Wątpliwość w kwestii metody infuzyjnej

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • muavmf
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.08
    • 119

    #16
    Zrozumiałem, że wydłużając zacieranie ponad pół godziny, nie zwiększymy wydajności, lecz zmienimy charakter piwa.
    Przeczy to wypowiedziom na forum o relacji długości zacierania do wydajności.
    Na ogół próbuję robić piwa o niskiej zawartości alkoholu. Wydłużając czas zacierania, pozwalam alfa-amylazie zamieniać wyprodukowane przez nią pożądane dekstryny na cukry proste. Czyli działam przeciw zamierzeniom i rzeczywiście, osiągam głębokie odfermentowanie.

    Wniosek, czas zacierania należy ograniczyć do ujemnej próby jodowej.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X