Pod koniec zeszłego roku skuszony delicjami warzonymi przez kolegę MWA zacząłem warzyć piwo na własną rękę. Spodobało mi się to na tyle, że pomyślałem o przyszłości browarnictwa w moim (od niedawna) Świerklańcu. I tu pojawiły się 2 problemy. Jeden to całkowita niemożność uwarzenia lagra czy pilsnera bo w domu nie ma możliwości zejścia z temperaturą do 10 stopni nawet zimą a drugi to prawdopodobna niemożność uwarzenia czegokolwiek latem bo w domu będzie za ciepło nawet na górną fermentację. Wymyśliłem zatem żeby na podwórku wykopać gustowną dziurę i stworzyć z niej piwniczkę/ziemiankę w której latem będzie na tyle chłodno żeby pokusić się choć o górną fermentację i na tyle ciepło zimą żeby nie mieć mrozu i móc warzyć upragnione lagry i pilsnery. Wiem, że problem jest raczej na forum budowlane ale może ktoś zmierzył się z takim problemem i może coś konkretnego doradzić. Chodzi mi o to jaką głębokośc powinna mieć taka ziemianka żeby latem było w niej kilkanaście stopni a zimą tylko kilka i jakich materiałów i technologii użyć żeby projekt nie był zbyt drogi. A może to wogóle nie jest dobry pomysł ?
Piwniczka - ziemianka.
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Poczytaj forum, użyj wyszukiwarki http://www.browar.biz/forum/showthre...ight=piwniczkaMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Co do piwniczki to się nie wypowiem ale co do warzenia tak.Całą jesień i całą wiosnę można warzyć lagery a fermentować po prostu na "świeżym powietrzu"Sam warzę w ten sposób, że fermentuje na balkonie i raczej się mało przejmuję temperaturą.Jak przyjdą mrozy to koniec sezonu lagerowego będzie a jak wiosną zrobi sie za ciepło to zacznie się sezon na "górniaki".Latem większość ludzi nie warzy."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Co do piwniczki to się nie wypowiem ale co do warzenia tak.Całą jesień i całą wiosnę można warzyć lagery a fermentować po prostu na "świeżym powietrzu"Sam warzę w ten sposób, że fermentuje na balkonie i raczej się mało przejmuję temperaturą.Jak przyjdą mrozy to koniec sezonu lagerowego będzie a jak wiosną zrobi sie za ciepło to zacznie się sezon na "górniaki".Latem większość ludzi nie warzy.
Poczytaj forum, użyj wyszukiwarki http://www.browar.biz/forum/showthre...ight=piwniczkaComment
-
Pamiętaj,że na każde grzebanie w ziemi musisz mieć pozwolenie z gminy.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Comment
-
Comment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2009-01-05, 19:08.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
No to się ciesza, że Ci sie warzenie spodobało.
Mi tyż, a piwniczka napewno Ci się przyda.
Wydaje mi się jednak, że piwniczka na leżakowanie ewentualnie fermentację, zaś nad piwniczką czy obok browar w ala garażu.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Ach same rzeczowe odpowiedzi, jak zwykle na forum.
Piwniczka jest bardzo potrzebna bo nawet w lecie, jak się nie warzy to piwo gdzieś przechowywać trzeba. Na poziomie - 2m jest stała temperatura 8 stopni, idealnie byłoby mieć taką, ale to trochę mało realne. Ogólnie rzecz biorąc im głębiej tym lepiej i jeżeli to ma być ziemianka to im więcej ziemi nasypanej tym lepiej.
I coś mi się wydaje że, wcale nie potrzeba pozwolenia z gminy.Comment
-
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Na moim podwórku stoi garaż na fundamencie którego nie ma na żadnych planach czy projektach. Nie jest mój i nie ja za niego odpowiadam ale Urząd Nadzoru Budowlanego wie o jego istnieniu od kilku lat. Jak na razie nie pofatygował się żeby zajrzeć i cokolwiek zrobić. Pozwala mi to z dużą dozą prawdopodobieństwa przypuszczać że mojej piwniczce (o ile powstanie) ze strony urzędników nic nie zagraża nawet jeśli nie zapytam ich o zdanie.Comment
-
Masz całkowita rację ale to tylko dowodzi w jakim kraju żyjemy.Życzę ci powodzenia w stawianiu tej piwniczki i oby nie znalazł się żaden życzliwy sąsiad.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Zgłoszenie robót składa się w Starostwie nie w Urzędzie Miasta. Choć zależy jak duże miasto.Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2009-01-06, 09:36.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar.
...
-
Channel: Czechy
-
-
New England India Pale Ale
13% ekstr.
5,7% alk.
35 IBU
Chmiele: Strata, Sabro, Riwaka, Galaxy
https://www.pivovarclock.cz/detail-piva/120/zima
Aromat - soczysta chmielowa owocowość (truskawki, cytrusy), potem coraz wyraźniejsza żywiczność,...-
Channel: Czechy
-
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Dzisiejszy wpis to jeden z dziwniejszych browarów jakie kiedykolwiek odwiedziłem. Nowoczesny i obszerny kompleks browaru, wraz z restauracją, położony jest prowincji niemal na z dala od wszystkiego. Ghindești, liczące ok. 1650 mieszkańców (za Wikipedią), to jedno z najmniejszych miast w kraju....
-
Channel: Mołdawia
-
-
Jeśli ktoś chce odpocząć od kraftowo-nowofalowej atmosfery, a jednocześnie wypić dobre piwo to jest miejsce dla niego. Około 15 minut pieszo od łuku tryumfalnego, na uboczu turystycznych szlaków mieści się lokalna piwiarnia z dobrym wyborem mołdawskich piw.
Z zewnątrz dosyć...-
Channel: Mołdawia
2024-12-23, 19:13 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment