Chmielenie pszenicznego.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • noodles
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.09
    • 700

    Chmielenie pszenicznego.

    W czwartek mam zamiar zabrać się za warzenie pszenicznego i pojawiła się kolejna nieścisłość w przepisie Browamatora. We wskazówkach do warzenia chmielenie powinno wyglądać następująco:

    15 g - 10'
    10 g - 50'
    10 g - 75'

    A chmielu w zestawie jest 50g. Dotychczas chmiel w zestawach BA odważony był co do grama więc nie wiem czy chmielu jest za dużo czy jest błąd w przepisie. Jak nachmielić tego pszeniczniaka żeby go nie zepsuć ?
    Moja kolekcja podstawek
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    Pisz do ba, albo przeczytaj artykuł o piwach pszenicznych.

    Comment

    • GaGacek
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2004.08
      • 96

      #3
      Też tak dostałem. Obstawiam że chmiel jest po pakowany w opakowania 50 i 100 g i nikomu nie chce się bawić w odsypywanie nadwyżki chmielu.
      [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
      Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Syp tak jak w instrukcji. 50g to zdecydowanie zbyt dużo na weizena.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • noodles
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.09
          • 700

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          Syp tak jak w instrukcji. 50g to zdecydowanie zbyt dużo na weizena.

          Wielkie dzięki !
          Moja kolekcja podstawek

          Comment

          • lordofdabeer
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.06
            • 112

            #6
            Chmiel w tym zestawie BA to aromatyczny, więc pewnie dlatego jest aż 50 g. Choć to chyba i tak odrobinkę za dużo jak do pszenicznego.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lordofdabeer Wyświetlenie odpowiedzi
              Chmiel w tym zestawie BA to aromatyczny,
              Zdaję sobie z tego sprawę.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • kolomar
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.12
                • 175

                #8
                Mojego weizena chmieliłem ostatnio 25g. Lubelskiego granulatu od początku gotowania i wyszedł super. Natomiast gdy zestaw Dunkela z BA chmieliłem dokładnie wg. instrukcji to wyszedł przechmielony wg. opinii mojej i dużej większości moich znajomych.
                Last edited by kolomar; 2009-01-20, 12:54.
                Warzenie piwa

                Comment

                • Coldleon
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.12
                  • 95

                  #9
                  Ja tez robiłem jakiś czas temu pszeniczniaka. I niestety lekko go przechmieliłem. Tragedia wielka nie jest, nawet smakuje, ale jakby ubyło mu na posmakach.

                  Czy przypadkiem nie trzeba by przeliczyć zawartości alfa kwasów, bo wydaje mi się, że aby utrzymać zgodność ze stylem, to trzeba by stosować chmiele niemieckie Hallertau lub Saaz, o ile dobrze pamiętam, a te mają mniejszą zawartość alfakwasów.

                  Comment

                  • kolomar
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.12
                    • 175

                    #10
                    Saaz jest akurat czeski a pszeniczniak z Lubelskim wychodzi bardzo dobry
                    Warzenie piwa

                    Comment

                    • Coldleon
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2008.12
                      • 95

                      #11
                      Cześć,
                      Saaz faktycznie. Ale w sumie kiedyś to były Austro-Węgry
                      Zgadza się co do lubelskiego ma zbliżone przedziały alfakwasów do Saaz i Hallertau, aczkolwiek w obrębie górnych wartości tychże. Zajrzałem do szuflady, mam w niej paczuszkę z Hallertau i jak byk na niej napisano 2,2% Harvest 2007, więc w sumie o połowę mniej niż Lubelski, nie mówiąc o Marynce.
                      Last edited by Coldleon; 2009-01-20, 15:20.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Mi idealnie wyszły w zeszłym roku pszenice chmielone tylko 15 g lubelskim na 60 minut. Lubelski był w granulacie, rok 2007.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
                          Pisz do ba, albo przeczytaj artykuł o piwach pszenicznych.
                          Też miałem tą zagwozdkę i napisąłem do nich. Odpisali, żeby sobie reszte zostawić na zaś. Poprostu mają tak pakowane i tak dodają do zestawu.

                          Chmiel zgodnie z instrukcją.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X