Czy cos z tego wyjdzie ? :-|

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • brloin
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2002.10
    • 534

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    To jest dobre pytanie, bo albo jestem slepa i w Twoim opisie nie widzę nic, co mogłoby to spowodować, albo to jakiś cud braku wydajności

    A może masz do d... ballingometr? Kalibrowałeś na wodzie?
    Chyba wina zimy srogiej za oknem, albo tego gazu, bo mi wczoraj z 4,6 kg słodu wyszło 21 litrów o 10,5 stopniach Ballinga i też właśnie zachodzę w głowę jakim cudem tak mało...
    brloin; od Szczecina do Wrocławia

    Comment

    • brloin
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2002.10
      • 534

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toomm Wyświetlenie odpowiedzi
      Przy 15.5 litrach Blg powinno chyba wyjsc o wiele wieksze niz 12 Blg. A wiec chyba zle wysladzalem albo mialem kiespki slod.
      Jaki słód miałeś? Ja w tej chwili korzystam z Weyermanna, więc nie bardzo wierzę w słabą jakość. Za to sporo mogę sobie zarzucić w kwestii wysładzania.
      brloin; od Szczecina do Wrocławia

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brloin Wyświetlenie odpowiedzi
        Chyba wina zimy srogiej za oknem, albo tego gazu, bo mi wczoraj z 4,6 kg słodu wyszło 21 litrów o 10,5 stopniach Ballinga i też właśnie zachodzę w głowę jakim cudem tak mało...

        No nie strasz, ja też jutro warzę Jak do tej pory ze Strzegomskiego wychodziło mi z 5 kg 27 litrów około 12 blg, czyżby jutro miało być gorzej?
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10769

          #19
          Słaba wydajność to raczej sprawa wysładznia ( słód sam śrutowałeś ?)
          i nie ma znaczenia kąt przykręcenia wężyka
          odparowanie z 22-23 do 15 l przez 60 min - no ostro pogotowałeś
          ps proszę używaj polskich znaków to będzie sie łatwiej czytać
          Last edited by anteks; 2009-01-04, 17:45.
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • toomm
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.07
            • 19

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            A może masz do d... ballingometr? Kalibrowałeś na wodzie?
            Sprawdzalem go na samym poczatku a wiec ponad pol roku temu. Wowczas bylo ok przy 20 stopniach C w wodzie wskazywalo 0 Blg.
            Ale sluszna uwaga, sprawdze go teraz czy cos sie z nim zlego nie stalo.

            Comment

            • toomm
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2008.07
              • 19

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brloin Wyświetlenie odpowiedzi
              Jaki słód miałeś? Ja w tej chwili korzystam z Weyermanna, więc nie bardzo wierzę w słabą jakość. Za to sporo mogę sobie zarzucić w kwestii wysładzania.
              Slod kupilem w www.piwowar.com.pl nie wiem jakiego producenta ale jutro sie dowiem
              A mozesz napisac co moge poprawic w kwestii wysladzania ?

              Comment

              • brloin
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2002.10
                • 534

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                Słaba wydajność to raczej sprawa wysładznia ( słód sam śrutowałeś ?)
                i nie ma znaczenia kąt przykręcenia wężyka
                odparowanie z 22-23 do 15 l przez 60 min - no ostro pogotowałeś
                ps proszę używaj polskich znaków to będzie sie łatwiej czytać
                Pardon, że się wtrącę, ale skoro mam podobny problem, to wierzę, że wybaczysz. Ja śrutowałem sam, dosyć drobno, pewnie zbyt drobno, bo filtracja była trochę... hmm... nieregularna. Z drugiej strony aż tak bardzo od poprzednich (na kupnym, śrutowanym słodzie) nie odbiegała w wyglądzie. Domyślam się, że bardziej problemem tu może być nieregularne dolewanie wody - dwa razy dopuściłem do odkrycia młóta. Masz jakieś inne propozycje?

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toomm Wyświetlenie odpowiedzi
                Slod kupilem w www.piwowar.com.pl nie wiem jakiego producenta ale jutro sie dowiem
                A mozesz napisac co moge poprawic w kwestii wysladzania ?
                To o ile się orientuję też masz Weyermanna. O wysładzaniu - wyżej i - mam nadzieję - za chwilę również niżej
                brloin; od Szczecina do Wrocławia

                Comment

                • toomm
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2008.07
                  • 19

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  Słaba wydajność to raczej sprawa wysładznia ( słód sam śrutowałeś ?) i nie ma znaczenia kąt przykręcenia wężyka
                  Słód kupiłem już ześrutowany. To była moja pierwsza warka metodą zacierania i jak na pierwszy raz nie chciałem przeginać z samodzielnością. Może kiedyś kupię sobie śrutownik.

                  Skoro stawiasz na złe wysładzanie, to opisz swoją metodę z chęcia się nauczę.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  odparowanie z 22-23 do 15 l przez 60 min - no ostro pogotowałeś
                  Faktycznie trochę się to kotłowało w połowie przykreciłem płomień.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  ps proszę używaj polskich znaków to będzie sie łatwiej czytać
                  Jak widzisz piszę już z polskimi znakami. Jakoś przyzwyczaiłem się do pisania bez polskich znaków. Takie małe zboczenie programisty

                  Comment

                  • toomm
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2008.07
                    • 19

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brloin Wyświetlenie odpowiedzi
                    Domyślam się, że bardziej problemem tu może być nieregularne dolewanie wody - dwa razy dopuściłem do odkrycia młóta.
                    Mi też odkryło się młóto. To może mieć wpływ na wydajność ?
                    Myślałem, że może mieć to tylko wpływ na problem z późniejszą kontynuacją filtracji (w przypadku gdy w rurce podłączonej do kranika pojawi sie powietrze).

                    Czy na wydajność ma wpływ ilość "filtratu" zawracanego z powrotem do kadzi filtracyjnej ?

                    Comment

                    • brloin
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2002.10
                      • 534

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toomm Wyświetlenie odpowiedzi
                      Mi też odkryło się młóto. To może mieć wpływ na wydajność ?
                      Myślałem, że może mieć to tylko wpływ na problem z późniejszą kontynuacją filtracji (w przypadku gdy w rurce podłączonej do kranika pojawi sie powietrze).

                      Czy na wydajność ma wpływ ilość "filtratu" zawracanego z powrotem do kadzi filtracyjnej ?
                      Nie wiem - trochę próbuję się domyślać, co mogło być nie tak. Pytanie też czy obaj popełniliśmy ten sam błąd, czy inne z tym samym skutkiem.
                      brloin; od Szczecina do Wrocławia

                      Comment

                      • slavoy
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛
                        • 2001.10
                        • 5055

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        No zgodnie z zasadą działania magazynu Latem pod ziemie, zimą nazad.
                        Ta. Sedno w tym, że nazad niekoniecznie w dolnośląską stronę.
                        Dick Laurent is dead.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10769

                          #27
                          fitrowac nie za szybko , nie odsłaniać młóta , zwracanie filtratu ma na celu wyklarowanie brzeczki
                          Będąc ostatnio u EDIego słyszałem że wpływ na ilość i baling brzeczki może mieć również pogoda ( ciśnienie )
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brloin Wyświetlenie odpowiedzi


                            To o ile się orientuję też masz Weyermanna. O wysładzaniu - wyżej i - mam nadzieję - za chwilę również niżej
                            Piwowar ma chyba i Weyermanna i brewferm, skoro współpracuje i z Browamatorem i Piwodziejem.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • brloin
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2002.10
                              • 534

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                              fitrowac nie za szybko , nie odsłaniać młóta , zwracanie filtratu ma na celu wyklarowanie brzeczki
                              Będąc ostatnio u EDIego słyszałem że wpływ na ilość i baling brzeczki może mieć również pogoda ( ciśnienie )
                              OK. Na pewno za szybko filtruję - dzięki za podpowiedź, poprawię to.
                              Ale faktycznie zaciekawiło mnie zdanie na temat ciśnienia. Czy mogłaby to być kwestia: ciśnienie słabsze niż siły działające między cząstkami młóta i cieczy, powoduje słabszą filtrację przez niemożność odciągnięcia cząstek od siebie, przy niezmienionej grawitacji?
                              Mówiąc szczerze, otwiera to ciekawe i ekstrawaganckie pole do eksperymentów - już widzę te wirujące na karuzeli fermentory i inne kotły
                              brloin; od Szczecina do Wrocławia

                              Comment

                              • brloin
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2002.10
                                • 534

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                Piwowar ma chyba i Weyermanna i brewferm, skoro współpracuje i z Browamatorem i Piwodziejem.
                                Racja - wszedłem właśnie na stronę.
                                brloin; od Szczecina do Wrocławia

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X