Na budowlę do 25 m2 nie jest potrzebne zezwolenie.
Piwniczka - ziemianka.
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Odpowiedź eksperta: Jeśli powierzchnia zabudowy budynku nie przekracza powierzchni 25 m2 to jest wymagane tylko zgłoszenie zamiaru budowy.
Liczba budynków gospodarczych nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 działki. Oczywiście powierzchnie zabudowy pod pojedynczy budynek nie sumują się i nie można bez pozwolenia postawić np. jednego o powierzchni 50 m2 zamiast dwóch o pow. 25 m2.
Zgłoszenia zamiaru budowy obiektu należy dokonać w wydziale architektury starostwa powiatowego na 30 dni przed planowanym terminem rozpoczęcia robót. Jeśli w tym czasie urząd nie zgłosi zastrzeżeń, można będzie przystąpić do budowy.Comment
-
DO WNIOSKU DOŁĄCZAM:*
OPRACOWANIE ZAWIERAJĄCE:
- opis określający rodzaj, zakres i sposobów wykonywania robót
- szkice i rysunki,
Pozwolenia, uzgodnienia lub opinie innych organów, a także inne dokumenty wymagane przepisami szczególnymi
Oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane
Projekt zagospodarowania terenu (jeżeli jest wymagane na podst. Art.30 ust.3 i 4 ustawy Prawo budowlane) wykonany przez projektanta posiadającego odpowiednie uprawnienia budowlane wraz z:
- zaświadczeniem o przynależności projektanta do właściwej izby samorządu zawodowego z terminem ważności na dzień sporządzenia projektu,
- oświadczeniem projektanta o sporządzeniu projektu, zgodnie z obowiązującymi przepisamiMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Odpowiedź eksperta: Jeśli powierzchnia zabudowy budynku nie przekracza powierzchni 25 m2 to jest wymagane tylko zgłoszenie zamiaru budowy.
Liczba budynków gospodarczych nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 działki. Oczywiście powierzchnie zabudowy pod pojedynczy budynek nie sumują się i nie można bez pozwolenia postawić np. jednego o powierzchni 50 m2 zamiast dwóch o pow. 25 m2.
Zgłoszenia zamiaru budowy obiektu należy dokonać w wydziale architektury starostwa powiatowego na 30 dni przed planowanym terminem rozpoczęcia robót. Jeśli w tym czasie urząd nie zgłosi zastrzeżeń, można będzie przystąpić do budowy.Comment
-
Jesienią składałem wnioski o pozwolenie na budowę.Na wiosne będe stawiał wiatrołap.Musiałem mieć projekt i mape do celów projektowych.Zdaje sie,że tydzień przed rozpoczeciem robót trzeba to zgłosić w urzędzie.Musze mieć kierownika budowy i dziennik budowy mimo,że roboty będe prowadził systemem gospodarczym.A wszystko to po to żeby wyciągnąc kase od ludzi.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Bardzo podoba mi się dyskusja o prawie budowlanym. Całe szczęście, że nie muszę nic budować, bo po przeczytaniu tego wątku mam niezły mętlik.
Chciałbym jednak podsunąć koledze Noodles inną alternatywę niewymagającą pozwoleń oraz dziennika i kierownika budowy. Ja do fermentacji wykorzystuję szafę chłodniczą odkupioną ze sklepu warzywniczego. Jest to szafa ze szklanymi drzwiami, szer. ok.80cm i wysokości ok.150cm w jakiej zwykle trzyma się napoje. Syn skonstruował termostat (koszt ok 100-150 zł) i teraz wszystkie piwa fermentuję w tej szafie którą trzymam w piwnicy. Nastawiam na wyświetlaczu temp. fermentacji i do fermentora przyczepiam sondę mierzącą temperaturę i mogę się nie martwić o fermentację. Termostat utrzymuje temp. +/-1 st. od zadanej. To dużo prostsze od kopania ziemianki, zapewnia stałą temp. fermentacji którą można precyzyjnie zmieniać w trakcie, koszt pewnie też podobny, bo taką ziemiankę chyba trzeba oszalować żeby się nie zawaliła, w razie zmiany miejsca warzenia piwa łatwo lodówkę zabrać ze sobą.
PozdrawiamComment
-
Do fermentacji rzeczywiście to bardzo dobre rozwiązanie, ale piwniczka oprócz fermentacji przyda się zapewne również do dojrzewania/leżakowania gotowego piwa. A tego może być kilka ładnych skrzynek. Do szafy chłodniczej nie wejdzie...Comment
-
Fakt. Do szafy chłodniczej wejdą najwyżej 3 skrzynki i wtedy nie można fermentować. Zimna piwniczka do leżakowania najlepsza. Jednak nie da się w niej nastawić temperatury i trzeba fermentować w takiej, jaka aktualnie jest, a nie taka jak powinna być.Comment
-
Pomysł na dużą lodówkę lub szafę chłodniczą pojawił się już jakiś czas temu na spotkaniu Śląskiego Klubu Birofilów w czasach kiedy jeszcze nie myślałem o warzeniu piwa. Mimochodem podsłuchałem rozmowę dwóch piwowarów dyskutujących o takim właśnie rozwiązaniu. Niestety u mnie w domu takiej szafy ani nawet dodatkowej wielkiej lodówki po prostu nie ma gdzie postawić. Dom jest niestety niepodpiwniczony. Pomieszczenie które aktualnie robi za browar to zwykły pokój z zakręconym kaloryferem. Ponieważ w domu zamieszkaliśmy niedawno więc pokój nie jest jeszcze zagospodarowany i mogę w nim trzymać piwo ale niestety tak nie będzie zawsze bo pokój ma inne przeznaczenie. Stąd ratunek w piwniczce.Comment
-
Ten "geniusz" to UM w Piekarach Śląskich.A dokładniej Wydział Architektury i Urbanistyki.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
trza się było zapytać kolegi... to byś kilka złotówek zaoszczędził
Ale jak nie .. toś wdoopił!
I pomyśleć że wiaty mamy z tej samej firmy...
Aha! tą 'ziemiankę' to tymczasowo - wystarczy 2 kręgi betonowe (takie do studni) zakopać, a lepszejszą ... jak piwa więcej będzie to i koledzy do kopania się znajdą.Ostatnia zmiana dokonana przez Marek-C; 2009-01-08, 18:11.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
Related Topics
Collapse
-
Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar.
...
-
Channel: Czechy
-
-
New England India Pale Ale
13% ekstr.
5,7% alk.
35 IBU
Chmiele: Strata, Sabro, Riwaka, Galaxy
https://www.pivovarclock.cz/detail-piva/120/zima
Aromat - soczysta chmielowa owocowość (truskawki, cytrusy), potem coraz wyraźniejsza żywiczność,...-
Channel: Czechy
-
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Dzisiejszy wpis to jeden z dziwniejszych browarów jakie kiedykolwiek odwiedziłem. Nowoczesny i obszerny kompleks browaru, wraz z restauracją, położony jest prowincji niemal na z dala od wszystkiego. Ghindești, liczące ok. 1650 mieszkańców (za Wikipedią), to jedno z najmniejszych miast w kraju....
-
Channel: Mołdawia
-
-
Jeśli ktoś chce odpocząć od kraftowo-nowofalowej atmosfery, a jednocześnie wypić dobre piwo to jest miejsce dla niego. Około 15 minut pieszo od łuku tryumfalnego, na uboczu turystycznych szlaków mieści się lokalna piwiarnia z dobrym wyborem mołdawskich piw.
Z zewnątrz dosyć...-
Channel: Mołdawia
2024-12-23, 19:13 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment