dylemat

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maroxan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.03
    • 179

    #61
    Witam, trochę czasu mineło... dyskusja się rozwinęła, a ja mając niezbyt dużo do powiedzenia, czytałem i czytałem, nieco już wiem.

    Wrażenia z tamtej warki są na prawdę pozytywne smakowo, miód chmielony tez raczyłem zrobić nawet jeden kolega z pracy po wypiciu tego specyfiku, postanowił samodzielnie robić miodek, a kto wie może później piwo. Inny robi już z kita, po świadomej ocenie organoleptycznej Yorkshire Bitter`a i Dark Mild`a.

    Niedługo kolejne zakupy w tym garnek do zacierania ;]

    Pozdrawiam i dziękuje za zachęte.
    Cogito ergo sum vampiras
    moje skromne warzenie
    ________________
    Nasze fotografie

    Comment

    • maroxan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.03
      • 179

      #62
      Witam ponownie. Temat trochę zestarzały, ale chciałem się podzielić paroma rzeczami.

      Dojrzałem do zacierana i zebrawszy cały potrzebny sprzęt potrzebny do jego wykonania, popełniłem z pomocą kolegi forumowicza pierwszą warkę!

      Nie wiem czy nadaje się na opisanie w innym temacie, ponieważ nie wiadomo co z tego wyjdzie. Skryte nadzieje podpowiadają, że wszystko poszło zgodnie z planem, ale to jaki będzie wszelakich starań efektem okaże się wkrótce.
      Mam oczywiście sporo pytań, ale zostawię je na później.

      Pozdrawiam
      Cogito ergo sum vampiras
      moje skromne warzenie
      ________________
      Nasze fotografie

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • wirdar1
        Brewkit Czech Pils
        wirdar1
        Witam
        To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
        Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
        13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
        2023-03-21, 16:51
      • tadzo
        KonRAD warzy
        tadzo
        Warka nr 1 z zacieraniem (pierwsza byla z brewkitu)
        Sklad
        Pale ale 2kg
        Wiedeński 1kg
        Monachijski 1kg
        Crystal 150 0.3kg

        Chmiel cascade 130g
        Zacieranie 70°
        13 litrow wody
        68 ° - 70 min
        78° - 5 min
        Wysladzanie 15 L w temp. 78°...
        2018-11-14, 13:34
      • Daray
        Brak wyraźniej fermentacji po 48h
        Daray
        Dzień dobry,

        W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

        Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
        2023-03-13, 21:01
      • reddmb
        Imperium Prunum dylemat
        reddmb
        Witam Drogich forumowiczów. Jakoś tak tydzień temu zaopatrzyłem się w te piwko i z czasem powstał dylemat. Polega on na tym że, pierwszy raz wydałem tyle kasy na jedno piwo i do tej pory czeka na wypicie, jakoś nie mam odwagi, poza tym oglądałem różne recenzje i ich komentarze i dylemat...
        2016-02-02, 19:23
      • RomaNzRumunii
        Pierwszy brewkit fermentacja cicha
        RomaNzRumunii
        Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
        2021-01-25, 21:25
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...