Czy cos z tego wyjdzie ? :-|

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • toomm
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.07
    • 19

    Czy cos z tego wyjdzie ? :-|

    Witam

    Do tej pory uwarzylem 8 warek z BrewKitow i wszystkie byly smaczne

    02.01.2009 uwarzylem pierwsza metoda zacierania.

    Sklad:
    4 kg slodu Pale Ale
    50 gr chmielu w granulkach
    Drozdze Safale US-05
    Mech Irlandzki

    Receptura.

    Zacieranie:
    W 12 litrach wody przez 60 min zacieralem 4 kg slodu w temp 67 stopni.

    Filtracja i wysladzanie:
    Filtr z oplotu stalowego. Filtracja trwala okolo 50-60 min + 30 min na ukladanie slodu.
    Wysladzanie robilem 3 razy po 4 litry wody w temp 75 stopni.

    Wyszlo mi z tego okolo 22-23 litry brzeczki.

    Chmielenie:
    60 minut.
    Od poczatku 25 gr chmielu.
    20 min przed koncem 12.5 gr chmielu.
    15 min przed koncem Mech Irlandzki.
    5 min przed koncem 12.5 gr chmielu.

    Chlodzenie:
    60 min do 20 stopni, po czym dodalem drozdze.

    Po Chmieleniu niestety ilosc brzeczki wyparowala do 15.5 litra ale Blg przy 20 stopniach wynosilo 12 Blg.

    Po 2 dniach ladnie pracuje cala mikstura i Blg spadlo do 10 Blg.



    Tera pare pytan.
    Dlaczego wyparowalo mi az z 22-23 litrow do 15.5 litra ? Chmielilem pod pokrywka. To normalne ?

    Przy 15.5 litrach Blg powinno chyba wyjsc o wiele wieksze niz 12 Blg. A wiec chyba zle wysladzalem albo mialem kiespki slod.

    No i moj najewiekszy blad po chmieleniu nie usunalem chmielu ani mchu irlandzkiego i tego obawiam sie najbardziej.

    Czy wogole cos z tego wyjdzie przez to ze nie usunalem chmielu i mchu?

    Jak skutecznie wysladzac by uzyskac wiecej brzeczki 12 Blg.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Skad wiesz, że miałes 22litry?

    Użyłeś 24 litry do warzenia. Z litr wyparował podczas zacierania, ze dwa - trzy litry zostały w młócie a reszta wyparowała podczas gotowania.

    Gotowanie pod przykrywką jest błędem.

    Jeżeli chmiel został w brzeczce to może być nieźle gorzkie choć nie musi.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • toomm
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.07
      • 19

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      Skad wiesz, że miałes 22litry?
      Zrobilem sobie prymitywna miarke zanurzeniowa z podzialka. Przy kolejnym zacieraniu zrobie dokladniejsza miarke albo kupie sobie poprostu kolejny pojemnik z podzialka.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      Gotowanie pod przykrywką jest błędem.
      Hmmm... Nie wiem czy bylbym w stanie zagotowac na raz 22-24 litry bez przykrywki. Pod przykrywka mialem 100 stopni a wiec wrzenie. Bez pokrywki moze to byc nie wykonalne na zwyklej kuchence kuchennej.

      Przy chmieleniu musi byc koniecznie 100 stopni nie starczy ciut mniej np 95 stopni? Spodziewam sie takiej temperatury przy chmieleniu bez pokrywki.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      Jeżeli chmiel został w brzeczce to może być nieźle gorzkie choć nie musi.
      Skoro przez to wyjdzie tylko bardziej gorzkie piwo to nie ma problemu Dam rade to wypic bo ja wlasnie lubie mocna goryczke

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toomm Wyświetlenie odpowiedzi
        Hmmm... Nie wiem czy bylbym w stanie zagotowac na raz 22-24 litry bez przykrywki. Pod przykrywka mialem 100 stopni a wiec wrzenie. Bez pokrywki moze to byc nie wykonalne na zwyklej kuchence kuchennej.

        Przy chmieleniu musi byc koniecznie 100 stopni nie starczy ciut mniej np 95 stopni? Spodziewam sie takiej temperatury przy chmieleniu bez pokrywki.

        zalezy jaki masz palnik. Mój o średnicy 10cm i mocy 3,1kW spokojnie zagotowuje. Podczas wrzenia trzeba skrecać gaz, bo za mocno kipi.

        Gotowanie ma być dość mocne, a nie takie tam pykanie, aby pewne frakcje się ulotniły.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Z kuchenkami różnie bywa. U moich rodziców jest tak beznadziejny gaz, że nawet pod pokrywką się ledwo gotowało. Nie przejmowałabym się gotowaniem pod przykryciem, moim piwom to nie zaszkodziło, jak tak robiłam jak się boisz, to odkryj na 15 minut w trakcie gotowania, najwyżej w 95 stopniach trochę "pogotujesz", też tak robiłam, piwa wychodzą ok. Oczywiście, nie jest to procedura perfekcyjna, ale - jak się nie ma, co się lubi....
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Z kuchenkami różnie bywa. U moich rodziców jest tak beznadziejny gaz,

            Co to znaczy beznadziejny gaz??

            Gaz jest jeden, z Rosji. Gdyby był z innego źródła to i tak w gazociągach się to wszystko miesza. A już napewno się miesza w magazynach gazu.

            Problem jest inny. Brudna dysza. Zła mieszanka gazu z powietrzem.

            Gdy miałem kuchenkę z lat 60 tych to gaz się palił jak płomień świeczki. Teraz jak palnik od butli acetylenowej.

            To nie jest kwestia gazu tylko wyregulowania kuchenki.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              Co to znaczy beznadziejny gaz??

