Piwniczka - ziemianka.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JAQBA
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.08
    • 1352

    #16
    Na budowlę do 25 m2 nie jest potrzebne zezwolenie.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAQBA Wyświetlenie odpowiedzi
      Na budowlę do 25 m2 nie jest potrzebne zezwolenie.
      Nawet gdy jest trwale związane z podłożem?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • JAQBA
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.08
        • 1352

        #18
        Odpowiedź eksperta: Jeśli powierzchnia zabudowy budynku nie przekracza powierzchni 25 m2 to jest wymagane tylko zgłoszenie zamiaru budowy.

        Liczba budynków gospodarczych nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 działki. Oczywiście powierzchnie zabudowy pod pojedynczy budynek nie sumują się i nie można bez pozwolenia postawić np. jednego o powierzchni 50 m2 zamiast dwóch o pow. 25 m2.

        Zgłoszenia zamiaru budowy obiektu należy dokonać w wydziale architektury starostwa powiatowego na 30 dni przed planowanym terminem rozpoczęcia robót. Jeśli w tym czasie urząd nie zgłosi zastrzeżeń, można będzie przystąpić do budowy.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAQBA Wyświetlenie odpowiedzi
          Zgłoszenia zamiaru budowy obiektu należy dokonać w wydziale architektury starostwa powiatowego na 30 dni przed planowanym terminem rozpoczęcia robót. Jeśli w tym czasie urząd nie zgłosi zastrzeżeń, można będzie przystąpić do budowy.
          A na drukiej stronie druku zgłoszenia budowy jest napisane:


          DO WNIOSKU DOŁĄCZAM:*
          OPRACOWANIE ZAWIERAJĄCE:

          - opis określający rodzaj, zakres i sposobów wykonywania robót
          - szkice i rysunki,
          Pozwolenia, uzgodnienia lub opinie innych organów, a także inne dokumenty wymagane przepisami szczególnymi
          Oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane
          Projekt zagospodarowania terenu (jeżeli jest wymagane na podst. Art.30 ust.3 i 4 ustawy Prawo budowlane) wykonany przez projektanta posiadającego odpowiednie uprawnienia budowlane wraz z:
          - zaświadczeniem o przynależności projektanta do właściwej izby samorządu zawodowego z terminem ważności na dzień sporządzenia projektu,
          - oświadczeniem projektanta o sporządzeniu projektu, zgodnie z obowiązującymi przepisami
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • kham
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.01
            • 751

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAQBA Wyświetlenie odpowiedzi
            Odpowiedź eksperta: Jeśli powierzchnia zabudowy budynku nie przekracza powierzchni 25 m2 to jest wymagane tylko zgłoszenie zamiaru budowy.

            Liczba budynków gospodarczych nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 działki. Oczywiście powierzchnie zabudowy pod pojedynczy budynek nie sumują się i nie można bez pozwolenia postawić np. jednego o powierzchni 50 m2 zamiast dwóch o pow. 25 m2.

            Zgłoszenia zamiaru budowy obiektu należy dokonać w wydziale architektury starostwa powiatowego na 30 dni przed planowanym terminem rozpoczęcia robót. Jeśli w tym czasie urząd nie zgłosi zastrzeżeń, można będzie przystąpić do budowy.
            jeszcze tylko uwaga na podatki lokalne. od 1m^2 budynku gospodarczego mogą być nawet 15x wyższe niż budynku mieszkalnego

            Comment

            • kiszot
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🍼🍼
              • 2001.08
              • 8115

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAQBA Wyświetlenie odpowiedzi
              Odpowiedź eksperta: Jeśli powierzchnia zabudowy budynku nie przekracza powierzchni 25 m2 to jest wymagane tylko zgłoszenie zamiaru budowy.
              Bzdura.
              Jesienią składałem wnioski o pozwolenie na budowę.Na wiosne będe stawiał wiatrołap.Musiałem mieć projekt i mape do celów projektowych.Zdaje sie,że tydzień przed rozpoczeciem robót trzeba to zgłosić w urzędzie.Musze mieć kierownika budowy i dziennik budowy mimo,że roboty będe prowadził systemem gospodarczym.A wszystko to po to żeby wyciągnąc kase od ludzi.
              Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
              1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

              Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
              Mein Schlesierland, mein Heimatland,
              So von Natur, Natur in alter Weise,
              Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
              Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

              Comment

              • JAQBA
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.08
                • 1352

                #22
                Kiszot powiedz temu "geniuszowi" niech przeczyta "Prawo budowlane" po nowelizacji, a nie przed 1994 r. A najlepiej zgłoś od nowa teraz, po wprowadzwniu kolejnej nowelizacji

                Comment

                • wogosz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.12
                  • 1007

