Witam
Do tej pory uwarzylem 8 warek z BrewKitow i wszystkie byly smaczne
02.01.2009 uwarzylem pierwsza metoda zacierania.
Sklad:
4 kg slodu Pale Ale
50 gr chmielu w granulkach
Drozdze Safale US-05
Mech Irlandzki
Receptura.
Zacieranie:
W 12 litrach wody przez 60 min zacieralem 4 kg slodu w temp 67 stopni.
Filtracja i wysladzanie:
Filtr z oplotu stalowego. Filtracja trwala okolo 50-60 min + 30 min na ukladanie slodu.
Wysladzanie robilem 3 razy po 4 litry wody w temp 75 stopni.
Wyszlo mi z tego okolo 22-23 litry brzeczki.
Chmielenie:
60 minut.
Od poczatku 25 gr chmielu.
20 min przed koncem 12.5 gr chmielu.
15 min przed koncem Mech Irlandzki.
5 min przed koncem 12.5 gr chmielu.
Chlodzenie:
60 min do 20 stopni, po czym dodalem drozdze.
Po Chmieleniu niestety ilosc brzeczki wyparowala do 15.5 litra ale Blg przy 20 stopniach wynosilo 12 Blg.
Po 2 dniach ladnie pracuje cala mikstura i Blg spadlo do 10 Blg.
Tera pare pytan.
Dlaczego wyparowalo mi az z 22-23 litrow do 15.5 litra ? Chmielilem pod pokrywka. To normalne ?
Przy 15.5 litrach Blg powinno chyba wyjsc o wiele wieksze niz 12 Blg. A wiec chyba zle wysladzalem albo mialem kiespki slod.
No i moj najewiekszy blad po chmieleniu nie usunalem chmielu ani mchu irlandzkiego i tego obawiam sie najbardziej.
Czy wogole cos z tego wyjdzie przez to ze nie usunalem chmielu i mchu?
Jak skutecznie wysladzac by uzyskac wiecej brzeczki 12 Blg.
Do tej pory uwarzylem 8 warek z BrewKitow i wszystkie byly smaczne
02.01.2009 uwarzylem pierwsza metoda zacierania.
Sklad:
4 kg slodu Pale Ale
50 gr chmielu w granulkach
Drozdze Safale US-05
Mech Irlandzki
Receptura.
Zacieranie:
W 12 litrach wody przez 60 min zacieralem 4 kg slodu w temp 67 stopni.
Filtracja i wysladzanie:
Filtr z oplotu stalowego. Filtracja trwala okolo 50-60 min + 30 min na ukladanie slodu.
Wysladzanie robilem 3 razy po 4 litry wody w temp 75 stopni.
Wyszlo mi z tego okolo 22-23 litry brzeczki.
Chmielenie:
60 minut.
Od poczatku 25 gr chmielu.
20 min przed koncem 12.5 gr chmielu.
15 min przed koncem Mech Irlandzki.
5 min przed koncem 12.5 gr chmielu.
Chlodzenie:
60 min do 20 stopni, po czym dodalem drozdze.
Po Chmieleniu niestety ilosc brzeczki wyparowala do 15.5 litra ale Blg przy 20 stopniach wynosilo 12 Blg.
Po 2 dniach ladnie pracuje cala mikstura i Blg spadlo do 10 Blg.
Tera pare pytan.
Dlaczego wyparowalo mi az z 22-23 litrow do 15.5 litra ? Chmielilem pod pokrywka. To normalne ?
Przy 15.5 litrach Blg powinno chyba wyjsc o wiele wieksze niz 12 Blg. A wiec chyba zle wysladzalem albo mialem kiespki slod.
No i moj najewiekszy blad po chmieleniu nie usunalem chmielu ani mchu irlandzkiego i tego obawiam sie najbardziej.
Czy wogole cos z tego wyjdzie przez to ze nie usunalem chmielu i mchu?
Jak skutecznie wysladzac by uzyskac wiecej brzeczki 12 Blg.
Comment