dylemat

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Coldleon
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.12
    • 95

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    Coldleon, ja mam serdeczną prośbę do Ciebie - poczytaj najpierw to forum, zanim zaczniesz uporczywie przekonywać do swoich koncepcji, może wtedy zauważysz, że to, że Ty czegoś nie umiesz, nie oznacza, że inni nie potrafią i że nie potrafią tego DOBRZE wytłumaczyć początkującym piwowarom.
    Marusia, czytam to forum z pieczołowitością. Staram się także zadawać pytania, jak czegoś nie rozumiem. Nie mam jeszcze tyle pewności, żeby przekonywać ludzi do swoich koncepcji. Moge jednak coś zaproponować. A ponieważ mam świeżo w pamięci same początki, to wybacz niestety, lepiej pamiętam, ile wątpliwości ma początkujący stając z łychą przy garze.
    Generalnie wiesz, co masz robić, jednak masz kupę wątpliwości co do szczegółów.

I powiem Ci tak, można owinać koc garem, ale widzę już moją żonę, która na to patrzy
    I słyszę co mi mówi, jak oddaje jej poplamiony.

Comment

• Maggyk
      Szara Adminiscjencja
      🍼
      • 2004.05
      • 5618

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Coldleon Wyświetlenie odpowiedzi
      Marusia, czytam to forum z pieczołowitością. Staram się także zadawać pytania, jak czegoś nie rozumiem. Nie mam jeszcze tyle pewności, żeby przekonywać ludzi do swoich koncepcji. Moge jednak coś zaproponować. A ponieważ mam świeżo w pamięci same początki, to wybacz niestety, lepiej pamiętam, ile wątpliwości ma początkujący stając z łychą przy garze.
      Generalnie wiesz, co masz robić, jednak masz kupę wątpliwości co do szczegółów.

I powiem Ci tak, można owinać koc garem, ale widzę już moją żonę, która na to patrzy
      I słyszę co mi mówi, jak oddaje jej poplamiony.
      Pralka cię gryzie. Jak obiecasz, że upierzesz to może dała by się ubłagać

My natomiast chcemy pokazać, że wcale nie potrzeba jakiegoś wyszukanego sprzętu by zacząć warzyć z zacieraniem i wcale nie musi być tak, że piwo okaże się niedobre. Chcemy pokazać, że jest to zabawa dla wszystkich, nie tylko dla tych, których stać na pewne elementy wyposażenia domowego browaru. A koc można zastąpić np. kołdrą wystarczy trochę pokombinować.

Co do wątpliwości możesz mieć kupę sprzętu a to i tak niczego nie zmieni, wątpliwości masz takie same, a wręcz śmiem twierdzić, że im więcej sprzętu tym bardziej można coś poplątać

Nie twierdzę, że Twój sposób przejścia z gotowców na zacieranie poprzez etap parzenia nie jest ciekawy i może kogoś zainteresować, jednakże można od razu zacierać nie inwestując w sprzęt i tyle.

Czy tylko ja mam wrażenie, ze uwaga poczyniona przez kolegę Maroxana mimochodem urosła do rangi odrębnej dyskusji.
      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
      Piwo domowe -
      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

Zainwestuj najpierw w książki: vogel, fałat, sadowik.
        Jaką książkę Andrzeja Sadownika masz na myśli? "Przewodnik Piwosza"?
        blog.kopyra.com

Comment

• Coldleon
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.12
          • 95

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          Jaką książkę Andrzeja Sadownika masz na myśli? "Przewodnik Piwosza"?
          No tak masz rację
          "Przwodnik piwosza" do praca zbiorowa.

P.S. Marusia, przy okazji, to Kopyr mi poradził, żeby warzyć z parzeniem słodów .

Comment

• Coldleon
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.12
            • 95

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
            My natomiast chcemy pokazać, że wcale nie potrzeba jakiegoś wyszukanego sprzętu by zacząć warzyć z zacieraniem i wcale nie musi być tak, że piwo okaże się niedobre. Chcemy pokazać, że jest to zabawa dla wszystkich, nie tylko dla tych, których stać na pewne elementy wyposażenia domowego browaru. A koc można zastąpić np. kołdrą wystarczy trochę pokombinować.
            Coż, po 3 warkach z zacieraniem muszę ci przyznać rację. Teraz to wiem.
            Ale przed pierwszym zacieraniem nie zrobiłbym tego. Byłem jak dziecko we mgle, choć naczytałem jest postów i książek. I zgadza sie, że właśnie dlatego sugerowałem koledze, żeby psychologicznie sobie poradził z przejściem z etapu brewkita do zacierania. Macie racicę, zacieranie jest proste i nie wymaga sprzętu, jak już raz to zrobisz i browarek wyjdzie
            Ostatnia zmiana dokonana przez Coldleon; 2009-01-18, 18:13.