              Gaz jest jeden, z Rosji. Gdyby był z innego źródła to i tak w gazociągach się to wszystko miesza. A już napewno się miesza w magazynach gazu.

              Problem jest inny. Brudna dysza. Zła mieszanka gazu z powietrzem.

              Gdy miałem kuchenkę z lat 60 tych to gaz się palił jak płomień świeczki. Teraz jak palnik od butli acetylenowej.

              To nie jest kwestia gazu tylko wyregulowania kuchenki.
              Otóż, widzisz, najwyraźniej się mylisz. To samo mówił Slavoy, to samo mój ojciec. Kuchenkę wyczyszczono, wyregulowano, posprawdzano dysze. I co? I nic się nie zmieniło. Robił to specmen, i to chyba 2 razy, bo za pierwszym pierwszy specmen coś s(z?)kaszanił.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Otóż, widzisz, najwyraźniej się mylisz. To samo mówił Slavoy, to samo mój ojciec. Kuchenkę wyczyszczono, wyregulowano, posprawdzano dysze. I co? I nic się nie zmieniło. Robił to specmen, i to chyba 2 razy, bo za pierwszym pierwszy specmen coś s(z?)kaszanił.
                Może za drugim też?

                U mnie wymiana kuchenki dobrze zrobiła

                My na Dolnym Śląsku a juz napewno Wrocław i okolice mamy gaz z podziemnego magazynu w Wierzchowicach.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi

                  U mnie wymiana kuchenki dobrze zrobiła
                  .
                  Tata nie dał się namówić
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10769

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                    Co to znaczy beznadziejny gaz??

                    Gaz jest jeden, z Rosji. .
                    Chyba nie , jeśli sie nie mylę jest GZ-35 i GZ -50
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      Tata nie dał się namówić
                      U mnie babcia też się buntowała. Niby ta z lat 60tych (fajny zabytek ale we Wrozamecie nie chcieli do muzeum, bo już mają taką. ) była dobra Kurkami nie dało się kręcić ale była dobra

                      Czasami ludzie mówią, że prąd jest słabszy. Pomimo wielu lat pracy i nauki jako elektryk nie doszedłem jak prąd może być gorszy czy "słabszy".

                      Wszystkie problemy ze spadkami napięć to wina wadliwej instalacji a nie tego, że nagle prąd jest "słabszy"
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • toomm
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2008.07
                        • 19

                        #12
                        No to juz wiem, ze lepiej chmielic bez pokrywki.

                        A jak jest z zacieraniem ? tutaj tez jest roznica ? Jesli zacieranie przeprowadzi sie bez pokrywki, to czesciej bedzie trzeba zapalac gaz pod garnkiem.


                        I jeszcze takie pytanie.

                        Co moglem technicznie zle wykonac podczas zacierania, filtracji i wysladzania, ze uzyskalem tylko 15.5 litra brzeczki o 12 Blg ?

                        Filtr zrobilem z oplotu stalowego. Akurat jego dlugosc starczyla na caly wewnetrzny obwod fermentatora. Do wewnetrzej czesci kranika przykrecilem katowy krociec dzieki czemu stalowy oplot ladnie ulozyl sie po wewnetrznym obwodzie dna fermentatora.
                        A moze lepiej dac zwykly krociec (nie katowy), wowczas wezyk bedzie przebiegal przez zrodek dna fermentatora a tylko jego fragment ulozy sie przy sciankach pojemnika.
                        Co o tym sadzicie ?

                        Po przelaniu zacieru z garnka do pojemnika z filtrem poczekalem 30 minut aby slod sie ulozyl. Odkrecilem kranik i pierwsze 4-5 litrow wlewalem spowrotem do pojemnika aby lepiej sie przefiltrowalo.
                        Pozniej dolewalem 3 razy po 4 litry wody (75 stopni C).
                        I wyszlo jak wyszlo po chmieleniu 15.5 litra z 12 Blg.

                        Comment

                        • slavoy
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛
                          • 2001.10
                          • 5055

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                          My na Dolnym Śląsku a juz napewno Wrocław i okolice mamy gaz z podziemnego magazynu w Wierzchowicach.
                          Panie Jacer przestań Pan bajdurzyć
                          Z Wierzchowic akurat teraz idzie, ale dużo częściej nie idzie. A jak idzie, to i tak nie więcej niż 20%. A syfiaty gaz to faktycznie najczęściej wina instalacji, ale bynajmniej nie domowej, a dystrybucyjnej na niskim ciśnieniu. Ale o tym sza
                          Dick Laurent is dead.

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedzi
                            Panie Jacer przestań Pan bajdurzyć
                            Z Wierzchowic akurat teraz idzie, ale dużo częściej nie idzie. A jak idzie, to i tak nie więcej niż 20%. A syfiaty gaz to faktycznie najczęściej wina instalacji, ale bynajmniej nie domowej, a dystrybucyjnej na niskim ciśnieniu. Ale o tym sza
                            No zgodnie z zasadą działania magazynu Latem pod ziemie, zimą nazad.

                            Rozbudowa ma ruszyć wiosną ale pewno znów przesuną, bo kryzys
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toomm Wyświetlenie odpowiedzi

                              Co moglem technicznie zle wykonac podczas zacierania, filtracji i wysladzania, ze uzyskalem tylko 15.5 litra brzeczki o 12 Blg ?
                              To jest dobre pytanie, bo albo jestem slepa i w Twoim opisie nie widzę nic, co mogłoby to spowodować, albo to jakiś cud braku wydajności

                              A może masz do d... ballingometr? Kalibrowałeś na wodzie?
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X