stout refermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • andron1
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.10
    • 11

    stout refermentacja

    Mam pytanko odnosnie ilosci cukru przy refermentacji stouta ( z brewkita) czy dodawac taka sama wartosc jak przy innych piwach. Czytalem ze stout nie moze byc przegazowany. Za 2 dni butelkowanie.
    Pozdrawiam
  • Terry
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.01
    • 148

    #2
    Generalnie stouty (jak i inne piwa "brytyjskie") powinny być słabiej gazowane niż takie pilsy na przykład, o pszeniczniakach nie wspominając.
    Jeśli fermentowacja i butelkowanie odbywać się będzie w temp pokojowej to ja bym dał jakieś 6g na litr

    Możesz też posiłkować się tym kalkulatorem
    Last edited by Terry; 2009-01-12, 13:48.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X