Comment

• kopyr
              • 2004.06
              • 9475

P.S. Marusia, przy okazji, to Kopyr mi poradził, żeby warzyć z parzeniem słodów .
              Słucham??
              Ja o "parzeniu słodów" przeczytałem post wyżej u Maggyk. Nigdy wcześniej się z tym określeniem nie spotkałem.
              blog.kopyra.com

Comment

• Coldleon
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.12
                • 95

Dobra, nicki mi się pokręciły.
                Info miałem od Codera:

W sumie czyje się usprawiedliwiony. Ten nick też na "K", tylko, że przez C

P.S. Marusiu, alarm odwołany, Kopyr jest niewinny, a to co napisałem wcześniej, to podła insynuacja.

Comment

• anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan Wyświetlenie odpowiedzi
                  Anteks - też kiedyś warzyłeś z gotowców, a potem zaopatrzyłeś się w sprzęt i poświęcenie więcej czasu.
                  I do tej pory bywa że robię z gotowców , co do sprzętu to garnek masz , fermentator też
                  .Podłącz sraczwężyk i będziesz miał kadź filtracyjna, słody kupisz ześrutowane ot i cały browar , a reszta jak napisła Maggyk to usprawnienia
                  Mniej książków więcej piwa

Comment

• GaGacek
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2004.08
                    • 96

Przychylam się do zdania innych; Coldleon mocno mącisz "świeżakowi".

Wiesz w sumie to można mu jeszcze doradzić "zacieranie na lenia"
                    W sumie musiałby kupić lodówkę turystyczną, worek zacierny, 2 plastikowe wiadra do filtratu i gar 25 litrowy do gotowania. […]
                    Moim zdaniem ten worek to inwestycja, która się nie zwraca.
                    [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
                    Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

Comment

• Coldleon
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2008.12
                      • 95

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GaGacek Wyświetlenie odpowiedzi
                      Przychylam się do zdania innych; Coldleon mocno mącisz "świeżakowi".
                      Dobra, ponieważ mówi to kolejna osoba, przestaję mącić.

Co do worka, jeśli masz na myśli stosowanie go do zacierania, to pewnie masz rację - nie potwierdzę, gdyż nie stosuję go w tym celu. Używam go do filtracji i mam wrażenie, że się sprawdza. Aczkolwiek zamierzam przejść na "sraczwężyk".

Comment

• przemo70
                        † 1970-2019 Piwosz w Raju
                        • 2007.05
                        • 1501

Dobra, ponieważ mówi to kolejna osoba, przestaję mącić.

Co do worka, jeśli masz na myśli stosowanie go do zacierania, to pewnie masz rację - nie potwierdzę, gdyż nie stosuję go w tym celu. Używam go do filtracji i mam wrażenie, że się sprawdza. Aczkolwiek zamierzam przejść na "sraczwężyk".
                        sraczwężyk jest the best
                        Save water, drink beer ...

http://www.parowozy.com.pl/
                        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

Comment

• jacer
                          • 2006.03
                          • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GaGacek Wyświetlenie odpowiedzi

Niby dlaczego nie?
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

Comment

• Infam
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.05
                            • 715

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                            sraczwężyk jest the best
                            Wybaczcie, nie chce mi się polemizować nad wyższością Świąt Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia ale jak jakiś adept czyta "the best" to przyjmie to "na poważnie". Żeby pisać "the best" trzeba poprzeć to jakimiś testami, porównaniami funkcjonalności tego i owego. Ja takowe przeprowadziłem z konieczności, oplot nie dawał rady i musiałem się ratować rurkami, które załatwiły sprawę w 30-40 min. (w przeciwnym wypadku filtracja trwałaby kilkanaście godzin). Oczywiście nie we wszystkich przypadkach różnica będzie aż tak zauważalna. Niemniej jednak zaryzykuję stwierdzenie, że oplotek tak się ma do rurek jak wiaderka BA do oplotu.
                            "Dużo to nie znaczy Dobrze
                            Dobrze znaczy dużo"

Comment

• fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3491

A czy to jest laboratorium.biz żeby jakieś naukowe eksperymenta robić?
                              Czy nie wystarczy że "miliony much nie mogą sie mylić"

Nie zdarzyło mi się aby oplot "nie dał rady"
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• Marek-C
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.12
                                • 848

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                                Niby dlaczego nie?
                                bo jest do dupy!
                                Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

Comment

Przetwarzanie...
                                X