Piwniczka - ziemianka.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • noodles
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.09
    • 700

Piwniczka - ziemianka.

Pod koniec zeszłego roku skuszony delicjami warzonymi przez kolegę MWA zacząłem warzyć piwo na własną rękę. Spodobało mi się to na tyle, że pomyślałem o przyszłości browarnictwa w moim (od niedawna) Świerklańcu. I tu pojawiły się 2 problemy. Jeden to całkowita niemożność uwarzenia lagra czy pilsnera bo w domu nie ma możliwości zejścia z temperaturą do 10 stopni nawet zimą a drugi to prawdopodobna niemożność uwarzenia czegokolwiek latem bo w domu będzie za ciepło nawet na górną fermentację. Wymyśliłem zatem żeby na podwórku wykopać gustowną dziurę i stworzyć z niej piwniczkę/ziemiankę w której latem będzie na tyle chłodno żeby pokusić się choć o górną fermentację i na tyle ciepło zimą żeby nie mieć mrozu i móc warzyć upragnione lagry i pilsnery. Wiem, że problem jest raczej na forum budowlane ale może ktoś zmierzył się z takim problemem i może coś konkretnego doradzić. Chodzi mi o to jaką głębokośc powinna mieć taka ziemianka żeby latem było w niej kilkanaście stopni a zimą tylko kilka i jakich materiałów i technologii użyć żeby projekt nie był zbyt drogi. A może to wogóle nie jest dobry pomysł ?
    Moja kolekcja podstawek
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Poczytaj forum, użyj wyszukiwarki http://www.browar.biz/forum/showthre...ight=piwniczka
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

Co do piwniczki to się nie wypowiem ale co do warzenia tak.Całą jesień i całą wiosnę można warzyć lagery a fermentować po prostu na "świeżym powietrzu"Sam warzę w ten sposób, że fermentuje na balkonie i raczej się mało przejmuję temperaturą.Jak przyjdą mrozy to koniec sezonu lagerowego będzie a jak wiosną zrobi sie za ciepło to zacznie się sezon na "górniaki".Latem większość ludzi nie warzy.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• noodles
        • 2005.09
        • 700

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
        Co do piwniczki to się nie wypowiem ale co do warzenia tak.Całą jesień i całą wiosnę można warzyć lagery a fermentować po prostu na "świeżym powietrzu"Sam warzę w ten sposób, że fermentuje na balkonie i raczej się mało przejmuję temperaturą.Jak przyjdą mrozy to koniec sezonu lagerowego będzie a jak wiosną zrobi sie za ciepło to zacznie się sezon na "górniaki".Latem większość ludzi nie warzy.
        Ja na razie jeszcze mam taki zapał że nie chciałbym przerywać na lato. A co do warzenia na świeżym powietrzu to jeśli piwniczka mnie przerośnie to pewnie przyjdzie przećwiczyć.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        Dzięki za linka. Od wyszukiwarki oczywiście powinienem zacząć ale wydawało mi się że temat za bardzo egzotyczny. Przestudiowałem wszystko ale niestety moja piwniczka nie będzie mogła być równie okazała. Zwłaszcza jeśli chodzi o koszty. A wiem że materiały budowlane od roku 2007 znacznie podrożały. Myślałem jednak o dużo większej partyzantce. Ale kilka nazw w temacie izolacji zanotowałem.
        Moja kolekcja podstawek

Comment

• kiszot
          🍼🍼
          • 2001.08
          • 8115

Pamiętaj,że na każde grzebanie w ziemi musisz mieć pozwolenie z gminy.
          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
          So von Natur, Natur in alter Weise,
          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• maaciej6
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.04
            • 219

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
            Pamiętaj,że na każde grzebanie w ziemi musisz mieć pozwolenie z gminy.
            Tylko niech nie mówi w gminie, że browar uruchamia
            "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

Wolsztyński Browar Domowy M & P

Comment

• noodles
              • 2005.09
              • 700

Bo do podań zamiast znaczków skarbowych będę musiał załączać piwo ?
              Moja kolekcja podstawek

Comment

• jacer
                • 2006.03
                • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi
                Tylko niech nie mówi w gminie, że browar uruchamia
                Sąsiedzi doniosą

A tak naprawdę to Starostwo wydaje zezwolenie a nie gmina.
                Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2009-01-05, 19:08.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• mwa
                  • 2003.01
                  • 5071

No to się ciesza, że Ci sie warzenie spodobało.
                  Mi tyż, a piwniczka napewno Ci się przyda.
                  Wydaje mi się jednak, że piwniczka na leżakowanie ewentualnie fermentację, zaś nad piwniczką czy obok browar w ala garażu.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• hasintus
                    • 2006.07
                    • 850

Ach same rzeczowe odpowiedzi, jak zwykle na forum.
                    Piwniczka jest bardzo potrzebna bo nawet w lecie, jak się nie warzy to piwo gdzieś przechowywać trzeba. Na poziomie - 2m jest stała temperatura 8 stopni, idealnie byłoby mieć taką, ale to trochę mało realne. Ogólnie rzecz biorąc im głębiej tym lepiej i jeżeli to ma być ziemianka to im więcej ziemi nasypanej tym lepiej.
                    I coś mi się wydaje że, wcale nie potrzeba pozwolenia z gminy.

Comment

• kiszot
                      🍼🍼
                      • 2001.08
                      • 8115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                      I coś mi się wydaje że, wcale nie potrzeba pozwolenia z gminy.
                      Na każde grzebanie w gruncie musisz mieć pozwolenie.Oczywiście jeżeli chcesz robic to zgodnie z prawem.

Comment

• noodles
                        • 2005.09
                        • 700

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                        Na każde grzebanie w gruncie musisz mieć pozwolenie.Oczywiście jeżeli chcesz robic to zgodnie z prawem.
                        Na moim podwórku stoi garaż na fundamencie którego nie ma na żadnych planach czy projektach. Nie jest mój i nie ja za niego odpowiadam ale Urząd Nadzoru Budowlanego wie o jego istnieniu od kilku lat. Jak na razie nie pofatygował się żeby zajrzeć i cokolwiek zrobić. Pozwala mi to z dużą dozą prawdopodobieństwa przypuszczać że mojej piwniczce (o ile powstanie) ze strony urzędników nic nie zagraża nawet jeśli nie zapytam ich o zdanie.
                        Moja kolekcja podstawek

Comment

• kiszot
                          🍼🍼
                          • 2001.08
                          • 8115

Masz całkowita rację ale to tylko dowodzi w jakim kraju żyjemy.Życzę ci powodzenia w stawianiu tej piwniczki i oby nie znalazł się żaden życzliwy sąsiad.

Comment

• mwa
                            • 2003.01
                            • 5071

Trza tylko w UM wypisać druk ZGŁOSZENIE (jest to nieodpłatne). A żadnego pozwolenia nie trza.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• jacer
                              • 2006.03
                              • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                              Trza tylko w UM wypisać druk ZGŁOSZENIE (jest to nieodpłatne). A żadnego pozwolenia nie trza.
                              Dołączyć projekt, decyzję o warunkach zabudowy, i jeszcze kilka kwitów.

Zgłoszenie robót składa się w Starostwie nie w Urzędzie Miasta. Choć zależy jak duże miasto.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2009-01-06, 09:36.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

Przetwarzanie...
                              X