Czy cos z tego wyjdzie ? :-|
Collapse
X
-
Jaki słód miałeś? Ja w tej chwili korzystam z Weyermanna, więc nie bardzo wierzę w słabą jakość. Za to sporo mogę sobie zarzucić w kwestii wysładzania.brloin; od Szczecina do WrocławiaComment
-
No nie strasz, ja też jutro warzęJak do tej pory ze Strzegomskiego wychodziło mi z 5 kg 27 litrów około 12 blg, czyżby jutro miało być gorzej?
Comment
-
Słaba wydajność to raczej sprawa wysładznia ( słód sam śrutowałeś ?)
i nie ma znaczenia kąt przykręcenia wężyka
odparowanie z 22-23 do 15 l przez 60 min - no ostro pogotowałeś
ps proszę używaj polskich znaków to będzie sie łatwiej czytaćOstatnia zmiana dokonana przez anteks; 2009-01-04, 18:45.Mniej książków więcej piwaComment
-
Ale sluszna uwaga, sprawdze go teraz czy cos sie z nim zlego nie stalo.Comment
-
A mozesz napisac co moge poprawic w kwestii wysladzania ?Comment
-
Slod kupilem w www.piwowar.com.pl nie wiem jakiego producenta ale jutro sie dowiem
A mozesz napisac co moge poprawic w kwestii wysladzania ?brloin; od Szczecina do WrocławiaComment
-
Skoro stawiasz na złe wysładzanie, to opisz swoją metodęz chęcia się nauczę.
w połowie przykreciłem płomień.
Comment
-
Myślałem, że może mieć to tylko wpływ na problem z późniejszą kontynuacją filtracji (w przypadku gdy w rurce podłączonej do kranika pojawi sie powietrze).
Czy na wydajność ma wpływ ilość "filtratu" zawracanego z powrotem do kadzi filtracyjnej ?Comment
-
Mi też odkryło się młóto. To może mieć wpływ na wydajność ?
Myślałem, że może mieć to tylko wpływ na problem z późniejszą kontynuacją filtracji (w przypadku gdy w rurce podłączonej do kranika pojawi sie powietrze).
Czy na wydajność ma wpływ ilość "filtratu" zawracanego z powrotem do kadzi filtracyjnej ?brloin; od Szczecina do WrocławiaComment
-
fitrowac nie za szybko , nie odsłaniać młóta , zwracanie filtratu ma na celu wyklarowanie brzeczki
Będąc ostatnio u EDIego słyszałem że wpływ na ilość i baling brzeczki może mieć również pogoda ( ciśnienie )Mniej książków więcej piwaComment
-
Comment
-
Ale faktycznie zaciekawiło mnie zdanie na temat ciśnienia. Czy mogłaby to być kwestia: ciśnienie słabsze niż siły działające między cząstkami młóta i cieczy, powoduje słabszą filtrację przez niemożność odciągnięcia cząstek od siebie, przy niezmienionej grawitacji?
Mówiąc szczerze, otwiera to ciekawe i ekstrawaganckie pole do eksperymentów - już widzę te wirujące na karuzeli fermentory i inne kotłybrloin; od Szczecina do WrocławiaComment
Related Topics
Collapse
-
Wreszcie analizy i certyfikaty porobione, można działać z szyszkami 2024
Do naszego magazynu zawitało kilka odmian z naszych polskich upraw:Nie ma tego specjalnie dużo, więc zapraszam póki są
https://www...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2024-11-27, 17:20 -
-
Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
-
Channel: Festiwale piwne
2023-08-25, 21:15 -
-
Black IPA chmielona amerykańskimi Simcoe i Idaho7
15% ekstr.
6,5% alk.
Aromat - słodowo-chmielowy. Z jednej strony kremowa (z mlekiem?) kawa z lekką palonością skontrowane łagodną cytrusowością, może żywicznością. Słód wygrywa
Piana - wyższa, zwarta,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-09-18, 22:18 -
-
Browar z Boulder w Colorado, dlatego i piwo określono jako "Colorado IPA"
6,5% alk. Chmiele: Columbus, Cascade, Chinook, Centennial, Idaho 7, Simcoe. Dwa ostatnie na zimno
https://www.averybrewing.com/brews/avery-ipa
Aromat: chmielowo-słodowy, słodszy,...-
Channel: USA
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment