Pod koniec zeszłego roku skuszony delicjami warzonymi przez kolegę MWA zacząłem warzyć piwo na własną rękę. Spodobało mi się to na tyle, że pomyślałem o przyszłości browarnictwa w moim (od niedawna) Świerklańcu. I tu pojawiły się 2 problemy. Jeden to całkowita niemożność uwarzenia lagra czy pilsnera bo w domu nie ma możliwości zejścia z temperaturą do 10 stopni nawet zimą a drugi to prawdopodobna niemożność uwarzenia czegokolwiek latem bo w domu będzie za ciepło nawet na górną fermentację. Wymyśliłem zatem żeby na podwórku wykopać gustowną dziurę i stworzyć z niej piwniczkę/ziemiankę w której latem będzie na tyle chłodno żeby pokusić się choć o górną fermentację i na tyle ciepło zimą żeby nie mieć mrozu i móc warzyć upragnione lagry i pilsnery. Wiem, że problem jest raczej na forum budowlane ale może ktoś zmierzył się z takim problemem i może coś konkretnego doradzić. Chodzi mi o to jaką głębokośc powinna mieć taka ziemianka żeby latem było w niej kilkanaście stopni a zimą tylko kilka i jakich materiałów i technologii użyć żeby projekt nie był zbyt drogi. A może to wogóle nie jest dobry pomysł ?
Piwniczka - ziemianka.
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
-
Poczytaj forum, użyj wyszukiwarki http://www.browar.biz/forum/showthre...ight=piwniczkaMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Co do piwniczki to się nie wypowiem ale co do warzenia tak.Całą jesień i całą wiosnę można warzyć lagery a fermentować po prostu na "świeżym powietrzu"Sam warzę w ten sposób, że fermentuje na balkonie i raczej się mało przejmuję temperaturą.Jak przyjdą mrozy to koniec sezonu lagerowego będzie a jak wiosną zrobi sie za ciepło to zacznie się sezon na "górniaki".Latem większość ludzi nie warzy."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziCo do piwniczki to się nie wypowiem ale co do warzenia tak.Całą jesień i całą wiosnę można warzyć lagery a fermentować po prostu na "świeżym powietrzu"Sam warzę w ten sposób, że fermentuje na balkonie i raczej się mało przejmuję temperaturą.Jak przyjdą mrozy to koniec sezonu lagerowego będzie a jak wiosną zrobi sie za ciepło to zacznie się sezon na "górniaki".Latem większość ludzi nie warzy.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziPoczytaj forum, użyj wyszukiwarki http://www.browar.biz/forum/showthre...ight=piwniczka
Comment
-
-
Pamiętaj,że na każde grzebanie w ziemi musisz mieć pozwolenie z gminy.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedziPamiętaj,że na każde grzebanie w ziemi musisz mieć pozwolenie z gminy.
"Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & P
Comment
-
-
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedziTylko niech nie mówi w gminie, że browar uruchamia
A tak naprawdę to Starostwo wydaje zezwolenie a nie gmina.Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2009-01-05, 19:08.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
Comment
-
-
No to się ciesza, że Ci sie warzenie spodobało.
Mi tyż, a piwniczka napewno Ci się przyda.
Wydaje mi się jednak, że piwniczka na leżakowanie ewentualnie fermentację, zaś nad piwniczką czy obok browar w ala garażu.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Ach same rzeczowe odpowiedzi, jak zwykle na forum.
Piwniczka jest bardzo potrzebna bo nawet w lecie, jak się nie warzy to piwo gdzieś przechowywać trzeba. Na poziomie - 2m jest stała temperatura 8 stopni, idealnie byłoby mieć taką, ale to trochę mało realne. Ogólnie rzecz biorąc im głębiej tym lepiej i jeżeli to ma być ziemianka to im więcej ziemi nasypanej tym lepiej.
I coś mi się wydaje że, wcale nie potrzeba pozwolenia z gminy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedziI coś mi się wydaje że, wcale nie potrzeba pozwolenia z gminy.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedziNa każde grzebanie w gruncie musisz mieć pozwolenie.Oczywiście jeżeli chcesz robic to zgodnie z prawem.
Comment
-
-
Masz całkowita rację ale to tylko dowodzi w jakim kraju żyjemy.Życzę ci powodzenia w stawianiu tej piwniczki i oby nie znalazł się żaden życzliwy sąsiad.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziTrza tylko w UM wypisać druk ZGŁOSZENIE (jest to nieodpłatne). A żadnego pozwolenia nie trza.
Zgłoszenie robót składa się w Starostwie nie w Urzędzie Miasta. Choć zależy jak duże miasto.Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2009-01-06, 09:36.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
Comment