Mam pytanko odnosnie ilosci cukru przy refermentacji stouta ( z brewkita) czy dodawac taka sama wartosc jak przy innych piwach. Czytalem ze stout nie moze byc przegazowany. Za 2 dni butelkowanie.
Pozdrawiam
Generalnie stouty (jak i inne piwa "brytyjskie") powinny być słabiej gazowane niż takie pilsy na przykład, o pszeniczniakach nie wspominając.
Jeśli fermentowacja i butelkowanie odbywać się będzie w temp pokojowej to ja bym dał jakieś 6g na litr
Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.
Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Często tak bywa, że od wielu lat przejeżdżamy przez jakieś miasto (szczególnie gdy jest ważnym węzłem kolejowym), korzystamy tylko z dworca i po szybkiej przesiadce podążamy dalej kolejnym pociągiem. Tak właśnie było w przypadku Görlitz, które to miasto wielokrotnie było "bramą...
Witajcie, moje pierwsze piwo z brewkitu zostało rozlane do butelek. Dosypałem odpowiednią ilość glukozy i teraz przez kilka dni postoją w temperaturze 20-23 stopnie Celsjusza.
Czytałem kilka różnych instrukcji, w których napisano, że po mniej - więcej tygodniu piwo należy przenieść...
Comment