To by w końcu rozsądnie wyjaśniło straty w wysładzaniu. Mój problem (niekoniecznie Toomma) tkwił pewnie włąsnie w tym - próbowałem wężyk nawet przygnieść łychą do dna, ale udało się to połowicznie tylko. O ile teorie nt. wpływu pogody, słabości słodu Weyermanna, czy złego śrutowania traktowałem dość wątpliwie, to tu jestem mocno przekonany. Pluję sobie tylko w brodę, że nie wpadłem na skorzystanie z tej lidlowej kratki...
Czy cos z tego wyjdzie ? :-|
Collapse
X
-
Wężyk się sprawdza super, jeśli jest zamontowany w wiaderku z kranikiem. Najwyraźniej w garnkach zacierno-warzelnych o wiele mniej
Jeśli chodzi o jakość śrutowania to tez jest ważne.
Co do pogody - zrobiłam dziś z 5 kg słodów 27 litrów 12 blg, czyli wydajność u mnie taka jak zwykle. No, nie wiem, jakie było ciśnienie atmosferyczne (bo moje w porządku)
Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2009-01-06, 00:14.Comment
-
Wężyk się sprawdza super, jeśli jest zamontowany w wiaderku z kranikiem. Najwyraźniej w garnkach zacierno-warzelnych o wiele mniej
Jeśli chodzi o jakość śrutowania to tez jest ważne.
Co do pogody - zrobiłam dziś z 5 kg słodów 27 litrów 12 blg, czyli wydajność u mnie taka jak zwykle. No, nie wiem, jakie było ciśnienie atmosferyczne (bo moje w porządku)
brloin; od Szczecina do WrocławiaComment
-
Kąt może i nie ma znaczenia, ale wężyk może sporo namieszać w wydajności.
Może i was koledzy naprowadzę na ewentualny problem. Poprzednią warkę, miałem wyliczoną na 20l 14°blg. Dostałem 19l 12°blg. Co się stało. Otóż wspaniały, super, hiper duper wężyk z oplotu tak mi się ułożył w kociołku, że jedno zakole wystawło ponad złoże filtracyjne. Efekt - w trakcie wysładzania zasysało sobie całkiem sporo dopiero co wlanej wody do wysładzania.
Dziś pokonałem problem, wykorzystując druciak, który dodawali do kociołka z Lidla, który służy jako podstawka pod słoiki przy pasteryzacji. Sprawdził się wyśmienicie. Docisnąłem nim wężyk do dna pod koniec zacierania.
Także niestety nie ma rzeczy doskonałych. Wężyk z oplotu też jest zawodny.
Tak czy inaczej cenną wskazówkę dałeśComment
-
Najprawdopodobniej osad drożdżowy. Poza tym, że przed następnym użyciem trzeba dokładniej umyć butelkę, nieszkodliwy. Także spokojnie.Comment
-
Wcześniej zrobiłem warek z gotowców i nie było nigdy takiego nalotu.
Butelki za każdym razem byłem jednakowo.
Zawsze po opróżnieniu butelki płucze ją wodą by pozbyć się z niej osadu z dna. Potem suszę je na suszarce do butelek. Jak wyschną to do szafki.
Przed rozlewem wyparzam każdą butelkę, i traktuje OXI. Później schną około godziny.
Takie mycie powinno wystarczyć chyba.Comment
-
Butelki za każdym razem byłem jednakowo.
Zawsze po opróżnieniu butelki płucze ją wodą by pozbyć się z niej osadu z dna. Potem suszę je na suszarce do butelek. Jak wyschną to do szafki.
Przed rozlewem wyparzam każdą butelkę, i traktuje OXI. Później schną około godziny.
Takie mycie powinno wystarczyć chyba.
Jeśli piwo jest dobre w smaku, a powinno być, to się tym osadem nie przejmuj.Comment
-
A co moglem zrobić źle, że mam ten nalot ?
źle Cię zrozumiałem
Comment
-
Comment
-
Comment
-
Comment
-
Nienagazowane ale tego się nie spodziewałem po taki krótkim leżakowaniu.
Przy otwieraniu leciutko sykneło.
W zapachu (lepsze niż z gotowca, nie czuć drożdży)
W smaku... wyraźna goryczka... z lekkim posmakiem palonej kawy...
A moja narzeczona ciągle krzyczy dawaj to piwoComment
Related Topics
Collapse
-
Wreszcie analizy i certyfikaty porobione, można działać z szyszkami 2024
Do naszego magazynu zawitało kilka odmian z naszych polskich upraw:Nie ma tego specjalnie dużo, więc zapraszam póki są
https://www...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2024-11-27, 16:20 -
-
Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
-
Channel: Festiwale piwne
2023-08-25, 20:15 -
-
Black IPA chmielona amerykańskimi Simcoe i Idaho7
15% ekstr.
6,5% alk.
Aromat - słodowo-chmielowy. Z jednej strony kremowa (z mlekiem?) kawa z lekką palonością skontrowane łagodną cytrusowością, może żywicznością. Słód wygrywa
Piana - wyższa, zwarta,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-09-18, 21:18 -
-
Browar z Boulder w Colorado, dlatego i piwo określono jako "Colorado IPA"
6,5% alk. Chmiele: Columbus, Cascade, Chinook, Centennial, Idaho 7, Simcoe. Dwa ostatnie na zimno
https://www.averybrewing.com/brews/avery-ipa
Aromat: chmielowo-słodowy, słodszy,...-
Channel: USA
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment