Witaj,
Kolejne wątpliwości w sprawie waRZenia. Generalne pytanie dotyczące metody infuzyjnej. Doczytałem w literaturze, iż metoda ta dzieli się na "wzrastającą" i "zstępującą". W przypadku tej pierwszej można wyróżnić metodę "wzrastającą klasyczną" (dolewanie odpowiedniej ilości wody w określonym czasie, aby osiągnąć lub utrzymać zadaną temperaturę) oraz "wzrastającą niemiecką", w przypadku której po prostu pogrzewamy zacier do wymaganej temperatury i ją utrzymujemy.
A teraz do rzeczy: przejrzałem posty na forum i wygląda mi na to, że większość sporadycznie stosuje metodę klasyczną. Głównie piszą autorzy o pogrzewaniu zacieru, więc błyskotliwie wnioskuje, iż głownie stosujecie metodę pogrzewania na kuchence lub taborecie.
Panowie i panie, proszę zatem o informację, kto z Was stosuje dolewanie a kto pogrzewam .I czy w waRZeniu domowym ma to jakieś znaczenie.
Ja osobiście podgrzewam na taborecie gazowym i przy odpowiedniej staranności jestem w stanie utrzymać przyrost temperatury rzędu 0,5 - 1 stopień na minutę.
Kolejne wątpliwości w sprawie waRZenia. Generalne pytanie dotyczące metody infuzyjnej. Doczytałem w literaturze, iż metoda ta dzieli się na "wzrastającą" i "zstępującą". W przypadku tej pierwszej można wyróżnić metodę "wzrastającą klasyczną" (dolewanie odpowiedniej ilości wody w określonym czasie, aby osiągnąć lub utrzymać zadaną temperaturę) oraz "wzrastającą niemiecką", w przypadku której po prostu pogrzewamy zacier do wymaganej temperatury i ją utrzymujemy.
A teraz do rzeczy: przejrzałem posty na forum i wygląda mi na to, że większość sporadycznie stosuje metodę klasyczną. Głównie piszą autorzy o pogrzewaniu zacieru, więc błyskotliwie wnioskuje, iż głownie stosujecie metodę pogrzewania na kuchence lub taborecie.
Panowie i panie, proszę zatem o informację, kto z Was stosuje dolewanie a kto pogrzewam .I czy w waRZeniu domowym ma to jakieś znaczenie.
Ja osobiście podgrzewam na taborecie gazowym i przy odpowiedniej staranności jestem w stanie utrzymać przyrost temperatury rzędu 0,5 - 1 stopień na minutę.
Comment