Maroxan,
Nie przejmuj się, przyjdzie czas na zacieranie. Zainwestuj najpierw w książki: vogel, fałat, sadowik. Da ci to ogólną wiedzę. Potem popytaj na forum. Piszesz, ze to Twoja 4 warka z brew-kita. Łatwo możesz podnieść jakość tego, co już robisz np. parząc słody.
Robisz tak:
1) Gotujesz w garze wodę, dodajesz w worku słód specjalistyczny: worek ma być taki jak do chmielenia. Podgrzej max. wodę do 65 stopni, wrzuć worek i utrzymaj temperaturę przez 15-20 minut.
2) Potem ekstrakty słodowe: koniecznie syropy, wlewasz do tego co zaparzyłeś, wyciągnij wcześniej worek .
3) Zagotuj, i dodawaj chmiele: najpierw goryczkowy, potem przed końcem gotowania aromatyczny,
4) Oczywiście gotuj z 60 minut.
5) Nie filtrujesz, zlej ostrożnie przez sito z nałożoną gazą septyczną (w aptece max 1 zł)
6) Chłodzisz, zadajesz drożdże (odpowiednie)
W ten sposób uzyskasz przyzwoite piwo, nie z gotowca. A potrzebujesz do tego jednego gara 25 litrów, 1,5 godziny w kuchni, 40 minut w wannie. Mała inwestycja.
Zwróć uwagę, że dobierając odpowiednie ekstrakty w syropie, słód specjalistyczny, chmiele i drożdże możesz robić różne piwa. I nie musisz inwestować w wszelkiego rodzaj sprzęt na tym etapie. Robiłem ostatnio degustację moich warek z kumplami i wszystkie zacierane przegrały z bitterem warzonym w ten sposób, co świadczy o tym, że dużo jeszcze muszę się nauczyć .
Nie przejmuj się, przyjdzie czas na zacieranie. Zainwestuj najpierw w książki: vogel, fałat, sadowik. Da ci to ogólną wiedzę. Potem popytaj na forum. Piszesz, ze to Twoja 4 warka z brew-kita. Łatwo możesz podnieść jakość tego, co już robisz np. parząc słody.
Robisz tak:
1) Gotujesz w garze wodę, dodajesz w worku słód specjalistyczny: worek ma być taki jak do chmielenia. Podgrzej max. wodę do 65 stopni, wrzuć worek i utrzymaj temperaturę przez 15-20 minut.
2) Potem ekstrakty słodowe: koniecznie syropy, wlewasz do tego co zaparzyłeś, wyciągnij wcześniej worek .
3) Zagotuj, i dodawaj chmiele: najpierw goryczkowy, potem przed końcem gotowania aromatyczny,
4) Oczywiście gotuj z 60 minut.
5) Nie filtrujesz, zlej ostrożnie przez sito z nałożoną gazą septyczną (w aptece max 1 zł)
6) Chłodzisz, zadajesz drożdże (odpowiednie)
W ten sposób uzyskasz przyzwoite piwo, nie z gotowca. A potrzebujesz do tego jednego gara 25 litrów, 1,5 godziny w kuchni, 40 minut w wannie. Mała inwestycja.
Zwróć uwagę, że dobierając odpowiednie ekstrakty w syropie, słód specjalistyczny, chmiele i drożdże możesz robić różne piwa. I nie musisz inwestować w wszelkiego rodzaj sprzęt na tym etapie. Robiłem ostatnio degustację moich warek z kumplami i wszystkie zacierane przegrały z bitterem warzonym w ten sposób, co świadczy o tym, że dużo jeszcze muszę się nauczyć .
Comment