza sie dodatkowe smaki do piwa. Ale ale`i bym dekokcja jednak nie robil.
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #18
        Autorem tekstu "zacieranie na lenia" jest Krzysiu, potem ja go dość często używałam, no i tak się przyjęło
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Autorem tekstu "zacieranie na lenia" jest Krzysiu, potem ja go dość często używałam, no i tak się przyjęło
          No pamiętam jeszcze jak mieszało sie slod pilzneński z monachijskim by dostać coś a`la pale ale. Albo przy pomocy pilzneńskiego i chmielu lubelskiego warzyć piwo ale. Zresztą bardzo udany pomysł który z czasem mam nadzieje rozwinie sie do postaci naszego własnego stylu polski ale
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
            No pamiętam jeszcze jak mieszało sie slod pilzneński z monachijskim by dostać coś a`la pale ale. Albo przy pomocy pilzneńskiego i chmielu lubelskiego warzyć piwo ale. Zresztą bardzo udany pomysł który z czasem mam nadzieje rozwinie sie do postaci naszego własnego stylu polski ale
            To całkiem normalne procedury. Ja cały czas warzę polskie ale, jak cała masa innych piwowarów.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Makaron
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 2107

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              To całkiem normalne procedury. Ja cały czas warzę polskie ale, jak cała masa innych piwowarów.
              A ja calyczas czekam az dorwe lubelski i zrobie substytut a`la polskie ale na brytyjskim slodzie lager i je przedstawie przy marcowym, albo kwietniowym spotkaniu Scottish Craft Brewers. Moze kiedys doczekamy sie uwarzenia takiego piwa przez jakichs z browarow restauracyjnych
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • ART
                Przerwa urlopowa - 14-lipca - 30 lipca
                ART
                Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.

                Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
                Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...
                2023-07-09, 15:52
              • dadek
                Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                dadek
                Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                2023-11-22, 05:14
              • dadek
                Mainz, Weißliliengasse 1a, Eisgrub-Bräu
                dadek
                Przyjechawszy wieczorem 14.08.2022 do Mainz i rozłożeniu się w hotelu, ten browarek był pierwszym wyborem na spędzenie reszty dnia, jako że jest czynny najdłużej.
                Powstał w 1989 roku i położony jest u stóp Cytadeli tuż pod jej murami, a właściwie można rzec że właściwie w ich...
                2022-11-19, 02:38
              • nonFelix
                2021.10.07-09 - 12 Warszawski Festiwal Piwa
                nonFelix
                Wracamy po 2 latach! 12. edycja Warszawskiego Festiwalu Piwa – najważniejszej imprezy dedykowanej miłośnikom piw rzemieślniczego – odbędzie się 7-9 października na Stadionie Legii Warszawa.


                Małe, lokalne, innowacyjne. Jeszcze przed paroma laty mało kto słyszał o rzemieślniczym...
                2021-09-23, 19:47
              • ART
                Przenosiny BrowarBizu na nowy serwer
                ART
                W najbliższym czasie będę przenosił Browar.biz i Centrum Piwowarstwa na serwer z nowym oprogramowaniem. Obecnego dwunastolatka nie jestem w stanie bezboleśnie zaktualizować, więc jest z tym trochę zachodu. Dla niektórych obecny stan to tylko niewyświetlanie się zielonej kłódeczki w przeglądarce...
                2020-08-07, 11:09
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...