po co te przerwy??

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oldboy
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.11
    • 60

    #16
    0 zacieraniu na lenia już poczytałem tyle ze ja taki leniwy nie jestem.Na razie staram się coś znaleźć w "twoje warzenie" ale cosik nie mogę.(do czego najlepiej nadaje sie ta lodówka??)
    ps . jak mierzycie temperaturę przy zacieraniu.Ja warze tylko 10 l warki ale i tak widzę ze gdy temp. mierze przy dnie to jest diametralnie inna(on+) niz pomiar np. 10 cm wyżej (zawsze mierze po przemieszaniu)

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oldboy Wyświetlenie odpowiedzi
      0 zacieraniu na lenia już poczytałem tyle ze ja taki leniwy nie jestem.
      Nie rozumiem co jedno ma z drugim wspolnego. Ktos to kiedys nazwal "na lenia", ale sposob nie jest dla leniwych. Po prostu tak sie zaciera na wyspach. Slod jest dobrze rozluzniony i wiekszosc procesow juz wykonanych (nie potrzeba przerwy bialkowej), zatem moim zdaniem jest to metoda jak najbardziej odpowiednia do dostepnych obecnie slodow. Alternatywa to dekokcja, bo w ten sposob wprowadza sie dodatkowe smaki do piwa. Ale ale`i bym dekokcja jednak nie robil.
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #18
        Autorem tekstu "zacieranie na lenia" jest Krzysiu, potem ja go dość często używałam, no i tak się przyjęło
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Autorem tekstu "zacieranie na lenia" jest Krzysiu, potem ja go dość często używałam, no i tak się przyjęło
          No pamiętam jeszcze jak mieszało sie slod pilzneński z monachijskim by dostać coś a`la pale ale. Albo przy pomocy pilzneńskiego i chmielu lubelskiego warzyć piwo ale. Zresztą bardzo udany pomysł który z czasem mam nadzieje rozwinie sie do postaci naszego własnego stylu polski ale
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
            No pamiętam jeszcze jak mieszało sie slod pilzneński z monachijskim by dostać coś a`la pale ale. Albo przy pomocy pilzneńskiego i chmielu lubelskiego warzyć piwo ale. Zresztą bardzo udany pomysł który z czasem mam nadzieje rozwinie sie do postaci naszego własnego stylu polski ale
            To całkiem normalne procedury. Ja cały czas warzę polskie ale, jak cała masa innych piwowarów.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Makaron
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 2107

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              To całkiem normalne procedury. Ja cały czas warzę polskie ale, jak cała masa innych piwowarów.
              A ja calyczas czekam az dorwe lubelski i zrobie substytut a`la polskie ale na brytyjskim slodzie lager i je przedstawie przy marcowym, albo kwietniowym spotkaniu Scottish Craft Brewers. Moze kiedys doczekamy sie uwarzenia takiego piwa przez jakichs z browarow restauracyjnych
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

              Comment

              Przetwarzanie...
              X