                  #23
                  Bardzo podoba mi się dyskusja o prawie budowlanym. Całe szczęście, że nie muszę nic budować, bo po przeczytaniu tego wątku mam niezły mętlik.
                  Chciałbym jednak podsunąć koledze Noodles inną alternatywę niewymagającą pozwoleń oraz dziennika i kierownika budowy. Ja do fermentacji wykorzystuję szafę chłodniczą odkupioną ze sklepu warzywniczego. Jest to szafa ze szklanymi drzwiami, szer. ok.80cm i wysokości ok.150cm w jakiej zwykle trzyma się napoje. Syn skonstruował termostat (koszt ok 100-150 zł) i teraz wszystkie piwa fermentuję w tej szafie którą trzymam w piwnicy. Nastawiam na wyświetlaczu temp. fermentacji i do fermentora przyczepiam sondę mierzącą temperaturę i mogę się nie martwić o fermentację. Termostat utrzymuje temp. +/-1 st. od zadanej. To dużo prostsze od kopania ziemianki, zapewnia stałą temp. fermentacji którą można precyzyjnie zmieniać w trakcie, koszt pewnie też podobny, bo taką ziemiankę chyba trzeba oszalować żeby się nie zawaliła, w razie zmiany miejsca warzenia piwa łatwo lodówkę zabrać ze sobą.
                  Pozdrawiam

                  Comment

                  • Stasiek
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2007.02
                    • 609

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ja do fermentacji wykorzystuję szafę chłodniczą odkupioną ze sklepu warzywniczego.
                    Do fermentacji rzeczywiście to bardzo dobre rozwiązanie, ale piwniczka oprócz fermentacji przyda się zapewne również do dojrzewania/leżakowania gotowego piwa. A tego może być kilka ładnych skrzynek. Do szafy chłodniczej nie wejdzie...

                    Comment

                    • wogosz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.12
                      • 1007

                      #25
                      Fakt. Do szafy chłodniczej wejdą najwyżej 3 skrzynki i wtedy nie można fermentować. Zimna piwniczka do leżakowania najlepsza. Jednak nie da się w niej nastawić temperatury i trzeba fermentować w takiej, jaka aktualnie jest, a nie taka jak powinna być.

                      Comment

                      • noodles
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.09
                        • 700

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                        Chciałbym jednak podsunąć koledze Noodles inną alternatywę niewymagającą pozwoleń oraz dziennika i kierownika budowy. Ja do fermentacji wykorzystuję szafę chłodniczą odkupioną ze sklepu warzywniczego.
                        Pozdrawiam
                        Pomysł na dużą lodówkę lub szafę chłodniczą pojawił się już jakiś czas temu na spotkaniu Śląskiego Klubu Birofilów w czasach kiedy jeszcze nie myślałem o warzeniu piwa. Mimochodem podsłuchałem rozmowę dwóch piwowarów dyskutujących o takim właśnie rozwiązaniu. Niestety u mnie w domu takiej szafy ani nawet dodatkowej wielkiej lodówki po prostu nie ma gdzie postawić. Dom jest niestety niepodpiwniczony. Pomieszczenie które aktualnie robi za browar to zwykły pokój z zakręconym kaloryferem. Ponieważ w domu zamieszkaliśmy niedawno więc pokój nie jest jeszcze zagospodarowany i mogę w nim trzymać piwo ale niestety tak nie będzie zawsze bo pokój ma inne przeznaczenie. Stąd ratunek w piwniczce.
                        Moja kolekcja podstawek

                        Comment

                        • kiszot
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2001.08
                          • 8115

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAQBA Wyświetlenie odpowiedzi
                          Kiszot powiedz temu "geniuszowi" niech przeczyta "Prawo budowlane" po nowelizacji, a nie przed 1994 r. A najlepiej zgłoś od nowa teraz, po wprowadzwniu kolejnej nowelizacji
                          Ten "geniusz" to UM w Piekarach Śląskich.A dokładniej Wydział Architektury i Urbanistyki.
                          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                          Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                          So von Natur, Natur in alter Weise,
                          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ten "geniusz" to UM w Piekarach Śląskich.A dokładniej Wydział Architektury i Urbanistyki.
                            W Rudzie Śl. jest inaczej. Tz. jak pisał JAQBA i Jacer z tym, że bez załączników.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                              W Rudzie Śl. jest inaczej. Tz. jak pisał JAQBA i Jacer z tym, że bez załączników.
                              Co to znaczy bez załaczników. To o czym pisałem jest integralną czescia zgłoszenia. To wynika z ustawy.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • Marek-C
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.12
                                • 848

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                                Ten "geniusz" to UM w Piekarach Śląskich.A dokładniej Wydział Architektury i Urbanistyki.
                                Kiszot trza się było zapytać kolegi... to byś kilka złotówek zaoszczędził
                                Ale jak nie .. toś wdoopił!
                                I pomyśleć że wiaty mamy z tej samej firmy...

                                Aha! tą 'ziemiankę' to tymczasowo - wystarczy 2 kręgi betonowe (takie do studni) zakopać, a lepszejszą ... jak piwa więcej będzie to i koledzy do kopania się znajdą.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez Marek-C; 2009-01-08, 18:11.
                                Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X