Czy cos z tego wyjdzie ? :-|
Collapse
X
-
Sorry, czysta złośliwość. Przepadam za tym browarem, pod warunkiem, że robią normalne piwa, nie skwaśniałeComment
-
Pierwszy błąd to wysładanie wg książki, czyli 3 x 4 litry.
Czy zmierzykiście BLG przy końcu wysładzania? A może tam było np 7 BLG? A Wy zakończyliście.
Drugi błąd to temperatura wody do wysładzania. 75* to za mało Jeśli wleje się wodę o temp 75* do zimnego młóta, to efekt końcowy ma ok 60*. Woda powinna mieć 78- 80 * i powinna być dolewana gdy nie widać jeszcze młóta. Lepiej jest 6 x 2 litry niż 3 x 4 litry.
Powinno się wysładzać do czasu, aż będzie ok 2BLB. Wodą 80*C. W efekcie dostajecie 26-28 litrów brzeczki przedniej, która po gotowaniu i chmieleniu da Wam 20-22 litry 12-14 BLG.
Zamiast trzymać się sztywno przepisów czasami trzeba użyć mózgu.Comment
-
Pierwszy błąd to wysładanie wg książki, czyli 3 x 4 litry.
Czy zmierzykiście BLG przy końcu wysładzania? A może tam było np 7 BLG? A Wy zakończyliście.
Drugi błąd to temperatura wody do wysładzania. 75* to za mało Jeśli wleje się wodę o temp 75* do zimnego młóta, to efekt końcowy ma ok 60*. Woda powinna mieć 78- 80 * i powinna być dolewana gdy nie widać jeszcze młóta. Lepiej jest 6 x 2 litry niż 3 x 4 litry.
Powinno się wysładzać do czasu, aż będzie ok 2BLB. Wodą 80*C. W efekcie dostajecie 26-28 litrów brzeczki przedniej, która po gotowaniu i chmieleniu da Wam 20-22 litry 12-14 BLG.
Zamiast trzymać się sztywno przepisów czasami trzeba użyć mózgu.
Ad rem: Nie sprawdzałem Blg - dobra myśl na następny raz. A sprawdzasz jak rozumiem w temp ok. 75*?
Dolewam wielokrotnie po 1-2 litry zwykle, bo tak znacznie prościej i wydawało mi się to zawsze rozsądniejsze niż sztywne trzymanie się 3x4: ubytek przy gotowaniu potem mam taki jak napisałeś, więc objętość wody do wysładzania dobieram pod tym kątem. Niestety, zwykle zapominam o odpowiednio wczesnym rozpoczęciu gotowania wody, więc najczęściej odsłaniam młóto, ale to jest spokojnie do poprawienia. Do tej pory wysładzałem wodą o temperaturze często prawie 100*C, dopiero drugi raz z rzędu chłodniejszą, więc pewnie tu tkwi problem - ostatnie dwa piwa mam o zbyt niskim ekstrakcie właśnie.
Dzięki za rady.brloin; od Szczecina do WrocławiaComment
-
Nie sądzę aby problem był w wysładzaniu.Ja wysładzam wodą ciepłą wodą z kranu i mam wydajności jak Pani Prezes.Praktycznie nie widać żadnych błędów.Stawiam na złą jakość słodu lub rozkalibrowanie ballingomertów.W obu przypadkach."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Za ballingoemtr ręczę. Słaby słód? Mam jeszcze 20 kg tego Weyermanna...
Trzebaby porównać z jakimś innym. Marusia jutro warzy na strzegomskim, to się dowiemy. Może jednak to ciśnienie atmosferyczne?brloin; od Szczecina do WrocławiaComment
-
Brloin,
sakrazm to fajna rzecz, czasami jest przydatny. Ale nie w tym przypadku.
Fido,
problem może być albo w wysładzaniu, albo w zacieraniu. Słody raczej bym wykluczył.Ballingomety podobno skalibrowane....
Panowie, tak czy owak coś spieprzyliście. Nie ma sie co obrażać, tylko trzeba się wziąć do roboty i szukać przyczyn. Słody raczej wykluczam.Comment
-
Nikt się nie obraża jak sądzę, a sarkazm swoją drogą - sprawy są poważne, ale nie na tyle, żeby się nie uśmiechać na bieżąco.
Już kilka postów tym wątku zawiera sporo cennych rad na kolejne warzenie i bardzo mnie to cieszy.
Ja w tej chwili zamierzam warzyć wciąż pilsa na tym samym schemacie dla uzyskania powtarzalności jako takiej i wyćwiczenia pewnych uniwersalnych schematów, więc pewnie jeszcze kilka takich wątków będzie. Jeden - o pianie już niedawno się skutecznie rozwinął.
Pozdrawiam
bbrloin; od Szczecina do WrocławiaComment
-
Tak po prawdzie to sie zastanawiam jak może wyjść taka słaba wydajność.Naprawdę trzeba coś porządnie "spieprzyć" bo normalnie nie jest to praktycznie możliwe.Walka z wydajnością to jest kwestia litra-dwóch a nie dziesięciu!!Wcześniejsze rady kolegów dotyczą właśnie tych drobnych ilości a tu jest gdzie indziej pies pogrzebany
Ale zgadzam się że "(...) trzeba się wziąć do roboty i szukać przyczyn.""nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Więc jeśli zamierzasz warzyć pilsa, to przyjmij że słody Weyermanna są OK i że problem z wydajnościa leży po Twojej stronie. Szukaj przyczyn tych problemów i staraj sie je zwalczyć. Poczytaj na forum o zacieraniu i wysładzaniu, zastosuj sie do rad ludzi którzy Ci dobrze życzą. Powinno byc lepiej.Comment
-
Brloin,
we Wrocławiu masz niezwykle silną grupę piwowarską. Na pewno każdy z nich pomoże Ci w rozwiązaniu Twoich problemów. Skontaktuj się z nimi, zaproś do siebie na warzenie lub wproś się na warzenie do kogoś. O ile znam Wrocławian, to każdy z przyjemnością wspomoże Cię w rozwoju. Nie na darmo Wrocław i jego mieszkańcy są jedną z moich ulubionych społeczności.Comment