stout refermentacja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • andron1
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.10
    • 11

    #1

    stout refermentacja

    Mam pytanko odnosnie ilosci cukru przy refermentacji stouta ( z brewkita) czy dodawac taka sama wartosc jak przy innych piwach. Czytalem ze stout nie moze byc przegazowany. Za 2 dni butelkowanie.
    Pozdrawiam
  • Terry
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.01
    • 148

    #2
    Generalnie stouty (jak i inne piwa "brytyjskie") powinny być słabiej gazowane niż takie pilsy na przykład, o pszeniczniakach nie wspominając.
    Jeśli fermentowacja i butelkowanie odbywać się będzie w temp pokojowej to ja bym dał jakieś 6g na litr

    Możesz też posiłkować się tym kalkulatorem
    Ostatnia zmiana dokonana przez Terry; 2009-01-12, 13:48.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • konrad93
      Polskie Red Ale, prośba o ocenę przepisu
      konrad93
      Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.

      Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
      2019-01-08, 12:48
    • SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 09:28
    • XboXC
      Rozlew refermentacja a temperatura
      XboXC
      Witam.
      Dwie warki AIPA mam już za sobą Pierwsza średnia, druga się okaże, ale już czuję dobry posmak.

      Natomiast pytanko - chodzi o kalkulatory do refermentacji.
      Należy w nich podać temperaturę rozlewu. Zgadza się?

      Jeśli tak to co w sytuacji...
      2017-02-28, 21:00
    • JonI
      Refermentacja - temperatura
      JonI
      Witajcie, moje pierwsze piwo z brewkitu zostało rozlane do butelek. Dosypałem odpowiednią ilość glukozy i teraz przez kilka dni postoją w temperaturze 20-23 stopnie Celsjusza.
      Czytałem kilka różnych instrukcji, w których napisano, że po mniej - więcej tygodniu piwo należy przenieść...
      2018-01-04, 12:20
    • rosiks
      Receptura na APA
      rosiks
      Witam,

      Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
      Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
      Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....
      2017-12-25, 18:52
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...