Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
Wyświetlenie odpowiedzi
Czy cos z tego wyjdzie ? :-|
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toomm Wyświetlenie odpowiedziPrzy 15.5 litrach Blg powinno chyba wyjsc o wiele wieksze niz 12 Blg. A wiec chyba zle wysladzalem albo mialem kiespki slod.brloin; od Szczecina do Wrocławia
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brloin Wyświetlenie odpowiedziChyba wina zimy srogiej za oknem, albo tego gazu, bo mi wczoraj z 4,6 kg słodu wyszło 21 litrów o 10,5 stopniach Ballinga i też właśnie zachodzę w głowę jakim cudem tak mało...
No nie strasz, ja też jutro warzę Jak do tej pory ze Strzegomskiego wychodziło mi z 5 kg 27 litrów około 12 blg, czyżby jutro miało być gorzej?
Comment
-
-
Słaba wydajność to raczej sprawa wysładznia ( słód sam śrutowałeś ?)
i nie ma znaczenia kąt przykręcenia wężyka
odparowanie z 22-23 do 15 l przez 60 min - no ostro pogotowałeś
ps proszę używaj polskich znaków to będzie sie łatwiej czytaćLast edited by anteks; 2009-01-04, 17:45.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziA może masz do d... ballingometr? Kalibrowałeś na wodzie?
Ale sluszna uwaga, sprawdze go teraz czy cos sie z nim zlego nie stalo.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brloin Wyświetlenie odpowiedziJaki słód miałeś? Ja w tej chwili korzystam z Weyermanna, więc nie bardzo wierzę w słabą jakość. Za to sporo mogę sobie zarzucić w kwestii wysładzania.
A mozesz napisac co moge poprawic w kwestii wysladzania ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziSłaba wydajność to raczej sprawa wysładznia ( słód sam śrutowałeś ?)
i nie ma znaczenia kąt przykręcenia wężyka
odparowanie z 22-23 do 15 l przez 60 min - no ostro pogotowałeś
ps proszę używaj polskich znaków to będzie sie łatwiej czytać
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toomm Wyświetlenie odpowiedziSlod kupilem w www.piwowar.com.pl nie wiem jakiego producenta ale jutro sie dowiem
A mozesz napisac co moge poprawic w kwestii wysladzania ?brloin; od Szczecina do Wrocławia
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziSłaba wydajność to raczej sprawa wysładznia ( słód sam śrutowałeś ?) i nie ma znaczenia kąt przykręcenia wężyka
Skoro stawiasz na złe wysładzanie, to opisz swoją metodę z chęcia się nauczę.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziodparowanie z 22-23 do 15 l przez 60 min - no ostro pogotowałeś
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzips proszę używaj polskich znaków to będzie sie łatwiej czytać
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brloin Wyświetlenie odpowiedziDomyślam się, że bardziej problemem tu może być nieregularne dolewanie wody - dwa razy dopuściłem do odkrycia młóta.
Myślałem, że może mieć to tylko wpływ na problem z późniejszą kontynuacją filtracji (w przypadku gdy w rurce podłączonej do kranika pojawi sie powietrze).
Czy na wydajność ma wpływ ilość "filtratu" zawracanego z powrotem do kadzi filtracyjnej ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toomm Wyświetlenie odpowiedziMi też odkryło się młóto. To może mieć wpływ na wydajność ?
Myślałem, że może mieć to tylko wpływ na problem z późniejszą kontynuacją filtracji (w przypadku gdy w rurce podłączonej do kranika pojawi sie powietrze).
Czy na wydajność ma wpływ ilość "filtratu" zawracanego z powrotem do kadzi filtracyjnej ?brloin; od Szczecina do Wrocławia
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziNo zgodnie z zasadą działania magazynu Latem pod ziemie, zimą nazad.Dick Laurent is dead.
Comment
-
-
fitrowac nie za szybko , nie odsłaniać młóta , zwracanie filtratu ma na celu wyklarowanie brzeczki
Będąc ostatnio u EDIego słyszałem że wpływ na ilość i baling brzeczki może mieć również pogoda ( ciśnienie )Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brloin Wyświetlenie odpowiedzi
To o ile się orientuję też masz Weyermanna. O wysładzaniu - wyżej i - mam nadzieję - za chwilę również niżej
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzifitrowac nie za szybko , nie odsłaniać młóta , zwracanie filtratu ma na celu wyklarowanie brzeczki
Będąc ostatnio u EDIego słyszałem że wpływ na ilość i baling brzeczki może mieć również pogoda ( ciśnienie )
Ale faktycznie zaciekawiło mnie zdanie na temat ciśnienia. Czy mogłaby to być kwestia: ciśnienie słabsze niż siły działające między cząstkami młóta i cieczy, powoduje słabszą filtrację przez niemożność odciągnięcia cząstek od siebie, przy niezmienionej grawitacji?
Mówiąc szczerze, otwiera to ciekawe i ekstrawaganckie pole do eksperymentów - już widzę te wirujące na karuzeli fermentory i inne kotłybrloin; od Szczecina do Wrocławia
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziPiwowar ma chyba i Weyermanna i brewferm, skoro współpracuje i z Browamatorem i Piwodziejem.brloin; od Szczecina do Wrocławia
Comment
-
Comment